Komunikaty PR

Wielkanoc na Lubelszczyźnie

2020-03-25  |  17:15
Biuro prasowe
Do pobrania Inf.pras. ( 1.31 MB )

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.  

 

Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem

Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek

Czas przygotowania: około 90 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 0,20 kg surowego boczku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cząbru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 szt. surowego jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • 4 szt. gotowanych jajek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem

2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń

3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.

 

Wielkanocny barszcz biały

Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik

Czas przygotowania: około 120 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na zakwas pszenny :

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 szt. liścia laurowego
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
  • 600 ml wody
  • Litrowy słoik

 

Sposób wykonania zakwasu:

1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą

2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni

 

Składniki na barszcz:

  • 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
  • 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
  • 0,40 kg wędzonego boczku
  • 0,40 kg wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2, 5 litra wody

 

Sposób wykonania:

1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut

2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę

3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry

4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.

5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku

6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem

7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi

Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.

Problemy społeczne

Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją

Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.

Muzyka

Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy

Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.