Wielkanoc zero waste z marką WINIARY
Chcesz zorganizować Wielkanoc, która będzie smaczna, ale również w stylu zero waste? Marka WINIARY nie tylko pomaga w przygotowaniu pysznych świątecznych dań, ale również inspiruje do niemarnowania – i to nie tylko podczas gotowania. Już niedługo startuje kolejna edycja konkursu „WINIARY – Drugie życie słoika”. Do wygrania atrakcyjne nagrody – tostery SMEG oraz akcesoria kuchenne.
Święta w duchu zero waste
Wielkanoc nie może odbyć się bez klasycznych dań, na które często czekamy cały rok. Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole królują jajka, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa oraz ciasta, jak na przykład babka drożdżowa czy mazurek. Coraz chętniej konsumenci testują również nowe lub zmodyfikowane receptury, w lżejszej formie. Na stronie winiary.pl można znaleźć szeroką bazę inspiracji kulinarnych, które są gwarancją dobrego smaku: https://www.winiary.pl/przepis/wielkanoc/. To ponad 350 przepisów, więc każdy znajdzie coś, co najbardziej mu odpowiada.
- Przygotowując święta Wielkanocne warto zadbać o to, by nie tylko było smacznie, ale również pomyśleć o planecie i stworzyć menu w taki sposób, by nic się nie zmarnowało. Podstawą jest odpowiednie zaplanowanie liczby dań i posiłków, ale również wprowadzenie do kuchni zasad zero waste. Na przykład, skorupki po jajkach, które zostają nam po przygotowaniu wielu świątecznych dań, doskonale sprawdzą się jako nawóz do domowych roślin doniczkowych oraz tych w przydomowych ogródkach – skorupki wystarczy wysuszyć i pokruszone rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. A takich sposobów jest znacznie więcej! – mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. rozwoju komunikacji WINIARY.
Więcej porad i inspiracji kulinarnych, które pomogą w ograniczeniu marnowania jedzenia można znaleźć w wielkanocnym poradniku WINIARY oraz na stronie: https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/. A jeśli mimo wszystko, po świętach zostanie Ci za dużo jedzenia – można je zamrozić lub podzielić się z innymi. Wystarczy szczelnie zapakować danie, np. w słoik, i zanieść do jednej z jadłodzielni. Lista wszystkich dostępnych punktów w Polsce znajduje się na stronie: https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/
Jednak świąteczne niemarnowanie można przenieść na jeszcze wyższy poziom. Jak? Sprawdź sam!
Daj słoikowi drugie życie
Już w Poniedziałek Wielkanocny rusza kolejna edycja konkursu konsumenckiego „WINIARY – Drugie życie słoika”. Jego głównym założeniem jest pobudzenie kreatywności u konsumentów i zachęcenie ich do znalezienia ponownego zastosowania dla opakowania po Majonezie Dekoracyjnym WINIARY. Uczestnicy mogą przedstawić swoje pomysły w formie zdjęcia, bumerangu, krótkiego filmu lub kolażu. Zgłoszenia przyjmowane są od 10.04 do 30.04.2023 r. za pośrednictwem mediów społecznościowych marki.
Uczestnicy mają dużą dowolność w prezentacji koncepcji – słoik może służyć jako lampion, być wykorzystany jako pojemnik do przechowywania ciasteczek lub długopisów, albo zaaranżowany na ozdobę domu. Każdy uczestnik może wysłać więcej niż jedno zgłoszenie, co zwiększa szanse na wygraną.
Sposobów na wzięcie udziału w konkursie jest kilka – wystarczy udostępnić swoją koncepcję w mediach społecznościowych z wykorzystaniem dedykowanego hashtagu #drugieżyciesłoika, skomentować post konkursowy na profilu marki na Facebooku lub na Instagramie wykorzystując dedykowany hashtag i tagując profil marki @winiary. Na autorów najlepszych prac czekają atrakcyjne nagrody – 10 tosterów SMEG oraz 10 kompletów akcesoriów kuchennych.
Więcej szczegółów i regulamin konkursu dostępny jest stronie https://www.winiary.pl/daj-sloikom-nowe-zycie-konkurs-Winiary/ oraz na profilach marki: https://www.facebook.com/Winiary i https://www.instagram.com/winiary.
***
O marce WINIARY
WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Bryska: Kończę prace nad nowym albumem. To jest bardzo osobisty krążek opowiadający o nowym okresie w moim życiu
Wokalistka przyznaje, że wiosna była dla niej niezwykle pracowita, a i w kolejnych tygodniach też sporo się będzie działo, bo przygotowuje się do wydania nowego albumu. Bryska zdradza, że teksty jej nowych kompozycji są niezwykle osobiste. Postanowiła bowiem opowiedzieć odbiorcom o bardzo ważnym etapie w swoim życiu.
Handel
Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy

Zdaniem przedstawicieli Polskiej Federacji Producentów Żywności Polska nie jest jeszcze przygotowana na wprowadzenie systemu kaucyjnego 1 października br. Za główny powód opóźnień podają brak licencji, które mogą powodować potężne straty finansowe. Eksperci wskazują, że system może ruszyć z kilkumiesięcznym opóźnieniem, co spowoduje chaos zarówno wśród konsumentów, jak i w handlu.
Media
Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć

Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.