Komunikaty PR

Wielkanoc na Lubelszczyźnie

2020-03-25  |  17:15
Biuro prasowe
Do pobrania Inf.pras. ( 1.31 MB )

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.  

 

Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem

Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek

Czas przygotowania: około 90 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 0,20 kg surowego boczku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cząbru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 szt. surowego jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • 4 szt. gotowanych jajek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem

2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń

3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.

 

Wielkanocny barszcz biały

Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik

Czas przygotowania: około 120 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na zakwas pszenny :

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 szt. liścia laurowego
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
  • 600 ml wody
  • Litrowy słoik

 

Sposób wykonania zakwasu:

1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą

2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni

 

Składniki na barszcz:

  • 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
  • 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
  • 0,40 kg wędzonego boczku
  • 0,40 kg wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2, 5 litra wody

 

Sposób wykonania:

1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut

2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę

3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry

4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.

5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku

6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem

7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką! Biuro prasowe
2020-09-21 | 10:00

Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!

Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Bez względu na kolor i odmianę, papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennego menu może
Żywienie Magia Świąt z Oranżadą Hellena
2020-09-18 | 01:00

Magia Świąt z Oranżadą Hellena

Polacy chętnie podtrzymują świąteczne zwyczaje. Boże Narodzenie kojarzy się z czasem spędzonym z bliskimi, tradycyjnymi wigilijnymi daniami, obdarowywaniem się prezentami, zapachem
Żywienie W poszukiwaniu prawdziwego smaku – odkrywamy potencjał polskich win!
2020-09-17 | 15:00

W poszukiwaniu prawdziwego smaku – odkrywamy potencjał polskich win!

Winiarstwo w Polsce wciąż się rozwija. Dekadę temu producentów wina było jedynie 26, obecnie ich liczba wynosi 294 (dane KOWR na dzień 26.03.2020 r. za rok gospodarczy 2019/2020), a

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aleksandra Kisio: Podczas lockdownu byłam przerażona, skrępowana bądź totalnie odpuszczałam. Ten czas uświadomił mi, że pewne rzeczy są zbędne

Aktorka przyznaje, że pandemia i związane z nią obostrzenia dużo zmieniły w jej życiu. Strach przed nieznanym, obawa o przyszłość i natłok domowych obowiązków sprawiły, że targały nią sprzeczne emocje. Jednego dnia bagatelizowała zagrożenie, a innym razem czuła totalne skrępowanie zaistniałą sytuacją. Nie ukrywa też, że postanowiła zrezygnować z wielu dotychczasowych przyzwyczajeń, rytuałów i nawyków, gdyż uznała, że nie są one jej niezbędne do życia. Aleksandra Kisio stara się w miarę normalnie funkcjonować, chociaż jest świadoma tego, że potrzeba czasu, by wszystko wróciło do normy.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Muzyka

Artur Rojek: Gram w każdym mieście podwójne koncerty, bo sale mogą być wypełnione w 50 procentach

Muzyk zaznacza, że zawieszenie wydarzeń kulturalnych, spowodowane obostrzeniami sanitarnymi, wywołało w słuchaczach tęsknotę. Podczas koncertów widać, jak bardzo publiczność pragnęła rozrywki i muzyki na żywo. Artur Rojek rozpoczął trasę koncertową. Tłumaczy, że nie mógł doczekać się powrotu na scenę. Pandemia koronawirusa spowodowała, że musiał przełożyć wiele zawodowych planów i odwołać projekty. Chociaż przyznaje, że jego życie znacznie się skomplikowało, ma nadzieję na szybki powrót do normalności.

Handel

Ekologia zdominowała rynek opakowań. W najbliższych latach nie wyprze jednak tworzyw sztucznych

Na rynku pojawia się coraz więcej biodegradowalnych i kompostowalnych opakowań. Producenci w ten sposób chcą nadążyć za modą na ekologię. – Pomimo tego w ciągu najbliższych kilku lat plastik nie zniknie całkowicie z rynku opakowań. Wygoda jego użytkowania przewyższa na razie aspekty ekologiczne – mówi Beata Pyś-Skrońska, zastępca dyrektora w Polskiej Izbie Opakowań.

Biotechnologia

Epigenetyka przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów powstawania chorób cywilizacyjnych. Już za kilka lat pozwoli opracować skuteczniejsze leki

Epigenetyka pozwoli lepiej zrozumieć czynniki determinujące występowanie chorób cywilizacyjnych, a więc i umożliwi skuteczniejsze ich leczenie – twierdzą eksperci. Już dziś pozwala tworzyć leki wykorzystujące mechanizm umożliwiający dostarczanie substancji bezpośrednio do chorych komórek. Dzięki niej będzie też można z nawet dwuletnim wyprzedzeniem stwierdzać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.