Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.
Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem
Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 0,20 kg surowego boczku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego cząbru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 szt. surowego jajka
- 100 ml zimnej wody
- 4 szt. gotowanych jajek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem
2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń
3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zakwas pszenny :
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 szt. liścia laurowego
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
- 600 ml wody
- Litrowy słoik
Sposób wykonania zakwasu:
1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą
2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni
Składniki na barszcz:
- 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
- 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
- 0,40 kg wędzonego boczku
- 0,40 kg wędzonej kiełbasy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- 2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut
2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę
3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry
4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.
5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku
6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem
7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da
Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Prawo
Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.