Veganuary – styczeń pod znakiem diety roślinnej z GARDEN GOURMET
Marka GARDEN GOURMET zachęca do udziału w Veggie Challenge – 30-dniowym wyzwaniu, podczas którego uczestnicy poznają zalety diety roślinnej i pomysły na smaczne potrawy. Dzięki przepisom GARDEN GOURMET i poradom ekspertów ProVeg każdy może w łatwy sposób wzbogacić swój jadłospis o nowe dania bezmięsne.
Veganuary, czyli miesiąc popularyzacji diety bezmięsnej, to doskonała okazja, by przekonać się do kuchni roślinnej lub poznać kolejne przepisy na pyszne potrawy. Idea cieszy się zainteresowaniem na całym świecie, a liczba miłośników dań wege rośnie. Podobnie jak w zeszłym roku, marka GARDEN GOURMET jest partnerem Veggie Challenge, czyli inicjatywy organizowanej przez ProVeg – organizacji podnoszącej świadomość żywieniową.
Osoby, które biorą udział w Veggie Challenge mają możliwość podjąć kulinarne wyzwania ze wsparciem ekspertów. Każdy uczestnik codziennie otrzymuje inspirujące przepisy na bezmięsne potrawy i dawkę wiedzy na temat roślinnego stylu życia. Wśród materiałów znajduje się także e-book stworzony przez markę GARDEN GOURMET, w którym można znaleźć informacje dotyczące diety roślinnej oraz przepisy na dania stworzone z wykorzystaniem produktów GARDEN GOURMET.
„Wprowadzenie większej liczby posiłków bezmięsnych, opartych głównie na roślinach, może w dłuższej perspektywie mieć wpływ na nasze samopoczucie. Dieta roślinna pomaga m.in. w dostarczeniu odpowiedniej ilości błonnika oraz może sprzyjać redukcji stężenia cholesterolu w organizmie, tym samym odgrywając znaczącą rolę w obniżaniu ryzyka wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Veganuary i udział w Veggie Challenge to doskonała okazja, aby urozmaicić swój jadłospis, korzystając ze wsparcia ekspertów” – podkreśla Katarzyna Kałaska, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska.
Zaangażowanie GARDEN GOURMET w inicjatywę Veggie Challenge to jedno z wielu działań marki, które mają na celu przedstawić konsumentom produkty roślinne i ich zalety. Marka stale powiększa swoje portfolio, oferując alternatywy dla mięsnych potraw. W Polsce w ofercie GARDEN GOURMET znajdują się m.in.: Filet Wegański a’la Rybny, Wegański Kotlet Mielony, Wegański Falafel, Wegańskie Fileciki, Klopsiki Warzywne, Sensational Burger, Sensational Mielone, Nuggetsy Roślinne, Sznycel Roślinny, Klopsiki Roślinne, Burger Roślinny.
Więcej informacji (wraz z przepisami) można znaleźć na stronach:
https://www.gardengourmet.pl/
https://veggiechallenge.pl/garden-gourmet/.
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.