Wsparcie żywieniowe w chorobie - pacjenci potrzebują informacji
Wsparcie żywieniowe w chorobie - pacjenci potrzebują informacji
Osoby dotknięte chorobą nowotworową oraz ich opiekunowie deklarują, że choroba wpłynęła na sposób odżywiania osoby chorej. Natomiast połowa ankietowanych pacjentów onkologicznych nie słyszała o możliwości zastosowania wsparcia żywieniowego w postaci żywności medycznej, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, na które zapotrzebowanie w trakcie choroby wzrasta.
Zaledwie 10% pacjentów onkologicznych potwierdza, że w okresie diagnozy nowotworowej otrzymało informacje o możliwości wsparcia żywieniowego w postaci żywności medycznej dostarczającej energii, białka i innych składników odżywczych.
Nestlé Health Science ogłasza wyniki badania realizowanego wśród pacjentów onkologicznych
i ich opiekunów pt. „Świadomość pacjentów onkologicznych i ich opiekunów nt. żywienia
w chorobie i rekonwalescencji”[1].
Czego dowiaduje się pacjent w gabinecie lekarskim w okresie diagnozy? Blisko 70% chorych jest informowanych o dostępnych terapiach onkologicznych i sposobach leczenia. Zdecydowanie mniejszy odsetek pacjentów otrzymuje informacje o innych składowych leczenia np. o wsparciu żywieniowym, jak i np. psychoonkologicznym.
Ponad 60% pacjentów onkologicznych oraz 91% ich opiekunów deklaruje, że choroba onkologiczna
wpłynęła na zmianę codziennej diety osób chorych. Powodem wprowadzenia zmian dla ponad połowy pacjentów była chęć poprawy sposobu żywienia czy dostarczenia organizmowi większej ilości składników odżywczych. Kolejne zmiany są efektem skutków ubocznych leczenia np. chemioterapii, czy dolegliwości towarzyszących chorobie. Pacjenci często wskazują na problemy związane z pogorszeniem funkcjonowania przewodu pokarmowego – zmiany odczuwania smaku, w tym metaliczny posmak, których doświadcza 60%, czy biegunki – u 55%.
Na czym polegają zmiany w zakresie diety? Większość chorych spożywa więcej warzyw i owoców (70%), pije więcej wody w ciągu dnia (70%) oraz ogranicza spożycie tłuszczów (45%). Tylko co czwarty pacjent wprowadził do diety preparaty odżywcze bogate w białko, w formie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zaledwie co trzeci pacjent słyszał o ważnej roli białka i zwiększonym zapotrzebowaniu na nie w trakcie terapii onkologicznej, podczas gdy stan odżywienia pacjenta jest jednym z elementów decydującym o powodzeniu leczenia przeciwnowotworowego.
Informacje o żywieniu pozyskiwane są z różnych źródeł. Pacjenci uczestniczący w badaniu ankietowym wskazali na co najmniej 14 różnych źródeł pozyskania informacji nt. żywności medycznej. Niezmiennie najważniejszą rolę odgrywa tutaj środowisko medyczne: lekarze onkolodzy, lekarze rodzinni/pierwszego kontaktu, dietetycy, pielęgniarki, jak również farmaceuci. Raport potwierdza też, że pacjenci chętnie korzystają z informacji zamieszczanych w mediach oraz z doświadczeń innych pacjentów. Jednocześnie niewiele ponad 1/4 pacjentów onkologicznych ma świadomość zwiększonego zapotrzebowania na białko w trakcie terapii onkologicznej i powodów, dla których zwiększenie ilości białka w diecie jest w tym wypadku istotne – czy to w postaci diety czy to za pomocą żywności medycznej i produktów takich, jak np. Resource Protein®. To, co również istotne, to uchwycenie jak najwcześniejszego momentu na poinformowanie o możliwości bądź potrzebie zastosowania wsparcia żywieniowego, tj. już w okresie diagnozy.
- Wyniki raportu dowodzą stałej potrzeby działań edukacyjnych – świadomość pacjentów onkologicznych na temat żywności medycznej i znaczenia żywienia medycznego w przebiegu choroby nowotworowej, oraz szans, które ono za sobą niesie, jest nadal niska – mówi Urszula Nawrocka, Medical Affairs & Market Access Manager Nestlé Health Science Polska. – Istnieje ogromna potrzeba współpracy wszystkich stron: lekarzy, ekspertów, organizacji pacjenckich, mediów, aby pacjenci mogli skorzystać z szeroko dostępnych informacji – podkreśla Monika Krajewska, Marketing Manager Nestlé Health Science Polska. Jak wskazuje dr n. o zdr. Eliza Działach, prezes ON-KO Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Koordynatorów Onkologicznych, koordynator ds. pakietu onkologicznego w Zagłębiowskim Centrum Onkologii w Dąbrowie Górniczej „Kompleksowe podejście do pacjenta onkologicznego oraz opiekuna daje możliwość pełnego wyleczenia choroby. Na tę kompleksowość składa się nie tylko samo leczenie, ale także działania stymulujące leczenie: żywienie, rehabilitacja, wsparcie psychologiczne. Jak wykazało powyższe badanie niewielki odsetek pacjentów i opiekunów wie, dlaczego żywność wpływa na chorobę nowotworową. Wspomaganie odżywiania doustnymi preparatami odżywczymi (ONS) to nie znaczy "zastąpić" dietę, a "uzupełnić, wzbogacić". Takie wsparcie żywieniowe pomaga organizmowi przygotować się do leczenia, wspomaga proces leczenia i rekonwalescencji, jest istotne w trakcie regeneracji, gojenia ran, a także pomaga niwelować skutki stosowanego leczenia. Dlatego tak ważna jest wiedza i świadomość dotycząca stosowania żywienia medycznego”.
O Nestlé Health Science
Nestlé Health Science jest specjalistyczną jednostką firmy Nestlé, koncentrującą się na dziedzinie nauk o żywieniu. Nestlé Health Science oferuje szerokie portfolio opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych preparatów z zakresu żywienia medycznego, korzystając z rozległej sieci badawczej. Nestlé Health Science, z siedzibą w Szwajcarii, zatrudnia ponad 11 000 pracowników na świecie, a produkty dostępne są w ponad 140 krajach. W Polsce Nestlé Health Science rozpoczęło działalność w 2011 r. W swoim portfolio oferuje żywność medyczną w postaci preparatów odżywczych takich marek jak m.in. Resource, Peptamen, Isosource. Dostarczają one niezbędnej energii oraz składników odżywczych pacjentom, którzy z powodu choroby i jej następstw nie są w stanie przyjąć ich wraz z tradycyjnym pożywieniem. Nestlé Health Science aktywnie wspiera też konsumentów w zdobywaniu wiedzy, która pozwala wzmacniać zdrowie poprzez żywienie. Dowiedz się więcej na www.nestlehealthscience.pl oraz www.nestlehealthscience.pl/poradnik-zywienia-medycznego
Kontakt dla dziennikarzy:
Klaudia Wendycz, Omega Communication
Tel. 660 289 016, email: kwendycz@communication.pl
[1] Badanie przeprowadziła agencja ARC Rynek i Opinia na przełomie września i października 2022 na grupie 103 pacjentów onkologicznych oraz 105 opiekunów osób, które cierpią bądź cierpiały na nowotwór.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.