Wegański pasztet i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta
Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.
Chleb ze śliwką na zakwasie
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!
Składniki na zaczyn:
200 ml letniej wody
150 g mąki chlebowej
150 g zakwasu żytniego
Składniki na chleb:
250 g mąki typ 2000
200 ml wody sól do smaku
80 g suszonych śliwek Bakal Soft
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
- zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Wegański pasztet z orzechami
Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!
Składniki:
180 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
90 g kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
3 goździki (w całości) szczypta gałki muszkatołowej
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!
O Bakal:
Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana
w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego też
w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe
z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.
Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.
*https://www.vegansociety.com/ [dostęp: 5.03.2020].

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.