Włoska inspiracja na wiosenny obiad
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalającą na dłuższe przechowywanie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez tego produktu włoską kuchnię. W naszym przepisie polecamy ten klasyczny makaron z sosem pomidorowym wzbogaconym klopsikami i boczkiem.
„Uno spaghetto” znaczy po włosku sznureczek i chyba nikt nie zaprzeczy, że właśnie do sznurka podobny jest ten makaron. Jego popularność we Włoszech bardzo szybko stała się ogromna – w XIII wieku funkcjonowały już duże fabryki makaronu w Neapolu, Genui i w Salerno. Włosi mają też wiele zasad dotyczących jedzenia spaghetti, m.in. można go spożywać wyłącznie widelcem, nie przepłukiwać zimną wodą po odcedzeniu, dodawać tylko parmezan lub grana padano i nie przyprawiać keczupem. Pamiętajcie o tym, przygotowując danie według naszego przepisu.
Spaghetti a’la Italiana z klopsikami i boczkiem w sosie pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie Klopsików mięsnych Dobrowolscy od kuchni, 1 opakowanie Boczku stryjka Dobrowolscy, 250 g makaronu spaghetti, 3 ząbki czosnku, 1 żółta papryka, kiść świeżej bazylii, butelka czerwonego włoskiego wina (najlepiej ze szczepu Sangiovese), 350 ml passaty pomidorowej, ser Parmigiano Reggiano (kawałek do starcia), sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z boczku wycinamy skórę i kroimy ją w paski. Resztę boczku kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy ją w drobną kostkę. Trzy ząbki czosnku obieramy, rozgniatamy i bardzo drobno siekamy. Ze świeżej bazylii odcinamy kilka gałązek i drobno siekamy.
Rozgrzewamy głęboką patelnię. Kładziemy na niej skórę z boczku i wytapiamy tłuszcz. Po wytopieniu skórę usuwamy. Następnie kładziemy plastry boczku i podsmażamy z dwóch stron.
Na tłuszcz wytopiony z boczku wysypujemy cebulę i delikatnie podsmażamy przez 2 min, następnie dosypujemy paprykę i dalej podsmażamy, mieszając przez ok. 2 min, aż cebula się zeszkli. Dolewamy szklankę (150 ml) czerwonego wina. Podgrzewamy przez ok. 3 min, aż wino się zredukuje i odparuje alkohol. W kolejnym kroku dodajemy passatę pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie doprawiamy bazylią, pieprzem, solą i mieszamy. Dokładamy klopsiki, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 10 min na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy makaron spaghetti tak by był al dente (według przepisu na opakowaniu), a następnie odcedzamy. Wykładamy na talerz. Dodajemy klopsiki, polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem Parmigiano Reggiano. Na wierzch kładziemy 2 plastry smażonego boczku i przyozdabiamy gałązką bazylii. Podajemy z winem.
Smacznego!
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.
www.dobrowolscy.pl
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
![Obalamy mity – ser żółty](/files/_uploaded/glownekonf_407349535,w_217,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Obalamy mity – ser żółty
![Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”](/files/_uploaded/glownekonf_896110568,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/czule-slowka-aktorzy-ram,w_274,r_png,_small.png)
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.
Inwestycje
Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów
![](/files/1922771799/lipinski-apartamenty-foto,w_133,r_png,_small.png)
Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.
Media
Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć
![](/files/1922771799/dowbor-nasz-nowy-dom-foto-1,w_133,_small.jpg)
Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.