Włoski klimat w sercu Krakowa
PR Inspiration
Plac Wolnica 13/14
31-060 Kraków
agnieszka.kurczych|prinspiration.pl| |agnieszka.kurczych|prinspiration.pl
507 108 984
www.prinspiration.pl
Choć lato powoli dobiega końca, Krakowianie i turyści mogą poczuć atmosferę wakacji w słonecznej Italii. Na placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską trwa kiermasz włoskich smakołyków. Do 13 września na odwiedzających czekają lokalne produkty z różnych regionów słonecznego półwyspu.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni regionalnych na świecie. Wysokiej jakości produkty gwarantują oryginalny smak znanych potraw. Wszyscy, którzy chcą poczuć włoską fiestę, do 13 września mogą odwiedzić kiermasz włoskich specjałów na placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego.
Przy dźwiękach włoskiej muzyki i w duchu prawdziwego mercato (targu pod gołym niebem) można skosztować i kupić wyrabiane według wieloletniej tradycji sery, makarony czy długo dojrzewające wędliny. Na kiermaszu dostępne są wyroby charakterystyczne dla różnych regionów Włoch, takie jak mozzarella z Kampanii lub znany parmezan, sycylijskie słodkie cannoli z nadzieniem z ricotty czy kremy pistacjowe. Amatorzy włoskich antipasti odnajdą się na straganach z dojrzałymi dzięki południowemu słońcu oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami, aromatycznymi oliwami i tradycyjnymi wędlinami. Nie zabraknie także przypraw i stoisk z mocną, esencjonalną kawą w towarzystwie słodkiego rogalika, zwanego we Włoszech cornetto. Kiermasz przed Galerią Krakowską jest okazją do zaopatrzenia się w trudno dostępne na ogół oryginalne produkty prosto z gorącego półwyspu.
Włoski jarmark potrwa od 13 września na placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską.
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.