Wielkanocna tarta
Doskonałym pomysłem na wielkanocne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie się prezentuje, będzie tarta z ciekawie skomponowanym nadzieniem. Jego bazę stanowi biała kiełbasa oryginalnie połączona z warzywami – patisonami, groszkiem, czerwoną cebulą i papryką. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjna Biała kiełbasa Sokołów Naturrino – niezwykle soczysta i aromatyczna, o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza dodatkowi takich przypraw, jak pieprz biały, majeranek i czosnek.
Czas przygotowywania: 30 minut (+70 minut pieczenia)
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
300 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki
1 łyżeczka soli
200 g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
4 jajka
150 g serka śmietankowego kanapkowego
100 g śmietany 18 %
1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
1 opakowanie Kiełbasy białej Sokołów Naturrino
6-8 patisonów konserwowych
2/3 szklanki groszku mrożonego
1 duża czerwona cebula
1 duża papryka spiczasta
3 łyżki pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.