Veggie Challenge – idealny moment, by przejść na dietę roślinną
Veggie Challenge – idealny moment, by przejść na dietę roślinną
Trwa Veganuary, czyli miesiąc popularyzacji diety bezmięsnej. O korzyściach wynikających ze zmiany nawyków żywieniowych mogą przekonać się uczestnicy Veggie Challenge. Z roślinnymi przepisami Garden Gourmet i wsparciem ekspertów ProVeg ograniczenie spożycia mięsa lub rozbudowanie menu o nowe dania jest bardzo proste – i przyjemne.
30-dniowe wyzwanie kulinarne to doskonała okazja, by przekonać się do zalet diety bezmięsnej. Do inicjatywy Veggie Challenge, organizowanej podczas miesiąca kuchni roślinnej, dołączyło już ponad pół miliona uczestników z całego świata. Autorem akcji jest ProVeg – organizacja podnosząca świadomość żywieniową, której misją jest redukcja spożycia produktów odzwierzęcych o 50% do 2040 roku. W tym roku do Veggie Challenge dołącza Garden Gourmet: marka roślinnych alternatyw mięsa od Nestlé, popularna wśród wegan, wegetarian i fleksitarian.
– Miesiąc bez mięsa lub z jego ograniczoną ilością nie tylko będzie korzystny dla zdrowia, planety i zwierząt, ale także pozwoli wykształcić nowe umiejętności kulinarne i sprawi, że przygotowanie posiłków roślinnych będzie przyjemnością – mówi Bartosz Dmowski, CEE Business Development Manager Garden Gourmet – Na dedykowanej wyzwaniu platformie udostępniamy liczne porady i przepisy na różnorodne dania – m.in. wegańskiego burgera, wrapy z roślinnym sznyclem czy pizzę z warzywnymi klopsikami, do których spróbowania zachęcamy wszystkie osoby pragnące zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Aby otrzymywać dzienną porcję ciekawostek i wskazówek dotyczących kuchni wegańskiej, wegetariańskiej czy fleksitariańskiej wystarczy zapisać się do wyzwania na stronie https://veggiechallenge.pl/garden-gourmet/. Każdy uczestnik Veggie Challenge może liczyć na dostęp do przepisów na pyszne roślinne dania oraz dawkę wiedzy i inspiracji nt. roślinnego stylu życia. Organizatorzy dzielą się poradami w jaki sposób odpowiedzialnie planować zakupy żywności oraz racjonalnie ją przechowywać. Dostępne są także statystyki, które dodatkowo motywują do podjęcia wyzwania: 30-dniowa dieta roślinna pozwala uratować życie 6 zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla o 62 kg, oszczędzić 39 tysięcy litrów wody i zachować do 80 m2 pól uprawnych.
Partner wyzwania – marka Garden Gourmet – oferuje produkty wegetariańskie i wegańskie (oparte o białko sojowe i białko z ciecierzycy) oraz specjalnie dobrane kompozycje innych składników roślinnych, a także przypraw i ziół. W Polsce dostępne są: Wegański Falafel, Klopsiki Warzywne, Fileciki Roślinne, Sensational Burger, Sensational Mielone, Nuggetsy Roślinne, Grillowany Filet Roślinny, Sznycel Roślinny, Klopsiki Roślinne, Burger Roślinny. Więcej informacji znajduje się na stronie: https://www.gardengourmet.pl/
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz Purina. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.
Kontakt: |
Agnieszka Bieńko | Tel.: +48 600 040 315 | agnieszka.bienko@pl.nestle.com |
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.