Komunikaty PR

Wiosna na talerzu

2021-03-15  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Już niedługo, już za chwilę… idzie wiosna! Zanim na dobre rozgości się za oknami, możemy przywitać nową porę roku dzięki kolorowym daniom na naszych talerzach. Szczególnie teraz warto przygotowywać łatwe, lekkie posiłki, które nastroją do działania i poprawią nam samopoczucie. Zgodnie z prostą zasadą – im bardziej świeże i barwne warzywa oraz owoce tym większa różnorodność witamin i mikroelementów na naszym talerzu.

Różnorodne warzywa, świeże zioła i aromatyczne sosy - przygotowanie dania z takich składników to idealny sposób na dobry nastrój w okresie przedwiośnia. Dressingi przyrządzić możemy zarówno na bazie jogurtu czy śmietany, jak i majonezu, na przykład popularnego Kieleckiego. Jego kremowa konsystencja oraz bogaty bukiet smakowy czyni go doskonałym uzupełnieniem wiosennych potraw.   

Poké bowl, czyli hawajska miska rozmaitości

Poké bowl to danie pochodzące z Hawajów, które składa się z wielu różnorodnych składników, w tym najczęściej surowej ryby. Cieszy się ono coraz większą popularnością na całym świecie - nic więc dziwnego, że zamówić je można w wielu modnych restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną miskę rozmaitości także w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy odrobina fantazji i dobrej jakości składniki, żeby wyczarować coś naprawdę wyśmienitego.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

  • 200 g świeżego łososia
  • pół awokado
  • 50 g ryżu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • nieduży kawałek imbiru
  • pół cytryny
  • marchewka
  • pół zielonego ogórka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: wędzona i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
  • świeża kolendra

Zaczynamy od zamarynowania łososia. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miski i dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany imbir i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanego łososia wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż, który po ugotowaniu przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pokrojone w paski lub kostkę awokado, skrapiamy cytryną. Ogórka kroimy w kostkę i również kładziemy na ryżu (każde warzywo powinno zająć 1/4 powierzchni ryżu). Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie obieraczką „kroimy” ją w cienkie paski i kładziemy na ryżu. Na pozostałej powierzchni układamy zamarynowanego łososia. W niedużej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego z przecierem pomidorowym, wędzoną oraz ostrą papryką i odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sosem całe danie i posypujemy świeżą kolendrą. Dodatkowo możemy skropić całość sosem sojowym, sokiem z cytryny i dodać świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!

Idealna sałatka makaronowa

Jak przygotować makaron w niebanalnej wersji? Postawmy na sałatkę makaronową! To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zrobić sobie chwilę przerwy od klasycznych dań z makaronem na ciepło i przygotować potrawę ze świeżymi, wiosennymi warzywami.

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu (najlepiej penne, fusilli lub farfalle)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli
  • szczypiorek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie podsmażamy boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Makaron przekładamy do dużej miski, dorzucamy boczek (bez tłuszczu, który pozostanie na patelni), pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, drobno pokrojony szczypiorek oraz rukolę. Dodajemy Majonez Kielecki oraz sól i pieprz do smaku, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,89 zł brutto/ 500 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowe opakowanie, to samo chrupanie! Biuro prasowe
2024-05-17 | 14:00

Nowe opakowanie, to samo chrupanie!

Marka kultowych wafli Familijne, jak co roku, postanowiła rozpieścić nas niepowtarzalnym, wakacyjnym smakiem. Już latem w sklepach będzie można kupić uwielbiane przez Polaków wafelki
Żywienie 10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
2024-05-16 | 16:00

10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!

W tym roku mija 10 lat od uruchomienia programu Lekkoatletyka dla każdego! (Ldk!) organizowanego przez Polski Związek Lekkiej Atletyki. Inicjatywa, której od początku partnerem jest
Żywienie 3 pomysły na wiosenne kanapki
2024-05-16 | 14:20

3 pomysły na wiosenne kanapki

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny

Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.