Włoska inspiracja na wiosenny obiad
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalającą na dłuższe przechowywanie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez tego produktu włoską kuchnię. W naszym przepisie polecamy ten klasyczny makaron z sosem pomidorowym wzbogaconym klopsikami i boczkiem.
„Uno spaghetto” znaczy po włosku sznureczek i chyba nikt nie zaprzeczy, że właśnie do sznurka podobny jest ten makaron. Jego popularność we Włoszech bardzo szybko stała się ogromna – w XIII wieku funkcjonowały już duże fabryki makaronu w Neapolu, Genui i w Salerno. Włosi mają też wiele zasad dotyczących jedzenia spaghetti, m.in. można go spożywać wyłącznie widelcem, nie przepłukiwać zimną wodą po odcedzeniu, dodawać tylko parmezan lub grana padano i nie przyprawiać keczupem. Pamiętajcie o tym, przygotowując danie według naszego przepisu.
Spaghetti a’la Italiana z klopsikami i boczkiem w sosie pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie Klopsików mięsnych Dobrowolscy od kuchni, 1 opakowanie Boczku stryjka Dobrowolscy, 250 g makaronu spaghetti, 3 ząbki czosnku, 1 żółta papryka, kiść świeżej bazylii, butelka czerwonego włoskiego wina (najlepiej ze szczepu Sangiovese), 350 ml passaty pomidorowej, ser Parmigiano Reggiano (kawałek do starcia), sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z boczku wycinamy skórę i kroimy ją w paski. Resztę boczku kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy ją w drobną kostkę. Trzy ząbki czosnku obieramy, rozgniatamy i bardzo drobno siekamy. Ze świeżej bazylii odcinamy kilka gałązek i drobno siekamy.
Rozgrzewamy głęboką patelnię. Kładziemy na niej skórę z boczku i wytapiamy tłuszcz. Po wytopieniu skórę usuwamy. Następnie kładziemy plastry boczku i podsmażamy z dwóch stron.
Na tłuszcz wytopiony z boczku wysypujemy cebulę i delikatnie podsmażamy przez 2 min, następnie dosypujemy paprykę i dalej podsmażamy, mieszając przez ok. 2 min, aż cebula się zeszkli. Dolewamy szklankę (150 ml) czerwonego wina. Podgrzewamy przez ok. 3 min, aż wino się zredukuje i odparuje alkohol. W kolejnym kroku dodajemy passatę pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie doprawiamy bazylią, pieprzem, solą i mieszamy. Dokładamy klopsiki, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 10 min na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy makaron spaghetti tak by był al dente (według przepisu na opakowaniu), a następnie odcedzamy. Wykładamy na talerz. Dodajemy klopsiki, polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem Parmigiano Reggiano. Na wierzch kładziemy 2 plastry smażonego boczku i przyozdabiamy gałązką bazylii. Podajemy z winem.
Smacznego!
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.
www.dobrowolscy.pl

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie
Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.
Edukacja
Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.
Media
Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.