Komunikaty PR

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek

2020-02-27  |  11:00
Biuro prasowe

Właściwości zdrowotne

Płatki drożdżowe tworzone są z nieaktywnych drożdży. Dezaktywacja sprawia, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Można spożywać je w formie surowej, ponieważ nie fermentują w naszym organizmie. Cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B, a więc szczególnie poleca się je wegetarianom i weganom, którzy rezygnując z produktów zwierzęcych, muszą dostarczać swoim organizmom niezbędnych składników odżywczych. Płatki drożdżowe każdą potrawę wzbogacą w białko, zawierają niewielką ilość tłuszczu i nie posiadają w swoim składzie konserwantów oraz cukru.

Nie od dziś wiadomo, że właśnie przez witaminy z grupy B, drożdże świetnie radzą sobie z trądzikiem i stanowią świetną kurację. Dodatkowo wzmacniają naszą odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc sięganie po płatki drożdżowe jest zbawienne dla naszego zdrowia.

Wykorzystanie w kuchni

Płatki drożdżowe są na polskim rynku spożywczym produktem stosunkowo nowym. Oto kilka wskazówek od firmy Orzeszek, w jaki sposób włączyć je do naszej diety.

  1. Wegański parmezan,  czyli sos „serowy” – makaron i sos serowy to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Jeśli chcemy uniknąć tłuszczu, laktozy i złego cholesterolu, to płatki drożdżowe będą jak znalazł! Blendujemy 5 łyżek płatków drożdżowych z 100g orzechów nerkowca, dodajemy szczyptę soli i suszonego czosnku i wegański parmezan gotowy. Dodajemy niczym ser na dowolnie przygotowany makaron.
  2. Ser z ziemniaka – brzmi nieco zaskakująco, ale ten sos jest niezwykle smaczny. Wystarczy kilka ziemniaków ugotować do miękkości, dodać 3-4 łyżki płatków drożdżowych, sól i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Świetny dodatek imprezowy np. do krakersów, jako sos do makaronów czy dodatek do surowych warzyw.
  3. Pasta serowa z awokado – gdy unikamy produktów zwierzęcych, korzystamy z tego zmodyfikowanego przepisu, w którym pierwotnie występuje ser feta. 1 awokado blendujemy z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką płatków drożdżowych, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie chili. Gotową pastę posypujemy szczypiorkiem.
  4. Dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek.
  5. Zagęszczacz do zup i sosów.

Płatki drożdżowe o dobrym składzie, pełnym odżywczych składników, zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Przykłady dań zaproponowanych przez firmę Orzeszek to tylko niewielki procent przepisów, które można wypróbować z ich użyciem, a produkt ten przypadnie do gustu nie tylko weganom i wegetarianom. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.