Komunikaty PR

W roli głównej… DYNIA!

2022-11-08  |  17:00
Biuro prasowe

Dzięki niej jesień staje się jeszcze bardziej kolorowa i o wiele… pyszniejsza! Mowa o… dyni. Jej rodzajów jest mnóstwo. Sprawdzi się jako podstawa obiadu czy fundament zdrowej przekąski. Ozdobisz nią dom i balkon. Zrobisz hallowenowe dynie… Ich wycinanie to świetny pomysł na spędzenie czasu dla całej rodziny. A może szukasz inspiracji na wytrawne danie z tym produktem? Mamy to!

Poznaj przepis na zupę dyniową z dodatkiem pestek dyni Helio Natura. Potrzebny będzie wcześniej przygotowany bulion, dynia, pestki dyni HELIO. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Gotuj przez około 20 min. Wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw zupę swoimi ulubionymi przyprawami, a następnie posyp pestkami dyni – możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Chcesz spróbować czegoś, co sprawdzi się jako wykwintna kolacja? Risotto szafranowe z dynią i kurczakiem! Przepis? Banalnie prosty! Potrzebujesz: 1 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1/2 opak. miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1 szklanka ryżu arborio do risotto (20 dag) • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka • 40 dag miąższu dyni • 1 cebula • 3 szklanki bulionu warzywnego • 10 dag startego parmezanu • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • szczypta szafranu • tymianek • oregano • sól • pieprz

W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Posól go, oprósz pieprzem, tymiankiem i oregano. Obsmaż na złoto przez 3-4 minuty, mieszając. Dodaj opłukany i osączony ryż, mieszając obsmaż go razem z kurczakiem. Wlej 2 szklanki bulionu, dodaj szczyptę szafranu i zagotuj na wolnym ogniu. Włóż pokrojoną w kostkę dynię, pestki dyni pieczone z dodatkiem soli morskiej, suszone daktyle i żurawinę. Dolej szklankę bulionu tak, by przykrył składniki. Gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż przykryj i odstaw na 20 minut. Dodaj masło i połowę startego parmezanu. Posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznikiem. Wymieszaj. Włóż na talerze. Posyp resztą parmezanu i świeżymi ziołami.

A może placki ziemniaczane w trochę innym wydaniu? Poznaj przepis na placki ziemniaczane z gruszką i pistacjami. Potrzebujesz: • 1 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura •1/2 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/3 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki pszennej • 15 dag serka brie • 2 soczyste dojrzałe gruszki • oliwa do smażenia • chili• sól • pieprz

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką wyłóż porcje ciasta. Usmaż placki z obu stron na rumiano. Placków nie zdejmuj z patelni, ale od razu po usmażeniu na każdy połóż trochę serka brie i plasterek dojrzałej soczystej gruszki, oprósz szczyptą chili. Przykryj patelnię i poczekaj 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Można też placki z serkiem i gruszką ułożyć na blasze i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gorące placki ułóż na talerzu. Posyp posiekanymi pistacjami, pestkami dyni i żurawiną.

Przepisów, których smak urozmaicą pestki dyni HELIO Natura jest mnóstwo!
Zainspiruj się i wprowadź nowe smaki do twojej jesiennej kuchni.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.