Komunikaty PR

Wapń i witamina D dla zdrowych kości!

2022-04-21  |  17:00
Biuro prasowe
Kontakt

Promocja
Polska Izba Mleka

ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl

Picie mleka jest oczywiście doskonałą metodą, aby dostarczyć naszemu organizmowi wapnia. Ale zalety mleka na tym się nie kończą. Poza wapniem, mleko zapewnia nam sporą dawkę pożytecznych protein, witamin – w tym niezwykle istotnej witaminy D – i innych niezbędnych składników odżywczych.

 

Mama wie lepiej

 

Pamiętamy, jak już od małego, mama powtarzała, że powinno się pić mleko, aby mieć mocne kości. Z wiekiem jednak często zapominamy o jego spożywaniu, a samo mleko zastępują coraz częściej inne napoje. ​To błąd, zwłaszcza że najlepszą kondycją nasze kości i stawy będą się cieszyć tylko do ok. 25 roku życia. Później, stopniowo, zmniejszać się będzie masa kostna, a nasze chrząstki coraz bardziej będą się zużywać. Stawy chronią kości przed ocieraniem się o siebie, ale zbyt duże zużycie chrząstki może prowadzić do ich stanów zapalnych, ale także innych nieprzyjemnych przypadłości. Niestety, im człowiek starszy, tym łatwiej o złamanie. A zagrożenie to zwiększa się znacznie mniej więcej w momencie, gdy z naszego ostatniego tortu urodzinowego zdmuchnęliśmy 50 świeczek. 

 

Ważny wapń i witamina D

 

Dobre nawyki z dzieciństwa często bezpośrednio przekładają się na kondycję naszych kości i stawów w wieku dojrzałym. Nierzadko szklanka mleka pitego w młodym wieku, a także aktywność fizyczna w tym okresie, gwarantować nam będą dobre samopoczucie w późniejszych etapach życia. 

 

I choć wchodzący w skład mleka wapń odgrywa tu niezwykle istotną rolę, nie możemy zapominać o witaminie D. Wapń oczywiście jest powiązany ze zdrowiem kości, ale witamina D wspomaga jego wchłanianie i utrzymuje odpowiedni poziom wapnia we krwi. To umożliwia natomiast poprawną mineralizację kości (czyli odkładanie się w niej fosforanów wapnia). Bez wystarczającej ilości witaminy D, kości mogą stać się cienkie i kruche. Warto dodać, że witamina D również chroni osoby starsze przed osteoporozą.

 

Nie każdy też wie, że spożywanie mleka i nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania niektórych chorób przewlekłych. Wśród nich naukowcy wskazują między innymi cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia i niektóre nowotworów (jelita i odbytu, pęcherza moczowego, żołądka, piersi).

 

Mleko – pijmy na zdrowie!

 

Jedno jest pewne. Dbanie o to, byśmy mieli mocne kości i zdrowe stawy, należy zacząć już w młodości. Picie mleka w młodym wieku z pewnością procentować będzie w późniejszym życiu. Oczywiście ważne jest, byśmy również zdrowo się odżywiali i pozostawali aktywni fizycznie. Wszystkie te elementy stanowić będą mocne filary naszego zdrowia. Pamiętaj zatem - pij mleko!

 

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dowiesz się dzięki kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka. Kampania realizowana jest przez Polską Izbę Mleka i Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Polska Izba Mleka
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.