Wielkanocne inspiracje

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza… całe mnóstwo pyszności! Nie obędzie się bez tradycyjnych polskich potraw, aczkolwiek warto przyrządzić kilka znanych od lat „klasyków” w zupełnie innej wersji i zaskoczyć gości. Jajka z niestandardowym farszem, a może mazurek w nowoczesnym wydaniu? Możliwości jest naprawdę wiele!
Każda rodzina ma swoje tradycje i kuchenne zwyczaje. Jest jednak kilka produktów, które pojawiają się niemal w każdym domu na wielkanocnym stole tj.: jajka, majonez, chrzan, biała kiełbasa. To właśnie one grają główną rolę w świątecznych potrawach, warto więc postawić na sprawdzonych producentów, którzy zagwarantują nam bardzo wysoką jakość wyrobów. Kiełbasa z dużą zawartością mięsa, ekologiczne jaja z wolnego wybiegu, do tego chrzan o dużej zawartości korzenia chrzanu, np. Chrzan Luksusowy oraz majonez o dobrym, prostym składzie, np. tradycyjny Majonez Kielecki. Takie produkty będą gwarancją doskonałego smaku na każdym wielkanocnym stole.
Idealne wielkanocne jajka
Smak tradycyjnych wielkanocnych jajek doskonale uzupełni tuńczyk. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na smaczne jaja z dodatkiem delikatnego, rybnego farszu.
Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- jedna puszka tuńczyka w oleju czy zalewie?
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- szczypiorek
- sól, pieprz
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (ok. 8 minut). Następnie wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do wystudzenia. Obieramy jajka, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka odkładamy na bok, a żółtka przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka, Majonez Kielecki, Musztardę Kielecką delikatesową, drobno pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy i wykładamy na białka, a na koniec całość dekorujemy szczypiorkiem.
Chrzanowa pasta - hit na wielkanocnym stole!
Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przygotowanie intensywnie chrzanowej pasty z fasoli to idealny sposób na przemycenie tego wyjątkowego składnika w ciekawej, zaskakującej formie. Co będzie potrzebne do przygotowania pasty fasolowo-chrzanowej?
- puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego (do smaku)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym naczyniu (może być blender kielichowy) i blendujemy aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dodać do niej odrobinę wody. Pasta doskonale pasuje do chleba oraz rozmaitych mięs.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 6,20 zł brutto/ 310 ml
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 2,30 zł brutto/ 190 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.