Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.
Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem
Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 0,20 kg surowego boczku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego cząbru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 szt. surowego jajka
- 100 ml zimnej wody
- 4 szt. gotowanych jajek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem
2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń
3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zakwas pszenny :
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 szt. liścia laurowego
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
- 600 ml wody
- Litrowy słoik
Sposób wykonania zakwasu:
1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą
2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni
Składniki na barszcz:
- 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
- 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
- 0,40 kg wędzonego boczku
- 0,40 kg wędzonej kiełbasy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- 2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut
2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę
3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry
4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.
5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku
6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem
7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.