Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.
Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem
Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 0,20 kg surowego boczku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego cząbru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 szt. surowego jajka
- 100 ml zimnej wody
- 4 szt. gotowanych jajek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem
2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń
3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zakwas pszenny :
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 szt. liścia laurowego
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
- 600 ml wody
- Litrowy słoik
Sposób wykonania zakwasu:
1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą
2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni
Składniki na barszcz:
- 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
- 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
- 0,40 kg wędzonego boczku
- 0,40 kg wędzonej kiełbasy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- 2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut
2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę
3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry
4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.
5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku
6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem
7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi
Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.
Problemy społeczne
Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.