Wielkanocny żurek w nowej odsłonie. Przepis na żurek z kiełbasą z gęsi
Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup i prawdziwy symbol zbliżającej się Wielkanocy. Bardzo często gości na świątecznym stole, a jego tradycja sięga aż XV wieku. W Polsce istnieje wiele regionalnych odmian żurku, a my szczególnie polecamy go w wersji z aksamitną gęsiną. W tekście podpowiadamy, jak go przyrządzić krok po kroku.
Krótka historia polskiego żuru
Tradycyjny polski żurek w naszej kulturze znany jest od pokoleń. Samo słowo pochodzi z języka niemieckiego od wyrazu sauer, czyli kwaśny. Współczesna wersja żurku przygotowywanego na mięsnym wywarze cechuje się wyraźnym aromatem wędzonki. W przeszłości zupa ta była jednak synonimem postu, ponieważ nie dodawano do niej mięsa.
Powstanie żurku opisuje jedna z wielkopolskich legend, zgodnie z którą miał być on wynikiem zakładu między skąpym karczmarzem i jednym z jego gości. Karczmarz miał przygotować niezjadliwą zupę, w zamian za którą otrzymałby wór złota. Wymieszał więc wrzątek z zakwasem na chleb, starą wędzonką i warzywami. Ku swojemu nieszczęściu przegrał zakład, ponieważ zupa okazała się wyborna, a do dziś króluje na naszych wielkanocnych stołach.
Jak przygotować zakwas w domu?
Podstawą dobrego wielkanocnego żurku jest naturalny zakwas. Chociaż wielu z nas do gotowania używa gotowego zakwasu ze sklepu, warto zrobić go samodzielnie według tradycyjnej receptury. Domowy zakwas nie tylko będzie o wiele zdrowszym rozwiązaniem, ale przede wszystkim pozwoli zachować oryginalny, tradycyjny smak. Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:
-
5 łyżek mąki żytniej,
-
700 ml wody,
-
4 ząbki czosnku,
-
3 liście laurowe,
-
5 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie: Do dużego słoika wsyp mąkę, dodaję wodę i wymieszaj. Następnie dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczkę, aby składniki miały dostęp do powietrza. Zakwas musi postać w ciepłym miejscu ok. 3-5 dni. Mieszaj zakwas codziennie i sprawdzaj, czy skwaśniał. Gotowy zakwas trzymaj w lodówce.
Przepis na żurek z gęsiną
W Polsce istnieją różne odmiany regionalne żurku. Gotuje się go na wywarze warzywnym lub mięsnym (zazwyczaj używa się kiełbas i wędzonek). Żurek z dodatkiem gęsiny to specjał kuchni śląskiej, kaszubskiej, a nawet wielkopolskiej, która słynie z tradycyjnych wyrobów z gęsi. Gęsina to szlachetne i bardzo zdrowe mięso, w którym rozkochali się najwięksi zagraniczni smakosze. Święta wielkanocne to idealna okazja do spróbowania żurku z dodatkiem aromatycznej kiełbasy z gęsiny.
Składniki na żurek z gęsiną:
-
1 litr bulionu mięsnego,
-
500 ml zakwasu żytniego,
-
1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
-
1 liść laurowy,
-
sól i pieprz,
-
1 łyżeczka majeranku suszonego,
-
300 g kiełbasy tradycyjnej z gęsi Złota Gęś,
-
200 g boczku wędzonego,
-
3 łyżki śmietanki 30%.
Wykonanie: Zagotuj wywar mięsny w dużym garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę z gęsi i boczek, gotuj całość 10 min. Zakwas przełóż do miski, dodaj wodę i wszystko rozmieszaj. Zakwas wlej do żurku, używając sitka, aby uniknąć grudek. Do szklanki wlej śmietanę, kilka łyżek żurku i rozmieszaj. Zabiel śmietaną żurek, dodaj przyprawy i zagotuj. Żurek podawaj z kawałkami kiełbasy Złota Gęś, jajkiem lub boczkiem.
Gęsina nie tylko do żurku
Wyroby z gęsi to produkty, które idealnie smakują nie tylko jako dodatek do żurku, ale także jako świąteczny przysmak. Polski rynek zaczyna otwierać się na regionalne wyroby z gęsiny, a w sklepach coraz częściej możemy spotkać produkty wytwarzane z tego rodzaju mięsa. Marką, na którą warto zwrócić uwagę, wybierając się na przedświąteczne zakupy, jest Złota Gęś. W ofercie producenta znajdziemy m.in. aksamitny pasztet z gęsiny, kruche kabanosy, różne rodzaje kiełbasy czy polędwicę. Wszystkie produkty wytwarzane są według tradycyjnych i naturalnych receptur w Wielkopolsce, która od dawna słynie z wyśmienitej gęsiny zachwycającej podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY zmienia codzienność polskich szkół

Polskie słodycze na polskie święta – Boże Narodzenie z ofertą Colian

Ciao a tutti, czyli włoski jarmark znów na rynku Manufaktury
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.