Komunikaty PR

Winiary podsumowują pierwszy rok programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”

2021-12-16  |  14:00
Biuro prasowe

Warszawa 16 grudnia 2021 roku

Winiary podsumowują pierwszy rok programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” i przedstawiają plany na 2022

6 jadłodzielni uruchomionych w różnych regionach kraju, setki przepisów pozwalających zagospodarować żywność pozostałą w kuchni, przedsięwzięcia edukacyjne z partnerami społecznymi – to tylko niektóre działania, zrealizowane przez Winiary w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. W efekcie blisko 80 proc. odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że program pomógł im w ograniczeniu marnowania żywności.

Marnowanie żywności to wciąż ogromny problem w Polsce: według danych co roku każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia. To nie tylko strata pieniędzy, ale i zasobów planety – mówi Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska – Dlatego w 2021 roku stworzyliśmy program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Działamy kompleksowo, wspierając konsumentów w przygotowywaniu posiłków, przy ich planowaniu, przechowywaniu żywności, a także dzieleniu się nią. Ogromne zainteresowanie tą kampanią zdecydowanie napawa optymizmem i pokazuje jak istotny dla Polaków jest to temat – widzimy to choćby w dynamicznie rosnącej liczbie wejść na naszą stronę i wzroście czasu, który na niej spędzają nasi konsumenci.  

Zrównoważone inspiracje kulinarne

Winiary udostępniły już blisko 250 przepisów, specjalnie skomponowanych w celu wykorzystania składników zalegających w kuchni. Receptury na tak różnorodne dania, jak bruschetta z czerstwego pieczywa czy pierogi zero waste są świetną inspiracją do zagospodarowania niewykorzystanego mięsa, warzyw, wędlin czy serów. Opracowanie przepisów i porad wspierają popularni szefowie kuchni: Jagna Niedzielska, propagatorka idei „zero waste”, oraz Robert Harna, doradca kulinarny. Aktualizowany spis jest dostępny na stronie https://www.winiary.pl/przepis/nie-marnujemy/.

Planowanie posiłków – z głową

Na swojej stronie Winiary udostępniły również cyfrowe narzędzie do planowania posiłków: My Menu Plan. Jest ono przeznaczone dla konsumentów o różnych preferencjach – w tym wegetarian czy osób na diecie bezglutenowej. Rozwiązanie może być tak personalizowane, by uwzględniać w jadłospisie alergie pokarmowe, produkty, których wolelibyśmy nie jeść, a także preferowaną częstotliwość posiłków i stopień trudności ich przygotowywania. My Menu Plan nie tylko zaproponuje różnorodne warianty posiłków, ale dzięki kalkulatorowi od razu pomaga określić potrzebną do zakupienia ilość składników. Bezpłatne narzędzie dostępne jest pod linkiem https://www.winiary.pl/mymenuplan.

Dzielenie się żywnością

Winiary, wraz z partnerem społecznym – Fundacją CHOPS – uruchamiają jadłodzielnie w całym kraju. To miejsca, w których można przekazać innym nadwyżkę żywności – każdy też może z nich nieodpłatnie skorzystać. Miejsca te wyposażone są w lodówki, i są doglądane przez wolontariuszy. W 2021 roku uruchomiono 6 jadłodzielni: jedną w woj. dolnośląskim (Bielawa), cztery w woj. wielkopolskim (Kalisz, Konin, Ostrów Wlkp., Turek), jedną w woj. zachodniopomorskim (Stargard). W 2022 planowane jest uruchomienie kolejnych 10 punktów.

Odpowiedzialne nawyki i edukacja

Winiary nawiązały współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności wspierając takie inicjatywy jak: Wielkanocna Zbiórka Żywności, Projekt Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności, projekt Disco Zupa (przyrządzanie zupy z żywności, która pozostała niewykorzystana). Marka podjęła też współpracę z twórcami aplikacji „Too Good To Go” w kampanii edukacyjnej „Często dobre dłużej”, której celem jest ułatwienie konsumentom poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych produktów. 

Rezultaty programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” przerosły nasze najśmielsze oczekiwania – komentuje Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager, Nestlé Polska – Trzech na czterech konsumentów odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że dzięki programowi ograniczyło marnowanie żywności. Staraliśmy się trafić z naszym przesłaniem jak najszerzej: same materiały wideo odnotowały gigantyczne zainteresowanie i blisko 160 milionów odsłon! Dzięki wszystkim tym działaniom udało się nie tylko podnieść świadomość nt. odpowiedzialności środowiskowej i społecznej marki Winiary, ale przede wszystkim zainspirować naszych konsumentów do wdrażania pozytywnych zmian w ich codziennych nawykach.

Program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” będzie rozwijany w 2022 roku. W styczniu i lutym uruchomionych zostanie 5 kolejnych jadłodzielni. O dalszych szczegółach organizatorzy poinformują z początkiem 2022 roku.

 

O marce WINIARY

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Produkty spod logo WINIARY to doskonałe połączenie tradycyjnego, polskiego smaku z nowoczesnością. W ofercie marki jest ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Więcej informacji oraz kulinarne inspiracje znaleźć można na winiary.pl.

Kontakt prasowy:

Nestlé Polska

Joanna Szpatowicz

Corporate Affairs Specialist

Joanna.Szpatowicz@pl.nestle.com

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.

Żywienie

Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.