Wielkanocne przepisy od uczestnika Masterchefa. W roli głównej – jajka!
Żurek, babka, domowy pasztet – trudno wyobrazić sobie bez nich Wielkanoc. Na świątecznym śniadaniu nie może także zabraknąć jajek, które jako pisanki są piękną ozdobą, a serwowane z majonezem i szczypiorem stanowią pyszny dodatek do wędlin lub sałatek. To jednak nie wszystko – można podawać je na różne sposoby, często inspirowane kuchniami świata. Sprawdź, jakie potrawy z nich przygotować!
Tradycyjne wielkanocne dania są niezaprzeczalnie pyszne, ale nie oznacza to wcale, że w święta nie ma miejsca na eksperymenty w kuchni. Wręcz przeciwnie – to idealna okazja do wypróbowania przepisów na oryginalne potrawy, które zaskoczą wszystkich gości i być może zagoszczą w Twoim menu na dłużej. Wyjątkowe potrawy z jajek wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery i frytownice powietrzne.
Marmurkowe jajka po… chińsku
Bogatozdobione lub jednokolorowe pisanki to niewątpliwa ozdoba wielkanocnego stołu, ale okazuje się, że dekorować można nie tylko skorupki, ale też same jajka, nadając im przy okazji ciekawego smaku. Marmurkowy wzór i słodko-kwaśny aromat osiągniesz przygotowując jajka herbaciane, czyli popularny street food rodem z Chin.
Składniki
• 12 jajek
• woda do gotowania
Marynata
• 4 torebki czarnej herbaty
• 1,5 szklanki sosu sojowego
• 2 łyżeczki cukru
• 2 laski cynamonu
• 2-3 gwiazdki anyżu
• skórka z pomarańczy
Przygotowanie rozpocznij od umieszczenia w garnku lub multicookerze jajek, zalania ich wodą do całkowitego przykrycia, a następnie dodania wszystkich składników marynaty i ugotowania na twardo. Korzystając z urządzenia z opcją gotowania pod ciśnieniem zajmie to ok. 4 minuty, natomiast w przypadku garnka będzie to 10 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia. Gdy jajka będą gotowe, wyjmij je z naczynia, ale nie wylewaj płynu, w którym się gotowały. Każde z jajek rozbij delikatnie łyżką, tak żeby w skorupce pojawiły się drobne pęknięcia. „Popękane” jajka w skorupkach przełóż ponownie do płynu i pozostaw na 18 godzin – po tym czasie możesz w końcu je obrać i cieszyć się oryginalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.
Panierowane jajka po szkocku
Kolejną potrawą, która doskonale sprawdzi się na wielkanocnym śniadaniu, choć sama w sobie nie ma nic wspólnego ze świąteczną tradycją są… jajka po szkocku! Ugotowane na twardo, a następnie smażone w chrupiącej panierce z bułki i mięsa mielonego będą doskonale smakować zarówno podawane w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Składniki (4 porcje)
• 4 jajka
• 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
• sól, pieprz
Panierka
• bułka tarta lub panko
• mąka
• 2 jajka
Na początek ugotuj jajka na twardo pod ciśnieniem w multicookerze lub w zwykłym garnku, a gdy ostygną obierz ze skorupek. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, po czym podziel na 4 równe części i uformuj z nich płaskie kotleciki, którymi obłożysz ugotowane jajka. Teraz pora na panierowanie jajeczno-mięsnych kulek – najpierw oprósz je w mące, następnie zanurz w rozbełtanym jajku, obtocz bułką tartą lub panko i dociśnij panierkę do jajek. Pozostaje tylko je usmażyć – w air fryerze potrzebują ok. 15 minut w 200 stopniach, natomiast w przypadku smażenia na głębokim rozgrzanym tłuszczu ok. 8 minut z każdej strony.
Diabelsko pyszne jajka, czyli amerykańskie deviled eggs
Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk – na polskich stołach nie brakuje tych nadziewanym szynką, pieczarkami czy szczypiorkiem. Jedną ze smakowitych wersji tego typu dania są amerykańskie deviled eggs, czyli jajka po diabelsku, które swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi suszonej papryki, a w naszej wersji – także pikantnej posypki z bułki tartej.
Składniki
• 10 jajek
• pół szklanki majonezu
• 2 łyżeczki musztardy dijon
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• sos sriracha – do smaku
• sól, pieprz
Posypka
• 150 g bułki tartej – ok. 1,5 szklanki
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• szczypta ostrej papryczki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 1,5 łyżki posiekanej pietruszki
Ugotowane na twardo jajka po wystudzeniu delikatnie obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż z nich łyżeczką żółtka i przełóż do oddzielnego naczynia, w którym połączysz je z majonezem, octem winnym, musztardą oraz sosem sriracha. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę i dopraw do smaku – żółtka możesz rozdrobnić wcześniej widelcem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. W czasie, kiedy składniki nadzienia będą się przegryzać, możesz przygotować chrupiącą posypkę. Na patelni lub w multicookerze rozgrzej olej lub oliwę, dodaj do niej bułkę tartą oraz pozostałe składniki i przyprawy. Smaż do uzyskania złocistego koloru, co chwilę mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Kiedy posypka będzie gotowa pora nadziać białka masą – najlepiej sprawdzi się do tego rękaw cukierniczy lub szpryca, ale jeśli nie masz ich pod ręką, możesz skorzystać z małej łyżeczki. Nadziane jajka oprósz podsmażoną z przyprawami bułką tartą i voila!
Serowo-jajeczne wiosenne babeczki
Jajka to podstawowy składnik wielu deserów, ale są też bazą wytrawnych wypieków jak jajeczne muffiny. W wersji wielkanocnej doskonale sprawdzą się te z dodatkiem sera, brokułów i papryki, które dzięki żywym kolorom wprowadzą na stół powiew wiosny.
Składniki
• 4 jajka
• 2 łyżki serka śmietankowego
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 1 szklanka posiekanych różyczek brokuła
• Pół szklanki papryki pokrojonej w kostkę
• Pół szklanki startego sera cheddar
• sól, pieprz
Przyrządzanie babeczek zacznij od masy jajecznej – w naczyniu zblenduj ze sobą jajka z serkiem śmietankowym oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie pokrój warzywa i przygotuj foremki – ok. 10 sztuk, nasmaruj je masłem, dzięki czemu muffiny nie będą do nich przywierać. Do każdej foremki nałóż brokuły, paprykę oraz cebulę, po czym zalej przygotowaną wcześniej masą mniej więcej do połowy wysokości i posyp startym serem. Wystarczy już tylko „upiec” babeczki. W multicookerze z opcją gotowania na parze powinny spędzić 8 minut (przed włożeniem ich do urządzenia, koniecznie wlej na dno szklankę wody), a po upływie tego czasu pozostaw multicooker do naturalnego uwolnienia pary. W przypadku piekarnika obróbka termiczna potrwa ok. 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni. Babeczki najlepiej smakują podawane na ciepło.
W wielkanocnym menu znajdzie się miejsce zarówno dla tradycyjnych potraw, jak i oryginalnych dań, które mogą być inspirowane kuchniami świata. Niezależnie od tego czy postawisz na te mniej znane przepisy, czy sprawdzone i przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, najważniejszy w święta jest czas spędzony w gronie najbliższych.
O marce
Instant Pot to założona w 2010 roku amerykańska marka elektrycznych multicookerów, która szturmem podbiła globalne rynki. Urządzenie pozwala na wyeliminowanie większości sprzętów kuchennych i akcesoriów jak garnki czy patelnie. W zależności od modelu posiada takie funkcje jak m.in.: gotowanie pod ciśnieniem, powolne gotowanie, przyrządzanie dań na parze lub metodą sous vide, pieczenie, obróbka termiczna ryżu i zbóż, smażenie, a nawet suszenie oraz frytkownica powietrzna (Air Fry). Dzięki Instant Pot można przygotować pyszne i zdrowe posiłki w łatwy sposób, nawet o 70% szybciej niż gotując tradycyjnymi metodami, oszczędzając przy tym energię elektryczną. Wyłącznym dystrybutorem w Polsce urządzeń Instant Pot jest spółka Top Concept. Więcej informacji https://instant-pot.pl/.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.