Komunikaty PR

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

2024-06-25  |  23:20
Biuro prasowe

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie spróbować specjałów lokalnej kuchni, które piętrzą się na hotelowych stołach? Mamy dla ciebie kilka rad, jak utrzymać wypracowaną sylwetkę i nie stracić dotychczasowych efektów! Zapraszamy do lektury!

Wyznacz sobie realistyczne cele. Jeśli postawisz sobie nierealistyczne cele, doświadczysz spadku motywacji, gdy wyniki, których oczekujesz, nie będą widoczne. Upewnij się, że Twoje cele w zakresie odchudzania podczas wakacji są osiągalne. Ustal, ile kilogramów chcesz tracić w ciągu tygodnia lub jaką wagę chcesz utrzymać na urlopie. Na koniec zapisz kroki, które będą konieczne do osiągnięcia tego celu. Na przykład: jeśli uwielbiasz napoje gazowane, możesz ograniczyć się do jednej puszki dziennie, aby z czasem zacząć sięgać po napoje dietetyczne, a ostatecznie po soki owocowe lub wodę.

Śledź swoje postępy. Istnieje wiele sposobów śledzenia postępów. Najpopularniejszym jest oczywiście ważenie. Możesz się na początku szybko zniechęcić, dlatego warto śledzić i wyłapywać najmniejsze postępy. Zapisywanie postępów poczynionych z tygodnia na tydzień czy miesiąca na miesiąc pozwoli Ci uświadomić sobie przebytą drogę, nawet jeśli zachodzące zmiany wydawały się minimalne. Nie waż się też codziennie. Pamiętaj, że nasza waga może się zmieniać codziennie z różnych powodów - i nie mamy tu na myśli przejedzenia na skutek hotelowych pyszności. Wahania mogą być spowodowane np. wzdęciami, gromadzeniem się wody w organizmie czy cyklem menstruacyjnym u kobiet. Wniosek? Nie demotywuj się nieustannym sprawdzaniem wagi.

Czerp motywację od innych. Nie musisz zmagać się z wakacyjnym odchudzaniem na własną rękę! Staw czoła wyzwaniu z przyjaciółmi lub rodziną, z którymi akurat wybierasz się na wakacje. Wyniki badań wskazują, że jesteśmy bardziej skłonni do realizowania planu żywienia, jeśli mamy wsparcie ze strony innych. Wspólnie trzymajcie się ustalonego planu i motywujcie do działania, w końcu w grupie siła!

Nie zbaczaj z wyznaczonej drogi i jedz rozsądnie! Staraj się trzymać założonego wakacyjnego planu. Wiedz, że możesz bez większych problemów jeść smacznie i zdrowo podczas urlopu. Hotele często oferują tzw. szwedzki stół, czyli bufet zapełniony po brzegi różnymi daniami i składnikami do samodzielnego skomponowania posiłku. Jedz zatem dużo warzyw, w każdym posiłku zadbaj o dobre źródło białka (chude mięso, twaróg, nasiona strączkowe), unikaj smażonych na głębokim oleju dań. Staraj się wybierać wodę lub niesłodzoną kawę oraz herbatę i ogranicz spożywanie alkoholu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, wybieraj świeże owoce, które zawierają sporo wody i błonnika- dzięki temu zachowasz sytość na dłużej niż po zjedzeniu ciasta. Dobrym pomysłem będzie zabranie ze sobą na wakacje zdrowych przekąsek np. batonów Huel (https://pl.huel.com/?utm_source=poland-media&utm_medium=pr&utm_campaign=polandpr-april24-pl&utm_content=all). Łasuchy mają w czym wybierać, bo produkty dostępne są w kilku wariantach smakowych m.in. brownie, orzeszki ziemne i karmel, czekolada i karmel czy gorzka czekolada i maliny. A co najważniejsze - zawierają nieco mniej niż 200 kalorii oraz zbilansowany miks węglowodanów, białek, niezbędnych tłuszczów, błonnika, fitoskładników i wszystkie z 26 niezbędnych witamin i składników mineralnych. To smaczna, zdrowa, sycąca i kompletna odżywczo przekąska, która zaspokoi mały głód i zapewni nam energię na wakacyjne szaleństwa!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Problemy społeczne

Czas oczekiwania na usługi opieki długoterminowej jest zbyt długi. Pacjenci i ich rodziny gubią się w skomplikowanym systemie

Zarządzanie opieką długoterminową w Polsce funkcjonuje w rozbiciu na dwa sektory: ochrony zdrowia i pomocy społecznej. Brak koordynacji między nimi powoduje, że opieka jest udzielana fragmentarycznie i nie zawsze efektywnie – wynika z raportu Banku Światowego. Co roku tego typu usług potrzebuje co najmniej pół miliona osób, a czas oczekiwania na nie jest zbyt długi. To efekt m.in. niedofinansowania sektora i braku kadr.