Wielkanocne przepisy z hummusem w roli głównej
Wielkanoc to czas radości, odpoczynku i celebrowania wyjątkowych chwil z naszymi bliskimi. W domowym menu królują w tym czasie jajka, wędzonki, chrzan, babki oraz mazurki. Wielu z nas zastanawia się, co przygotować na Wielkanoc, aby nieco uatrakcyjnić świąteczne menu. Odpowiedzią na te rozterki są dania łączące tradycyjne elementy wielkanocnej kuchni polskiej z oryginalnymi, nowoczesnymi smakami. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na wielkanocne potrawy z hummusem, które skradną serce nie tylko wielbicieli kuchni roślinnej, ale i miłośnikom tradycji!
Wielkanocne jaja faszerowane hummusem
Jaja, symbol Świąt Wielkanocnych, królują wiosną na naszych stołach pod wieloma postaciami. W niejednym domu podaje się je z doskonałymi farszami – mięsnymi lub roślinnymi. Delikatne jaja doskonale sprawdzą się w duecie z aksamitnym hummusem Pełna Dobra – zarówno klasycznym, jak i o smaku… ćwikły czy chrzanu! Jak wykonać to danie? Bajecznie łatwo!
Składniki (na ok. 5 porcji):
- 10 świeżych jaj,
- hummus Pełna Dobra, np. o smaku chrzanu,
- 50 g czarnuszki,
- kiełki rzodkiewki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie przestudź.
2. Obierz jaja, przekrój każde z nich na pół oraz usuń żółtka.
3. Do każdej z połówek dodaj po łyżeczce hummusu.
4. Każdą połówkę jaja możesz dodatkowo przyprawić, dodać czarnuszkę i przyozdobić kiełkami.
Jajka po turecku z hummusem
Doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne dla tych, którzy poza tradycyjnymi daniami, chcą zaserwować bliskim również nowe, smakowite doznania kulinarne. Wywodzący się z kuchni orientalnej smakołyk bazuje na jajku w koszulce podanym na gęstym jogurcie z dodatkiem czosnku, masła oraz – w naszej wersji – aksamitnego hummusu. Chociaż brzmi skomplikowanie, wykonanie tej potrawy jest bardzo proste!
Składniki (na ok. 2 porcje):
-
8 łyżek jogurtu greckiego,
-
1 ząbek czosnku,
-
opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
4 jajka,
-
1 łyżka octu,
-
2 łyżki masła,
-
płatki chili,
-
sól i pieprz,
-
łyżka soku z cytryny,
-
natka zielonej pietruszki,
-
dodatkowo świeże pieczywo.
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
-
Rozsmaruj jogurt na talerzach, dodaj po łyżce hummusu.
-
Przygotuj jajka w koszulkach. W małym garnku doprowadź wodę z łyżką octu do wrzenia. Zmniejsz ogień, łyżką zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Wyciąg jajka z wody i umieść na ręczniku papierowym. Czynność tę powtórz z każdym jajkiem.
-
Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem płatków chilli i soli.
-
Na talerz z jogurtem nałóż po dwa jajka, polej całość masłem. Ozdób posiekaną natką pietruszki.
-
Podawaj ze świeżym pieczywem zaraz po przyrządzeniu.
Sałatka z hummusem na wielkanocny stół
Sałatki to nieodzowne towarzyszki rodzinnych chwil spędzanych przy wspólnym stole. Szczególnie w tych serwowanych Wielkanocą często królują jaja, duża ilość majonezu i śmietany. Myśląc o tym, którzy chcą odżywiać się nieco lżej, warto przygotować pożywną i zdrową sałatkę na bazie warzyw, kaszy bulgur i hummusu. Taka propozycja będzie doskonała dla osób preferujących dietę bezmięsną.
Składniki (na 2-3 porcje):
-
opakowanie hummusu paprykowego Pełna Dobra,
-
100g kaszy bulgur,
-
1 cebula,
-
½ papryki zielonej,
-
1 pomidor,
-
1 ogórek,
-
garść zielonych oliwek,
-
łyżka słonecznika,
-
100 g sera typu feta,
-
łyżka oliwy z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz,
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Przestudź.
2. Na dnie dużej miski umieść hummus Pełna Dobra.
3. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Umieść w drugiej misce.
4. Ser feta pokrój w drobne kawałki. Dodaj go do warzyw wraz z kaszą bulgur.
5. W szklance połącz oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodaj do warzyw.
6. Delikatnie wymieszaj warzywa z serem, kaszą i dressingiem, następnie przełóż do miski z hummusem.
7. Wierzch sałatki posyp posiekaną natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół wielkanocny napełni się wyjątkowymi potrawami, które oczarują Waszych bliskich i na stałe wpiszą się w świąteczne menu!
Perla Polska to wiodący europejski producent hummusu i antipasti z ponad 15-letnim doświadczeniem i lider w swojej branży na rynku polskim. W ofercie posiada pełną gamę smacznych i zdrowych przekąsek, które dostarcza do kilkudziesięciu krajów na świecie. Jako jeden z największych pracodawców w regionie zatrudnia już ponad tysiąc osób.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.