Komunikaty PR

Wielkanocna tarta

2023-04-04  |  11:40
Biuro prasowe

Doskonałym pomysłem na wielkanocne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie się prezentuje, będzie tarta z ciekawie skomponowanym nadzieniem. Jego bazę stanowi biała kiełbasa oryginalnie połączona z warzywami – patisonami, groszkiem, czerwoną cebulą i papryką. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjna Biała kiełbasa Sokołów Naturrino – niezwykle soczysta i aromatyczna, o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza dodatkowi takich przypraw, jak pieprz biały, majeranek i czosnek.

Czas przygotowywania: 30 minut (+70 minut pieczenia)

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

300 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki krupczatki

1 łyżeczka soli

200 g zimnego masła

1 łyżka śmietany 18%

2 żółtka

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

4 jajka

150 g serka śmietankowego kanapkowego

100 g śmietany 18 %

1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera

1 opakowanie Kiełbasy białej Sokołów Naturrino

6-8 patisonów konserwowych

2/3 szklanki groszku mrożonego

1 duża czerwona cebula

1 duża papryka spiczasta

3 łyżki pestek słonecznika

sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.

W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.

Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.

Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.