Wielkanocna przystawka
To znakomita propozycja na świąteczne śniadanie, która z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Nieodzownym składnikiem jest tutaj znakomity Pasztet Sokołów Naturrino, pieczony w tradycyjny sposób, przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów, ze specjalną mieszanką naturalnych przypraw, ziół i warzyw, takich jak: biały i ziołowy pieprz, mielona, aromatyczna kolendra, majeranek i wyrazista, prażona cebulka.
Czas przygotowywania: 30 minut (+20-25 minut pieczenia)
Liczba porcji: 6
SKŁADNIKI:
160 ml wody
90 g masła
1 łyżeczka cukru
140 g mąki pszennej
3 jajka
1 szczypta soli
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów Naturrino
3 łyżki serka śmietankowego puszystego
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
6 łyżek ugotowanych tartych buraków
1 kiwi
6 plasterków owoców pigwowca z syropu
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Listki rozmarynu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez około 3 minuty, cały czas dynamicznie mieszając/ucierając łyżką. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy gniazda o średnicy około 7-8 cm, zachowując dość duże odstępy. Ciasto możemy nałożyć również łyżką. Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut.
Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy, kroimy na półplasterki. Owoce pigwowca osuszamy. Buraki dobrze odciskamy.
Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, drugą połowę burkami. Pastę obsypujmy płatkami migdałowymi, układamy kiwi, pigwowca i dekorujemy rozmarynem

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.