Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek
Właściwości zdrowotne
Płatki drożdżowe tworzone są z nieaktywnych drożdży. Dezaktywacja sprawia, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Można spożywać je w formie surowej, ponieważ nie fermentują w naszym organizmie. Cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B, a więc szczególnie poleca się je wegetarianom i weganom, którzy rezygnując z produktów zwierzęcych, muszą dostarczać swoim organizmom niezbędnych składników odżywczych. Płatki drożdżowe każdą potrawę wzbogacą w białko, zawierają niewielką ilość tłuszczu i nie posiadają w swoim składzie konserwantów oraz cukru.
Nie od dziś wiadomo, że właśnie przez witaminy z grupy B, drożdże świetnie radzą sobie z trądzikiem i stanowią świetną kurację. Dodatkowo wzmacniają naszą odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc sięganie po płatki drożdżowe jest zbawienne dla naszego zdrowia.
Wykorzystanie w kuchni
Płatki drożdżowe są na polskim rynku spożywczym produktem stosunkowo nowym. Oto kilka wskazówek od firmy Orzeszek, w jaki sposób włączyć je do naszej diety.
- Wegański parmezan, czyli sos „serowy” – makaron i sos serowy to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Jeśli chcemy uniknąć tłuszczu, laktozy i złego cholesterolu, to płatki drożdżowe będą jak znalazł! Blendujemy 5 łyżek płatków drożdżowych z 100g orzechów nerkowca, dodajemy szczyptę soli i suszonego czosnku i wegański parmezan gotowy. Dodajemy niczym ser na dowolnie przygotowany makaron.
- Ser z ziemniaka – brzmi nieco zaskakująco, ale ten sos jest niezwykle smaczny. Wystarczy kilka ziemniaków ugotować do miękkości, dodać 3-4 łyżki płatków drożdżowych, sól i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Świetny dodatek imprezowy np. do krakersów, jako sos do makaronów czy dodatek do surowych warzyw.
- Pasta serowa z awokado – gdy unikamy produktów zwierzęcych, korzystamy z tego zmodyfikowanego przepisu, w którym pierwotnie występuje ser feta. 1 awokado blendujemy z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką płatków drożdżowych, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie chili. Gotową pastę posypujemy szczypiorkiem.
- Dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek.
- Zagęszczacz do zup i sosów.
Płatki drożdżowe o dobrym składzie, pełnym odżywczych składników, zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Przykłady dań zaproponowanych przez firmę Orzeszek to tylko niewielki procent przepisów, które można wypróbować z ich użyciem, a produkt ten przypadnie do gustu nie tylko weganom i wegetarianom. Smacznego!
Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej
Król polskich energetyków w nowych szatach
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Moda
Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów
Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.
Media
Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.
Konsument
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć
Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.