Właściwości odżywcze twarogu
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Dobry twaróg to podstawa dobrego sernika. Sprawdza się też doskonale w popularnych leniwych, naleśnikach na słodko, czy jako dodatek na kanapkach. Uwielbiamy się nim zajadać, ale czy jest on zdrowy i jakie są jego właściwości odżywcze?
Co do zasady, białe sery są produktami raczej niskokalorycznymi i lekkimi. Ta lekkostrawność może zaskakiwać biorąc pod uwagę, jak bardzo twarogi są sycące. Właśnie ze względu na te - wydawałoby się, że wykluczające się - właściwości, po twaróg często sięgają osoby przebywające na diecie. Swoją lekkość biały ser zawdzięcza procesowi rozkładu laktozy. Laktoza zamienia się w kwas mlekowy, który dla ludzi jest znacznie łatwiej przyswajalny.
Skoro już przy lekkostrawności jesteśmy - a nawet zdążyliśmy wspomnieć o diecie, warto zadać pytanie o kaloryczność twarogu. Jest sprawą oczywistą, iż ładunek energetyczny wprost koreluje z zawartością tłuszczu w serze. I tak, sery półtłuste i tłuste zawierają go od 4 do 8%, a ich wartość kaloryczna to zakres od 130 do 180 kcal na 100g. Natomiast chudy ser biały może nie przekroczyć 1% zawartości tłuszczu w swoim składzie, a co za tym idzie, sto gramów takiego twarogu dostarczy nam tylko ok. 100 kalorii.
Należy również pamiętać, że biały ser to doskonałe źródło wysokowartościowego białka. 100 gramów białego sera - w zależności od rodzaju - może zawierać go aż 20%. Jakkolwiek twaróg, w odróżnieniu do innych rodzajów sera, nie zawiera dużych ilości wapnia, to dostarcza on nam innych, niezwykle cennych substancji odżywczych. I tak 100g twarogu zawiera średnio:
Sód - 350 mg
Potas - 110 mg
Węglowodany - 3,4 g
Cukry - 2,7 g
Żelazo - 0,1 mg
Witamina D - 3 IU
Witamina B12 - 0,4 mcg
Witamina B2 (ryboflawina) - 0,2 mg
Magnez - 8 mg
Oczywiście wartości te mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju sera. Jak się można domyślić, chudy ser, choć mniej kaloryczny, zawierać będzie mniej wartościowych dla nas pierwiastków, ale, co ciekawe, zawartość tłuszczu, nie wpłynie np. na ilość witamin z grupy B.
Duża zawartość białka, ale i witaminy B12, czynią twaróg wyjątkowo atrakcyjnym produktem dla wegetarian. Z kolei jego chude odmiany cieszą się dużą popularnością wśród osób na diecie. Ale nie tylko to świadczy o jego uniwersalności. Twaróg występuje w wielu odmianach, a każda z nich to doskonały i unikalny smak. Możemy z niego przygotować pastę twarożkową, dodać do makaronu, czy sałatki. A jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę, użyjemy go jako składnika w serowym torcie, czy klasycznym serniku. Mając z kolei wiedzę o jego właściwościach odżywczych, nie pozostaje nic innego, jak zajadać się nim bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.