Komunikaty PR

Wielkanoc na Lubelszczyźnie

2020-03-25  |  17:15
Biuro prasowe
Do pobrania Inf.pras. ( 1.31 MB )

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.  

 

Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem

Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek

Czas przygotowania: około 90 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 0,20 kg surowego boczku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cząbru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 szt. surowego jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • 4 szt. gotowanych jajek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem

2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń

3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.

 

Wielkanocny barszcz biały

Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik

Czas przygotowania: około 120 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na zakwas pszenny :

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 szt. liścia laurowego
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
  • 600 ml wody
  • Litrowy słoik

 

Sposób wykonania zakwasu:

1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą

2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni

 

Składniki na barszcz:

  • 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
  • 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
  • 0,40 kg wędzonego boczku
  • 0,40 kg wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2, 5 litra wody

 

Sposób wykonania:

1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut

2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę

3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry

4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.

5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku

6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem

7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.