Komunikaty PR

Wielki finał S.Pellegrino Young Chef 2021 już wkrótce!

2021-10-19  |  14:08
Biuro prasowe

Zdradzamy kilka ekscytujących szczegółów, na temat wielkiego finału konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021. W dniach 28-30 października w Mediolanie najlepsi młodzi szefowie kuchni z całego świata nie tylko będą walczyć o prestiżowe nagrody, ale też brać udział w szkoleniach i zgłębiać temat globalnej wizji zrównoważonych praktyk kulinarnych i niemarnowania żywności. Wydarzenie organizowane jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki naturalnej wody mineralnej od Nestlé Waters.

 

Pod koniec października oczy wszystkich osób zainteresowanych rozwojem wysokiej klasy gastronomii będą zwrócone na Mediolan, gdzie odbędzie się wielki finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021. W wydarzeniu weźmie udział 48 młodych szefów kuchni, a 12 z nich zawalczy o nagrodę główną. Wszyscy finaliści zostali wyłonieni przez lokalne jury z różnych regionów na całym globie. Wielki finał to punkt kulminacyjny prestiżowego konkursu, który od kilku lat przyciąga tysiące młodych talentów z całego świata oraz setki uznanych szefów kuchni, wcielających się w role jurorów oraz mentorów.

 

Oprócz uroczystej gali wielkiego finału, organizatorzy zaplanowali również działania edukacyjne i networkingowe. Uczestnicy m.in. będą mogli wziąć udział (zarówno online, jak i offline) w S.Pellegrino Young Chef Academy Forum. Panel dyskusyjny swoja obecnością uatrakcyjnią słynni szefowie kuchni tacy jak Massimo Bottura i Virgilio Martinez. Ma on na celu dostarczyć pomysłów i refleksji związanych ze światem gastronomii wszystkim młodym szefom kuchni i prawdziwym entuzjastom jedzenia.

 

 „Cieszymy się, że możemy powitać w Mediolanie międzynarodową społeczność gastronomiczną. Rok temu uruchomiliśmy S.Pellegrino Young Chef Academy, aby inspirować utalentowanych młodych szefów kuchni. Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy jest jednym z kluczowych działań projektu i podstawowym narzędziem, dzięki któremu chcemy stymulować kreatywność.” – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

 

Polscy reprezentanci

 

Także Polska będzie miała swoją reprezentację w Mediolanie. Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) zawalczy o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, a Krzysztof Konieczny (chef w restauracji Neon streetfood bar w Gdyni) będzie rywalizował o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award.

 

W wydarzeniu udział weźmie Lara Gessler – polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna. Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podczas Wielkiego Finału będzie  nie tylko kibicować młodym talentom, ale też relacjonować całe wydarzenie za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych.

 

Cieszę się, że mogę wziąć udział w wielkim finale jednego z najważniejszych i najbardziej prestiżowych konkursów w świecie gastronomii. Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy to wyjątkowa szansa dla młodych kucharzy, którzy mogą nie tylko pochwalić się swoimi umiejętnościami, ale też zdobyć nową wiedzę, czerpiąc od największych autorytetów. Mam nadzieję, że dzięki mojej relacji na Instagramie jeszcze więcej osób będzie mogło doświadczyć atmosfery finału. – mówi Lara Gessler.

 

Wielkie emocje

 

W czasie wielkiego finału o tym, który z młodych szefów kuchni poczuje smak zwycięstwa zadecyduje Jury składające się z 7 cenionych szefów kuchni z całego świata: Pim Techamuanvivit, Mauro Colagreco, Manu Buffara, Gavin Kaysen, Enrico Bartolini, Clare Smyth oraz Andreas Caminada.

 

Jurorzy będą oceniać finalistów na podstawie trzech głównych kryteriów – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Wezmą pod uwagę także potencjał kandydatów do wprowadzania pozytywnych zmian w społeczeństwie poprzez jedzenie. Młody talent, który spełni najlepiej wszystkie te wymagania zostanie nagrodzony tytułem S.Pellegrino Young Chef 2021.

 

Nagroda główna oraz nagrody dodatkowe

 

W tegorocznej edycji konkursu oprócz tytułu S.Pellegrino Young Chef 2021 Jury przyzna także trzy nowe nagrody:

 

1. S.Pellegrino Award for Social Responsibility

Zwycięży autor dania, które najlepiej odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.

 

2. Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy

Nagrodę zdobędzie uczestnik, którego potrawa będzie prezentować idealne połączenie różnych kultur. Ta kategoria to odpowiedź na globalny trend w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.

 

3. Fine Dining Lovers Food For Thought Award

Zwycięży kucharz, który najlepiej zaprezentuje swoje osobiste przekonania za pomocą dania.

Nagroda przyznawana jest w głosowaniu przez społeczność internetową Fine Dining Lovers. Swój głos może oddać każdy miłośnik jedzenia śledzący przebieg konkursu. Głosowanie trwa do 24 października do godz. 11:00 czasu polskiego na stronie: www.sanpellegrinoyoungchef.com/finedininglovers-award/

 

Czas na Wielki Finał!

 

Wielki finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021 można śledzić na żywo za pośrednictwem kanałów społecznościowych:

  • Facebook (https://www.facebook.com/spyoungchefacademy)
  • YouTube (https://www.youtube.com/user/SanPellegrinoTV2)

 

Więcej informacji o konkursie: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.