Komunikaty PR

Wracamy do korzeni! Maślanka to smak dzieciństwa, odkryj ją na nowo

2020-09-03  |  14:00
Biuro prasowe

Lubimy wracać do korzeni i smaków, które pamiętamy z wakacji spędzonych na świeżym powietrzu. Dziś coraz bardziej świadomie wybieramy produkty, z których powstają nasze posiłki. Chętnie sięgamy po te lokalne lub sezonowe dobrze znane i sprawdzone. Powrót do korzeni powoduje również tęsknotę za posiłkami jedzonymi w gronie najbliższych, dlatego coraz częściej cieszymy się z możliwości ich wspólnego przygotowywania i spożywania. Jak sprawić, aby okazji do wspólnego biesiadowania było więcej? To proste: zastanów się, zwolnij i przygotuj przepisy na orzeźwiające dania z maślanką w roli głównej.

Bez pośpiechu

Żyjemy szybko, zakupy często robimy w sposób impulsywny i w konsekwencji również nasze posiłki są nieprzemyślane, nieregularne, spożywane w biegu i nieodpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak zmienić styl życia, żeby jadło nam się lepiej i smaczniej? Warto choć na chwilę zwolnić i w sposób nieśpieszny w duchu Slow food przygotować posiłek oraz zjeść go w gronie najbliższych. Ruch Slow food narodził się w latach 80. ubiegłego wieku, jako forma sprzeciwu na coraz szerzej rozprzestrzeniające się na rynku produkty typu fast-food. Slow food opiera się m.in. na wykorzystywaniu regionalnej, nieprzetworzonej żywności, wytwarzanej w tradycyjny sposób. Natomiast z codziennej diety wyklucza fast-foody oraz jedzenie przypadkowe, źle zbilansowane i małowartościowe, spożywane jedynie w celu zaspokojenia głodu. Dlatego dania przygotowywane w duchu tej idei powstają w domowym zaciszu, bez pośpiechu, z poszanowaniem dla tradycji, a przede wszystkim z naturalnych składników, które mamy w zasięgu ręki.

Powrót do korzeni

Filozofia Slow food wyrasta z tradycyjnej, prostej kuchni. Opiera się na żywności nieprzetworzonej, z niemasowych upraw i chowów często wykorzystująca produkty sezonowe. Korzystajmy z mądrości naszych babć i wróćmy w kuchni do prostych zasadach oraz sprawdzonych przepisów i naturalnych składników. Kto z nas nie pamięta smaku maślanki popijanej do obiadu? Ten fermentowany napój mleczny ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znakomicie komponuje się z sezonowymi owocami, takimi jak jagody borówki, wiśnie czy czereśnie, ale także z polskimi warzywami - ogórkami, bobem czy botwiną. Sięgajmy po maślanki najwyższej jakości, wyprodukowane z polskiego mleka, a do tradycyjnych przepisów nie bójmy się dodać czasem odrobiny nowoczesności.

Pożegnaj lato!

W Polsce sezon na bób trwa do końca lata. Wtedy możemy czerpać z wartości odżywczych pochodzących z tej rośliny, rozkoszując się jednocześnie jej niepowtarzalnym smakiem. Najprościej jest ugotować bób i podać w formie przekąski. Warto jednak zaskoczyć rodzinę, sięgając po inne zdrowe produkty i przygotować z niego lekkie danie, czyli… chłodnik! Znakomicie będzie komponował się z maślanką, czyli naturalnym probiotykiem i zdrowym awokado.

Spróbuj naszych przepisów z wykorzystaniem maślanki i sezonowych produktów. 

Chłodnik z bobu z awokado

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 kg bobu
  • 2 średnie awokado
  • 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości, następnie obieramy ze skórek. W dużym garnku miksujemy ziarna razem z awokado. Po połączeniu składników wlewamy schłodzoną Maślankę Mrągowską. Jej ilość dozujemy tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Krem doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, dodajemy sok z limonki lub cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy schłodzony, jego wierzch dekorujemy listkami mięty.

Maślankowy koktajl z ogórków i awokado

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • listki bazylii lub mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy środek. Resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół, pozbawiamy pestki, a miąższ wydrążamy. Dokładnie miksujemy z ogórkami, 3 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i listkami bazylii lub mięty. Dodajemy Maślankę Mrągowską i wszystko jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią lub miętą oraz fantazyjnie ułożonym ogórkiem. Jeśli koktajl będzie za gęsty możemy uzupełnić go wodą mineralną lub pokruszonymi kostkami lodu.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.