Komunikaty PR

Wszystkie kulinarne drogi prowadzą do… pinsy!

2020-10-07  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Inga Ryfka
Agencja Face IT

Bagatela 10
00-585 Warszawa
i.ryfka|agencjafaceit.pl| |i.ryfka|agencjafaceit.pl
790393471
https://agencjafaceit.pl/
Do pobrania docx ( 0.07 MB )

Owalny, chrupki placek podbija nasze podniebienia. Pinsa romana, kuzynka pizzy coraz częściej trafia do kart menu restauracji w naszym kraju oraz na nasze stoły, gdy zdecydujemy przygotować ją samodzielnie w domowym zaciszu. Czemu zawdzięcza swoją rosnąca popularność? Jest mniej kaloryczna oraz bardziej lekkostrawna. Jak mówi Jacek Czauderna, właściciel marki The Legendary Jack's Bar & Restaurant, Polacy nie boją się eksperymentować ze smakami i chętnie próbują nowych dań, których nie powinni obawiać się restauratorzy.

Tradycja wprost z czasów imperium rzymskiego

Pinsa romana to pyszne danie, które pochodzi ze stolicy Włoch. Jest typową przekąską jedzoną na ulicach Rzymu. W smaku podobna jest do pizzy, ale samo ciasto znacznie się różni. Chrupkie na zewnątrz, a miękkie w środku ciasto jest mniej kaloryczne oraz lżejsze dla naszego żółądka. Za wyjątkowością pinsy romana stoi receptura oparta na mieszance trzech rodzajów mąki: ryżowej (dzięki, której jest miękka w środku) i sojowej (dzięki której ciasto jest chrupkie) oraz pszennej (użytej w małej ilości, by dać ciastu możliwość wyrośnięcia). To, co odróżnia ją od pizzy to również fakt, że nie jest smarowana sosem pomidorowym. Do przygotowania pinsy wykorzystuje się niewielką ilość drożdży oraz oliwy. Czas wyrastania ciasta to aż 48 godzin.

Stare, dobre przepisy wracają do łask

- Pinsa romana to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku. Dla naszych gości, którzy uwielbiają być zaskakiwani nowymi smakami zdecydowaliśmy się wprowadzić prababcię pizzy, która również pochodzi z Włoch, a dokładnie ze starożytnego Rzymu. Przygotowujemy ją według tradycyjnej receptury, używając najlepszej jakości, świeżych składników. Nasi szefowie kuchni wyrabiają spody ręcznie. Dzięki temu nasi goście doceniają pinsę, często to właśnie na nią wracają i polecają znajomym – opowiada Jacek Czauderna.

Pinsę, podobnie jak pizzę możemy podawać w dowolnej kombinacji składników. Zazwyczaj są to mozzarella, pomidory, pieczarki, szynka. The Legendary Jack's Bar & Restaurant proponuje ją w czterech znakomitych smakach, które spełnią różne gusta. Do wyboru mamy: wyśmienitą A’la Romana z salami i papryczką pepperoni, pożywną Jack z boczkiem, Vege oraz Frommagie dla wielbicieli serów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face IT
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.