Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.
Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem
Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 0,20 kg surowego boczku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego cząbru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 szt. surowego jajka
- 100 ml zimnej wody
- 4 szt. gotowanych jajek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem
2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń
3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zakwas pszenny :
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 szt. liścia laurowego
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
- 600 ml wody
- Litrowy słoik
Sposób wykonania zakwasu:
1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą
2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni
Składniki na barszcz:
- 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
- 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
- 0,40 kg wędzonego boczku
- 0,40 kg wędzonej kiełbasy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- 2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut
2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę
3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry
4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.
5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku
6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem
7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Polskie Trendy Grillowe 2024: Steki Premium na Topie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
Mimo że ta konkretna wyprawa do Azji to nie był luksusowy wyjazd z szeroką paletą wygód i atrakcji, to jednak Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak będą ją długo wspominać. Uczestnicy reality show TVN-u co prawda przyznają, że na miejscu szczególnie brakowało im normalnej łazienki i dobrego jedzenia bez grama cukru, to jednak w tych ekstremalnych warunkach jeszcze lepiej się poznali i przekonali, że mogą na siebie liczyć w każdych okolicznościach.
Konsument
Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem
Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.
Psychologia
Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej
Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.