Wielkanocne przepisy z hummusem w roli głównej
Wielkanoc to czas radości, odpoczynku i celebrowania wyjątkowych chwil z naszymi bliskimi. W domowym menu królują w tym czasie jajka, wędzonki, chrzan, babki oraz mazurki. Wielu z nas zastanawia się, co przygotować na Wielkanoc, aby nieco uatrakcyjnić świąteczne menu. Odpowiedzią na te rozterki są dania łączące tradycyjne elementy wielkanocnej kuchni polskiej z oryginalnymi, nowoczesnymi smakami. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na wielkanocne potrawy z hummusem, które skradną serce nie tylko wielbicieli kuchni roślinnej, ale i miłośnikom tradycji!
Wielkanocne jaja faszerowane hummusem
Jaja, symbol Świąt Wielkanocnych, królują wiosną na naszych stołach pod wieloma postaciami. W niejednym domu podaje się je z doskonałymi farszami – mięsnymi lub roślinnymi. Delikatne jaja doskonale sprawdzą się w duecie z aksamitnym hummusem Pełna Dobra – zarówno klasycznym, jak i o smaku… ćwikły czy chrzanu! Jak wykonać to danie? Bajecznie łatwo!
Składniki (na ok. 5 porcji):
- 10 świeżych jaj,
- hummus Pełna Dobra, np. o smaku chrzanu,
- 50 g czarnuszki,
- kiełki rzodkiewki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie przestudź.
2. Obierz jaja, przekrój każde z nich na pół oraz usuń żółtka.
3. Do każdej z połówek dodaj po łyżeczce hummusu.
4. Każdą połówkę jaja możesz dodatkowo przyprawić, dodać czarnuszkę i przyozdobić kiełkami.
Jajka po turecku z hummusem
Doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne dla tych, którzy poza tradycyjnymi daniami, chcą zaserwować bliskim również nowe, smakowite doznania kulinarne. Wywodzący się z kuchni orientalnej smakołyk bazuje na jajku w koszulce podanym na gęstym jogurcie z dodatkiem czosnku, masła oraz – w naszej wersji – aksamitnego hummusu. Chociaż brzmi skomplikowanie, wykonanie tej potrawy jest bardzo proste!
Składniki (na ok. 2 porcje):
-
8 łyżek jogurtu greckiego,
-
1 ząbek czosnku,
-
opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
4 jajka,
-
1 łyżka octu,
-
2 łyżki masła,
-
płatki chili,
-
sól i pieprz,
-
łyżka soku z cytryny,
-
natka zielonej pietruszki,
-
dodatkowo świeże pieczywo.
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
-
Rozsmaruj jogurt na talerzach, dodaj po łyżce hummusu.
-
Przygotuj jajka w koszulkach. W małym garnku doprowadź wodę z łyżką octu do wrzenia. Zmniejsz ogień, łyżką zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Wyciąg jajka z wody i umieść na ręczniku papierowym. Czynność tę powtórz z każdym jajkiem.
-
Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem płatków chilli i soli.
-
Na talerz z jogurtem nałóż po dwa jajka, polej całość masłem. Ozdób posiekaną natką pietruszki.
-
Podawaj ze świeżym pieczywem zaraz po przyrządzeniu.
Sałatka z hummusem na wielkanocny stół
Sałatki to nieodzowne towarzyszki rodzinnych chwil spędzanych przy wspólnym stole. Szczególnie w tych serwowanych Wielkanocą często królują jaja, duża ilość majonezu i śmietany. Myśląc o tym, którzy chcą odżywiać się nieco lżej, warto przygotować pożywną i zdrową sałatkę na bazie warzyw, kaszy bulgur i hummusu. Taka propozycja będzie doskonała dla osób preferujących dietę bezmięsną.
Składniki (na 2-3 porcje):
-
opakowanie hummusu paprykowego Pełna Dobra,
-
100g kaszy bulgur,
-
1 cebula,
-
½ papryki zielonej,
-
1 pomidor,
-
1 ogórek,
-
garść zielonych oliwek,
-
łyżka słonecznika,
-
100 g sera typu feta,
-
łyżka oliwy z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz,
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Przestudź.
2. Na dnie dużej miski umieść hummus Pełna Dobra.
3. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Umieść w drugiej misce.
4. Ser feta pokrój w drobne kawałki. Dodaj go do warzyw wraz z kaszą bulgur.
5. W szklance połącz oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodaj do warzyw.
6. Delikatnie wymieszaj warzywa z serem, kaszą i dressingiem, następnie przełóż do miski z hummusem.
7. Wierzch sałatki posyp posiekaną natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół wielkanocny napełni się wyjątkowymi potrawami, które oczarują Waszych bliskich i na stałe wpiszą się w świąteczne menu!
Perla Polska to wiodący europejski producent hummusu i antipasti z ponad 15-letnim doświadczeniem i lider w swojej branży na rynku polskim. W ofercie posiada pełną gamę smacznych i zdrowych przekąsek, które dostarcza do kilkudziesięciu krajów na świecie. Jako jeden z największych pracodawców w regionie zatrudnia już ponad tysiąc osób.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.