Komunikaty PR

Wielkanoc zero waste z marką WINIARY

2023-04-06  |  12:30
Biuro prasowe

Chcesz zorganizować Wielkanoc, która będzie smaczna, ale również w stylu zero waste? Marka WINIARY nie tylko pomaga w przygotowaniu pysznych świątecznych dań, ale również inspiruje do niemarnowania – i to nie tylko podczas gotowania. Już niedługo startuje kolejna edycja konkursu „WINIARY – Drugie życie słoika”. Do wygrania atrakcyjne nagrody – tostery SMEG oraz akcesoria kuchenne.

Święta w duchu zero waste

Wielkanoc nie może odbyć się bez klasycznych dań, na które często czekamy cały rok. Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole królują jajka, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa oraz ciasta, jak na przykład babka drożdżowa czy mazurek. Coraz chętniej konsumenci testują również nowe lub zmodyfikowane receptury, w lżejszej formie. Na stronie winiary.pl można znaleźć szeroką bazę inspiracji kulinarnych, które są gwarancją dobrego smaku: https://www.winiary.pl/przepis/wielkanoc/. To ponad 350 przepisów, więc każdy znajdzie coś, co najbardziej mu odpowiada.

- Przygotowując święta Wielkanocne warto zadbać o to, by nie tylko było smacznie, ale również pomyśleć o planecie i stworzyć menu w taki sposób, by nic się nie zmarnowało. Podstawą jest odpowiednie zaplanowanie liczby dań i posiłków, ale również wprowadzenie do kuchni zasad zero waste. Na przykład, skorupki po jajkach, które zostają nam po przygotowaniu wielu świątecznych dań, doskonale sprawdzą się jako nawóz do domowych roślin doniczkowych oraz tych w przydomowych ogródkach – skorupki wystarczy wysuszyć i pokruszone rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. A takich sposobów jest znacznie więcej! – mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. rozwoju komunikacji WINIARY.

Więcej porad i inspiracji kulinarnych, które pomogą w ograniczeniu marnowania jedzenia można znaleźć w wielkanocnym poradniku WINIARY oraz na stronie: https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/. A jeśli mimo wszystko, po świętach zostanie Ci za dużo jedzenia – można je zamrozić lub podzielić się z innymi. Wystarczy szczelnie zapakować danie, np. w słoik, i zanieść do jednej z jadłodzielni. Lista wszystkich dostępnych punktów w Polsce znajduje się na stronie: https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/

Jednak świąteczne niemarnowanie można przenieść na jeszcze wyższy poziom. Jak? Sprawdź sam!

Daj słoikowi drugie życie

Już w Poniedziałek Wielkanocny rusza kolejna edycja konkursu konsumenckiego „WINIARY – Drugie życie słoika”. Jego głównym założeniem jest pobudzenie kreatywności u konsumentów i zachęcenie ich do znalezienia ponownego zastosowania dla opakowania po Majonezie Dekoracyjnym WINIARY. Uczestnicy mogą przedstawić swoje pomysły w formie zdjęcia, bumerangu, krótkiego filmu lub kolażu. Zgłoszenia przyjmowane są od 10.04 do 30.04.2023 r. za pośrednictwem mediów społecznościowych marki.

Uczestnicy mają dużą dowolność w prezentacji koncepcji – słoik może służyć jako lampion, być wykorzystany jako pojemnik do przechowywania ciasteczek lub długopisów, albo zaaranżowany na ozdobę domu. Każdy uczestnik może wysłać więcej niż jedno zgłoszenie, co zwiększa szanse na wygraną.

Sposobów na wzięcie udziału w konkursie jest kilka – wystarczy udostępnić swoją koncepcję w mediach społecznościowych z wykorzystaniem dedykowanego hashtagu #drugieżyciesłoika, skomentować post konkursowy na profilu marki na Facebooku lub na Instagramie wykorzystując dedykowany hashtag i tagując profil marki @winiary. Na autorów najlepszych prac czekają atrakcyjne nagrody – 10 tosterów SMEG oraz 10 kompletów akcesoriów kuchennych.

Więcej szczegółów i regulamin konkursu dostępny jest stronie https://www.winiary.pl/daj-sloikom-nowe-zycie-konkurs-Winiary/ oraz na profilach marki: https://www.facebook.com/Winiary i https://www.instagram.com/winiary.

***

O marce WINIARY

WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.