Komunikaty PR

Wiosna na talerzu

2021-03-15  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Już niedługo, już za chwilę… idzie wiosna! Zanim na dobre rozgości się za oknami, możemy przywitać nową porę roku dzięki kolorowym daniom na naszych talerzach. Szczególnie teraz warto przygotowywać łatwe, lekkie posiłki, które nastroją do działania i poprawią nam samopoczucie. Zgodnie z prostą zasadą – im bardziej świeże i barwne warzywa oraz owoce tym większa różnorodność witamin i mikroelementów na naszym talerzu.

Różnorodne warzywa, świeże zioła i aromatyczne sosy - przygotowanie dania z takich składników to idealny sposób na dobry nastrój w okresie przedwiośnia. Dressingi przyrządzić możemy zarówno na bazie jogurtu czy śmietany, jak i majonezu, na przykład popularnego Kieleckiego. Jego kremowa konsystencja oraz bogaty bukiet smakowy czyni go doskonałym uzupełnieniem wiosennych potraw.   

Poké bowl, czyli hawajska miska rozmaitości

Poké bowl to danie pochodzące z Hawajów, które składa się z wielu różnorodnych składników, w tym najczęściej surowej ryby. Cieszy się ono coraz większą popularnością na całym świecie - nic więc dziwnego, że zamówić je można w wielu modnych restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną miskę rozmaitości także w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy odrobina fantazji i dobrej jakości składniki, żeby wyczarować coś naprawdę wyśmienitego.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

  • 200 g świeżego łososia
  • pół awokado
  • 50 g ryżu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • nieduży kawałek imbiru
  • pół cytryny
  • marchewka
  • pół zielonego ogórka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: wędzona i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
  • świeża kolendra

Zaczynamy od zamarynowania łososia. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miski i dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany imbir i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanego łososia wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż, który po ugotowaniu przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pokrojone w paski lub kostkę awokado, skrapiamy cytryną. Ogórka kroimy w kostkę i również kładziemy na ryżu (każde warzywo powinno zająć 1/4 powierzchni ryżu). Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie obieraczką „kroimy” ją w cienkie paski i kładziemy na ryżu. Na pozostałej powierzchni układamy zamarynowanego łososia. W niedużej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego z przecierem pomidorowym, wędzoną oraz ostrą papryką i odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sosem całe danie i posypujemy świeżą kolendrą. Dodatkowo możemy skropić całość sosem sojowym, sokiem z cytryny i dodać świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!

Idealna sałatka makaronowa

Jak przygotować makaron w niebanalnej wersji? Postawmy na sałatkę makaronową! To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zrobić sobie chwilę przerwy od klasycznych dań z makaronem na ciepło i przygotować potrawę ze świeżymi, wiosennymi warzywami.

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu (najlepiej penne, fusilli lub farfalle)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli
  • szczypiorek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie podsmażamy boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Makaron przekładamy do dużej miski, dorzucamy boczek (bez tłuszczu, który pozostanie na patelni), pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, drobno pokrojony szczypiorek oraz rukolę. Dodajemy Majonez Kielecki oraz sól i pieprz do smaku, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,89 zł brutto/ 500 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.