Wielkanocna tarta
Doskonałym pomysłem na wielkanocne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie się prezentuje, będzie tarta z ciekawie skomponowanym nadzieniem. Jego bazę stanowi biała kiełbasa oryginalnie połączona z warzywami – patisonami, groszkiem, czerwoną cebulą i papryką. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjna Biała kiełbasa Sokołów Naturrino – niezwykle soczysta i aromatyczna, o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza dodatkowi takich przypraw, jak pieprz biały, majeranek i czosnek.
Czas przygotowywania: 30 minut (+70 minut pieczenia)
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
300 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki
1 łyżeczka soli
200 g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
4 jajka
150 g serka śmietankowego kanapkowego
100 g śmietany 18 %
1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
1 opakowanie Kiełbasy białej Sokołów Naturrino
6-8 patisonów konserwowych
2/3 szklanki groszku mrożonego
1 duża czerwona cebula
1 duża papryka spiczasta
3 łyżki pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.