Wrapy z buraczkami, kurczakiem i cebulką marynowaną srebrną OLE!
Składniki:
- 1 placek tortilli
- 150 g ugotowanych buraczków (własnej roboty lub ze słoika)
- 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 50 g sera feta
- 100 g śmietany (może być gęsty jogurt)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1/3 słoiczka marynowanych srebrnych cebulek OLE!
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz
Śmietanę/jogurt łączymy z posiekaną pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, oregano) oraz olejem. Smażymy, aż mięso będzie miękkie w środku i zarumienione.
Na środku placka tortilli rozsmarowujemy buraczki, układamy na nie kurczaka, pokruszoną fetę, cebulki i rukole. Łyżką nakładamy sos. Zwijamy jak gołąbki. Grillujemy na patelni lub w rozgrzanym piekarniku.
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Wielkanocna terrine z jajem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.