Wiosna na talerzu
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Już niedługo, już za chwilę… idzie wiosna! Zanim na dobre rozgości się za oknami, możemy przywitać nową porę roku dzięki kolorowym daniom na naszych talerzach. Szczególnie teraz warto przygotowywać łatwe, lekkie posiłki, które nastroją do działania i poprawią nam samopoczucie. Zgodnie z prostą zasadą – im bardziej świeże i barwne warzywa oraz owoce tym większa różnorodność witamin i mikroelementów na naszym talerzu.
Różnorodne warzywa, świeże zioła i aromatyczne sosy - przygotowanie dania z takich składników to idealny sposób na dobry nastrój w okresie przedwiośnia. Dressingi przyrządzić możemy zarówno na bazie jogurtu czy śmietany, jak i majonezu, na przykład popularnego Kieleckiego. Jego kremowa konsystencja oraz bogaty bukiet smakowy czyni go doskonałym uzupełnieniem wiosennych potraw.
Poké bowl, czyli hawajska miska rozmaitości
Poké bowl to danie pochodzące z Hawajów, które składa się z wielu różnorodnych składników, w tym najczęściej surowej ryby. Cieszy się ono coraz większą popularnością na całym świecie - nic więc dziwnego, że zamówić je można w wielu modnych restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną miskę rozmaitości także w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy odrobina fantazji i dobrej jakości składniki, żeby wyczarować coś naprawdę wyśmienitego.
Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:
- 200 g świeżego łososia
- pół awokado
- 50 g ryżu
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- nieduży kawałek imbiru
- pół cytryny
- marchewka
- pół zielonego ogórka
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: wędzona i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
- świeża kolendra
Zaczynamy od zamarynowania łososia. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miski i dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany imbir i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanego łososia wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż, który po ugotowaniu przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pokrojone w paski lub kostkę awokado, skrapiamy cytryną. Ogórka kroimy w kostkę i również kładziemy na ryżu (każde warzywo powinno zająć 1/4 powierzchni ryżu). Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie obieraczką „kroimy” ją w cienkie paski i kładziemy na ryżu. Na pozostałej powierzchni układamy zamarynowanego łososia. W niedużej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego z przecierem pomidorowym, wędzoną oraz ostrą papryką i odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sosem całe danie i posypujemy świeżą kolendrą. Dodatkowo możemy skropić całość sosem sojowym, sokiem z cytryny i dodać świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!
Idealna sałatka makaronowa
Jak przygotować makaron w niebanalnej wersji? Postawmy na sałatkę makaronową! To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zrobić sobie chwilę przerwy od klasycznych dań z makaronem na ciepło i przygotować potrawę ze świeżymi, wiosennymi warzywami.
Potrzebne składniki:
- 200 g makaronu (najlepiej penne, fusilli lub farfalle)
- 150 g wędzonego boczku
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz
- 2 garście rukoli
- szczypiorek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie podsmażamy boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Makaron przekładamy do dużej miski, dorzucamy boczek (bez tłuszczu, który pozostanie na patelni), pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, drobno pokrojony szczypiorek oraz rukolę. Dodajemy Majonez Kielecki oraz sól i pieprz do smaku, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,89 zł brutto/ 500 ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.