Wielkanocna terrine z jajem
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dzisiaj nazwy tej używa się przede wszystkim na potrawę gotowaną w podobnym naczyniu. Zapraszamy do przyrządzenia francuskiej terrine z jajem.
Samo danie ma historię sięgającą średniowiecza, we Francji stało się bardzo popularne
w okresie renesansu. Początkowo w terrinie piekło się przede wszystkim dziczyznę
i pasztety. Z racji formy naczynia, danie miało prostokątny kształt i podawano je na zimno.
Z czasem do tworzenia terrine wykorzystywano coraz więcej składników, co ważne wybierano zawsze te najwyższej jakości – wieprzowinę i drób, dodawano wątróbkę, świeże zioła, cebulę i różne przyprawy, a także jaja.
– Terrine to danie, które oprócz tego, że wspaniale smakuje, także doskonale wygląda na wielkanocnym stole – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Duża w tym zasługa dodatku jaj. Przeważnie nie widać ich kiedy potrawa leży w całości na półmisku, ale po pokrojeniu w plastry, białe kółko z żółtym środkiem, prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i oczywiście wzbogaca smak.
Potrzebne produkty
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 400-500 g kiełbasy szynkowej (może być szynka konserwowa lub inna wędlina, którą można pokroić w duże plastry), 8 zielonych szparagów, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 kg serka śmietankowego, 200 g liści szpinaku baby, 3 stołowe łyżki startego chrzanu, 1 łyżeczka soli, 1 saszetka żelatyny (9 g), 100 ml wody, 3 ogórki konserwowe.
Sposób przygotowania
Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy wzdłuż w duże, cienkie plastry. Formę pokrywamy folią spożywczą i wykładamy plastrami kiełbasy tak, żeby część z nich wystawała na zewnętrz poza foremkę. W rondlu podgrzewamy bulion, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy
i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę, sok z cytryny i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy chrzan. Masę dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy szpinak i miksujemy. Do zielonej masy wlewamy pół bulionu z żelatyną. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Do masy dodajemy koperek i mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w słupki. Do foremki, na szynkę wykładamy połowę masy ze szpinakiem, a na wierzchu wykładamy ogórki pokrojone w słupki. Gotujemy jaja na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupek. Dodajemy resztę zielonej masy
i układamy jaja wzdłuż, przez środek. Jaja powinny się lekko zanurzyć. Foremkę ustawioną lekko na skos wstawiamy do lodówki, aby masa lekko zastygła.
W między czasie gotujemy szparagi, wcześniej odrzucając zdrewniałą część. Możemy też wykorzystać szparagi marynowane lub konserwowe. Do pozostałej białej części masy dodajmy drugą połowę przygotowanego bulionu z żelatyną i również miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wyjmujemy foremkę z lodówki i po bokach, obok jaja, rozkładamy szparagi. Wkładamy część białej masy i kładziemy warstwę kiełbasy szynkowej. Jeżeli jaja będą wystawać można na nie położyć plastry wędliny. Wykładamy kolejną cieńszą warstwę masy i kładziemy ostudzone szparagi. Całość przykrywamy resztą masy i wystającymi plasterkami wędliny.
W razie potrzeby dokładamy na wierzchu plastry kiełbasy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wyciągamy, ostrożnie odwracamy i przekładamy na talerz. Zdejmujemy folię i dekorujemy. Podajemy pokrojone w plastry.
Smacznego!
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.