Wakacyjne serniki!
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!
Do przygotowania przepisów wykorzystaj najwyższej jakości produkty z Piątnicy: Serek Twój Smak Naturalny, Serek Twój Smak Aksamitny oraz Śmietankę 30%.
Serek Twój Smak Naturalny to produkt o prostym składzie, przygotowywany z doskonałego lokalnego mleka. Ma kremową konsystencję, gładko się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Doskonały zarówno do kanapek, jak i przygotowywania potraw oraz wypieków.
Serek Twój Smak Aksamitny to serek o naturalnym składzie, delikatnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje i świetnie smakuje z pieczywem, ale także doskonale nadaje się do deserów i dań wytrawnych.
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.
Wypróbuj produkty z Piątnicy w naszych przepisach!
Sernik z jagodami
Autor przepisu: Piotr Papież
Składniki na spód:
150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo
Składniki na masę serową:
500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody
Składniki dekoracyjne:
jagody, jeżyny
Wykonanie:
- Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
- Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
- Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
- Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
- Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
- Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
- Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!
Sernikowe semifredo z morelą
autor przepisu: Arkadiusz Korzeń
Składniki na masę lodową:
200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych
Składniki na cremeux:
170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy
Składniki na polewę:
200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego
Wykonanie:
- Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
- Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
- Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
- Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
- Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
- Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
- Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.