Komunikaty PR

Wielkanoc zero waste z marką WINIARY

2023-04-06  |  12:30
Biuro prasowe

Chcesz zorganizować Wielkanoc, która będzie smaczna, ale również w stylu zero waste? Marka WINIARY nie tylko pomaga w przygotowaniu pysznych świątecznych dań, ale również inspiruje do niemarnowania – i to nie tylko podczas gotowania. Już niedługo startuje kolejna edycja konkursu „WINIARY – Drugie życie słoika”. Do wygrania atrakcyjne nagrody – tostery SMEG oraz akcesoria kuchenne.

Święta w duchu zero waste

Wielkanoc nie może odbyć się bez klasycznych dań, na które często czekamy cały rok. Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole królują jajka, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa oraz ciasta, jak na przykład babka drożdżowa czy mazurek. Coraz chętniej konsumenci testują również nowe lub zmodyfikowane receptury, w lżejszej formie. Na stronie winiary.pl można znaleźć szeroką bazę inspiracji kulinarnych, które są gwarancją dobrego smaku: https://www.winiary.pl/przepis/wielkanoc/. To ponad 350 przepisów, więc każdy znajdzie coś, co najbardziej mu odpowiada.

- Przygotowując święta Wielkanocne warto zadbać o to, by nie tylko było smacznie, ale również pomyśleć o planecie i stworzyć menu w taki sposób, by nic się nie zmarnowało. Podstawą jest odpowiednie zaplanowanie liczby dań i posiłków, ale również wprowadzenie do kuchni zasad zero waste. Na przykład, skorupki po jajkach, które zostają nam po przygotowaniu wielu świątecznych dań, doskonale sprawdzą się jako nawóz do domowych roślin doniczkowych oraz tych w przydomowych ogródkach – skorupki wystarczy wysuszyć i pokruszone rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. A takich sposobów jest znacznie więcej! – mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. rozwoju komunikacji WINIARY.

Więcej porad i inspiracji kulinarnych, które pomogą w ograniczeniu marnowania jedzenia można znaleźć w wielkanocnym poradniku WINIARY oraz na stronie: https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/. A jeśli mimo wszystko, po świętach zostanie Ci za dużo jedzenia – można je zamrozić lub podzielić się z innymi. Wystarczy szczelnie zapakować danie, np. w słoik, i zanieść do jednej z jadłodzielni. Lista wszystkich dostępnych punktów w Polsce znajduje się na stronie: https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/

Jednak świąteczne niemarnowanie można przenieść na jeszcze wyższy poziom. Jak? Sprawdź sam!

Daj słoikowi drugie życie

Już w Poniedziałek Wielkanocny rusza kolejna edycja konkursu konsumenckiego „WINIARY – Drugie życie słoika”. Jego głównym założeniem jest pobudzenie kreatywności u konsumentów i zachęcenie ich do znalezienia ponownego zastosowania dla opakowania po Majonezie Dekoracyjnym WINIARY. Uczestnicy mogą przedstawić swoje pomysły w formie zdjęcia, bumerangu, krótkiego filmu lub kolażu. Zgłoszenia przyjmowane są od 10.04 do 30.04.2023 r. za pośrednictwem mediów społecznościowych marki.

Uczestnicy mają dużą dowolność w prezentacji koncepcji – słoik może służyć jako lampion, być wykorzystany jako pojemnik do przechowywania ciasteczek lub długopisów, albo zaaranżowany na ozdobę domu. Każdy uczestnik może wysłać więcej niż jedno zgłoszenie, co zwiększa szanse na wygraną.

Sposobów na wzięcie udziału w konkursie jest kilka – wystarczy udostępnić swoją koncepcję w mediach społecznościowych z wykorzystaniem dedykowanego hashtagu #drugieżyciesłoika, skomentować post konkursowy na profilu marki na Facebooku lub na Instagramie wykorzystując dedykowany hashtag i tagując profil marki @winiary. Na autorów najlepszych prac czekają atrakcyjne nagrody – 10 tosterów SMEG oraz 10 kompletów akcesoriów kuchennych.

Więcej szczegółów i regulamin konkursu dostępny jest stronie https://www.winiary.pl/daj-sloikom-nowe-zycie-konkurs-Winiary/ oraz na profilach marki: https://www.facebook.com/Winiary i https://www.instagram.com/winiary.

***

O marce WINIARY

WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.