Właściwości odżywcze twarogu

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Dobry twaróg to podstawa dobrego sernika. Sprawdza się też doskonale w popularnych leniwych, naleśnikach na słodko, czy jako dodatek na kanapkach. Uwielbiamy się nim zajadać, ale czy jest on zdrowy i jakie są jego właściwości odżywcze?
Co do zasady, białe sery są produktami raczej niskokalorycznymi i lekkimi. Ta lekkostrawność może zaskakiwać biorąc pod uwagę, jak bardzo twarogi są sycące. Właśnie ze względu na te - wydawałoby się, że wykluczające się - właściwości, po twaróg często sięgają osoby przebywające na diecie. Swoją lekkość biały ser zawdzięcza procesowi rozkładu laktozy. Laktoza zamienia się w kwas mlekowy, który dla ludzi jest znacznie łatwiej przyswajalny.
Skoro już przy lekkostrawności jesteśmy - a nawet zdążyliśmy wspomnieć o diecie, warto zadać pytanie o kaloryczność twarogu. Jest sprawą oczywistą, iż ładunek energetyczny wprost koreluje z zawartością tłuszczu w serze. I tak, sery półtłuste i tłuste zawierają go od 4 do 8%, a ich wartość kaloryczna to zakres od 130 do 180 kcal na 100g. Natomiast chudy ser biały może nie przekroczyć 1% zawartości tłuszczu w swoim składzie, a co za tym idzie, sto gramów takiego twarogu dostarczy nam tylko ok. 100 kalorii.
Należy również pamiętać, że biały ser to doskonałe źródło wysokowartościowego białka. 100 gramów białego sera - w zależności od rodzaju - może zawierać go aż 20%. Jakkolwiek twaróg, w odróżnieniu do innych rodzajów sera, nie zawiera dużych ilości wapnia, to dostarcza on nam innych, niezwykle cennych substancji odżywczych. I tak 100g twarogu zawiera średnio:
Sód - 350 mg
Potas - 110 mg
Węglowodany - 3,4 g
Cukry - 2,7 g
Żelazo - 0,1 mg
Witamina D - 3 IU
Witamina B12 - 0,4 mcg
Witamina B2 (ryboflawina) - 0,2 mg
Magnez - 8 mg
Oczywiście wartości te mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju sera. Jak się można domyślić, chudy ser, choć mniej kaloryczny, zawierać będzie mniej wartościowych dla nas pierwiastków, ale, co ciekawe, zawartość tłuszczu, nie wpłynie np. na ilość witamin z grupy B.
Duża zawartość białka, ale i witaminy B12, czynią twaróg wyjątkowo atrakcyjnym produktem dla wegetarian. Z kolei jego chude odmiany cieszą się dużą popularnością wśród osób na diecie. Ale nie tylko to świadczy o jego uniwersalności. Twaróg występuje w wielu odmianach, a każda z nich to doskonały i unikalny smak. Możemy z niego przygotować pastę twarożkową, dodać do makaronu, czy sałatki. A jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę, użyjemy go jako składnika w serowym torcie, czy klasycznym serniku. Mając z kolei wiedzę o jego właściwościach odżywczych, nie pozostaje nic innego, jak zajadać się nim bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.