Wielkanocne potrawy z całej Polski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ozdabianie pisanek, święcenie pokarmów i palemek, oblewanie się wodą w lany poniedziałek… ciekawych zwyczajów wielkanocnych w Polsce zdecydowanie nie brakuje. Nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnej niewątpliwie są także świąteczne potrawy. Nie w każdym regionie są one jednak takie same. Jakie przysmaki przygotowuje się na Wielkanoc w różnych częściach Polski?
Wielkanocne stoły Polaków w całej Polsce wręcz uginają się od jajek w różnej formie. Znajdziemy wśród nich zarówno tradycyjne jaja z majonezem, jak i połączenia z wykorzystaniem bardziej niestandardowych składników, takich jak chociażby krewetki, hiszpańska kiełbasa chorizo czy trufle. Wielkanoc to jednak również inne potrawy – żurek, mazurki, babka… Te dania znamy wszyscy. A jakie potrawy przyrządzane są jedynie w niektórych częściach kraju i nie są aż tak powszechnie znane?
Żurek czy chrzanówka?
Chrzanówka (krzonówka) to zupa przyrządzana na południu Polski, przede wszystkim w Małopolsce. Tradycyjnie do jej przygotowania powinno się wykorzystać składniki poświęcone wcześniej w wielkanocnym koszyku, m.in. wędliny i mięsa, jajka, a przede wszystkim – chrzan. Do tego dodaje się ziemniaki oraz dużą ilość czosnku i cebuli. Jeśli w tegoroczne Święta chcesz zastąpić tradycyjny żurek taką właśnie zupą, pamiętaj, aby użyć chrzanu dobrej jakości, ponieważ to przede wszystkim od niego zależy smak potrawy. Świetnie sprawdzi się np. Chrzan Luksusowy, który zawiera aż 70% korzenia chrzanu.
Murzin wielkanocny
Murzin to rodzaj wielkanocnego wypieku, pochodzący ze Śląska Cieszyńskiego. Przypomina on chleb z zarumienioną skórką, a w środku kryje kawałki szynki i wędzonki. Dawniej przygotowywano go z ciemnej mąki razowej w specjalnym piecu na chleb, zwanym „piekarszczokiem”. Dobrze smakuje szczególnie na ciepło!
Barszcz tylko na Boże Narodzenie?
Barszcz jest potrawą, która większości osób kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć jednak, że na Podlasiu przygotowuje się go także na Wielkanoc, a do jego przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się kiszone buraki. Inną wielkanocną zupą popularną w tej części kraju jest tradycyjna zalewajka z grzybami.
A co na deser?
Obok mazurków i paschy, jednym z najpopularniejszych wielkanocnych deserów, jest babka. Dobrze znana jest w całej Polsce, jednak w niektórych regionach, szczególnie na Śląsku, przygotowuje się ją z dodatkiem wyjątkowego, dość nietypowego składnika… Mowa tu o majonezie, który jest nieodłącznym elementem wielu świątecznych potraw. Wykorzystanie go w deserze może być jednak dla niektórych dość zaskakujące. Mimo to, warto zapomnieć o wszelkich uprzedzeniach i spróbować przygotować taki wypiek samodzielnie. Dodanie tego popularnego sosu do ciasta zagwarantuje nam, że po upieczeniu będzie ono wyjątkowo wilgotne i dłużej świeże. Wykorzystać można np. kultowy Majonez Kielecki – jego aksamitna konsystencja doskonale uzupełni smak wielkanocnej babki.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.
Prawo
Tak zwana sztuczna twórczość coraz popularniejsza. Wyzwaniem pozostają kwestie praw autorskich
Rosnąca popularność narzędzi AI spowodowała, że powstaje coraz więcej „dzieł sztuki”, będących wytworem działania algorytmów, które potrafią m.in. tworzyć muzykę dopasowaną do preferencji i nastroju, malować obrazy, a nawet pisać poezję czy scenariusze filmowe. To rodzi szereg wyzwań dotyczących praw autorskich. Są także wątpliwości dotyczące ochrony dzieł, z których AI się uczy. Narzucanie prawnych zakazów i obostrzeń może jednak nie przynieść efektów.
Podróże
Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie
Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.