Warzywa i owoce latem – jakie sezonowe produkty warto uwzględnić w menu?
Za nami pierwszy tydzień lata! To wspaniały czas dla miłośników owoców i warzyw, niezależnie od tego czy lubimy cierpkość jeżyny, czy słodycz wiśni. Na jakie produkty warto postawić w wakacje i jak sprawić, by ich smak towarzyszył nam przez cały rok – radzi ekspert Barbora Polska.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety, a Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by w codziennym jadłospisie znalazło się ich minimum 400g, podzielonych na pięć porcji[1]. Nowe zalecenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują również, że każda ich „ponadprogramowa” ilość staje się dodatkową korzyścią dla zdrowia człowieka[2]. Warto stawiać na warzywa i owoce w menu, szczególnie teraz, kiedy bez trudu możemy znaleźć w sklepach sezonowe, polskie produkty.
– Wiosna i lato to doskonały moment na wzbogacenie swoich posiłków, właśnie za sprawą pojawiających się w sklepach sezonowych warzyw i owoców, które powinny stanowić podwaliny diety. Produkty te zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Ponadto, dbają o mikrobiotę jelitową, są wsparciem dla odporności i dobrego samopoczucia – mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, regulują pracę hormonów, a także stymulują system immunologiczny do walki z infekcjami. Warzywa i owoce często kojarzą nam się z nieprzyjemnym dodatkiem, który po prostu trzeba zjeść. Warto zadbać jednak o ich urozmaicone i ciekawe podanie, żeby poza koniecznością kojarzyły się również z przyjemnością – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert internetowego sklepu spożywczego Barbora Polska.
Jakie warzywa i owoce jeść latem?
Najpopularniejszymi owocami sezonowymi są owoce jagodowe – czyli truskawki, borówki, maliny czy jeżyny oraz owoce pestkowe, takie jak morele, śliwki, brzoskwinie i nektarynki. Wśród warzyw o tej porze roku prym wiodą strączki: bób, fasolka szparagowa i groszek cukrowy. Warto pamiętać również o warzywach korzeniowych, w tym marchewce czy burakach, a także psiankowatych, wśród których znaleźć można pomidory, paprykę i ziemniaki.
– Często nie jesteśmy nawet świadomi, jak korzystne mogą być dla nas niektóre warzywa i owoce. Choćby niedoceniana kalarepa może działać grzybobójczo i bakteriobójczo, doskonale wspomaga również nasz wzrok. Z kolei szparagi ze względu na zawartość asparaginy mają właściwości moczopędne, wspierają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia. Agrest, oprócz wspaniałych właściwości smakowych, może przeciwdziałać zaparciom i wzmacniać pracę serca. Ponadto, warzywa i owoce z łatwością pozwolą nam uzupełnić wiele niedoborów – dodaje Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, ekspert Barbora Polska.
Wraz z końcem wakacji niektóre z naszych ulubionych produktów mogą zniknąć z menu. Jednak przy odrobinie wiedzy możemy łatwo sprawić, że w naszej kuchni lato będzie trwać przez cały rok.
– Jednym z najłatwiejszych i najwygodniejszych sposobów przechowywania świeżych produktów jest ich mrożenie. Wbrew powszechnym mitom, mrożonki pozwalają warzywom i owocom zachować większość składników odżywczych, są więc dobrym substytutem poza sezonem. Innym ciekawym rozwiązaniem jest suszenie. Choć nie każdy przepada za smakiem suszonych owoców, warto się do nich przekonać – są bogate w błonnik pokarmowy i z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski. Wiele produktów sprawdzi się także w przetworach, takich jak dżemy, marynaty czy kiszonki – wyjaśnia ekspert.
Z korzyścią dla zdrowia, bez straty dla portfela
Niestety, inflacja i sytuacja gospodarcza sprawiły, że ceny warzyw są wyższe aż o 40% rok do roku. Prognozy również nie napawają optymizmem, ze względu na panującą w kraju suszę, a eksperci zapowiadają poprawę sytuacji dopiero jesienią. Jak zadbać o prawidłowe żywienie bez bolesnego uszczerbku w domowym budżecie?
Dobrym sposobem na oszczędność jest przede wszystkim obserwowanie rynku – produkty lokalne i sezonowe zawsze są nieco tańsze od tych importowanych, kupowanych w innych porach roku. Wybierając usługi spożywczych sklepów internetowych, takich jak Barbora, można skorzystać z okazyjnych cen na warzywa i owoce.
Więcej informacji: www.barbora.pl
[1] https://dieta.wum.edu.pl/artuku%C5%82/dlaczego-warto-jesc-warzywa
[2] https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.