Wielkanocna przystawka
To znakomita propozycja na świąteczne śniadanie, która z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Nieodzownym składnikiem jest tutaj znakomity Pasztet Sokołów Naturrino, pieczony w tradycyjny sposób, przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów, ze specjalną mieszanką naturalnych przypraw, ziół i warzyw, takich jak: biały i ziołowy pieprz, mielona, aromatyczna kolendra, majeranek i wyrazista, prażona cebulka.
Czas przygotowywania: 30 minut (+20-25 minut pieczenia)
Liczba porcji: 6
SKŁADNIKI:
160 ml wody
90 g masła
1 łyżeczka cukru
140 g mąki pszennej
3 jajka
1 szczypta soli
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów Naturrino
3 łyżki serka śmietankowego puszystego
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
6 łyżek ugotowanych tartych buraków
1 kiwi
6 plasterków owoców pigwowca z syropu
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Listki rozmarynu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez około 3 minuty, cały czas dynamicznie mieszając/ucierając łyżką. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy gniazda o średnicy około 7-8 cm, zachowując dość duże odstępy. Ciasto możemy nałożyć również łyżką. Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut.
Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy, kroimy na półplasterki. Owoce pigwowca osuszamy. Buraki dobrze odciskamy.
Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, drugą połowę burkami. Pastę obsypujmy płatkami migdałowymi, układamy kiwi, pigwowca i dekorujemy rozmarynem

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.