Komunikaty PR

Wybierz się w kulinarną podróż z liniami Emirates i zasmakuj świata z domu

2020-04-22  |  01:00

Linie Emirates pomagają oderwać się od codzienności i zapraszają w kulinarną podróż dookoła świata, zachęcając do odtworzenia zagranicznych dań we własnej kuchni. Aby przenieść podróżnicze inspiracje do domowych potraw, szefowie kuchni Emirates podzielili się pomysłami na trzydaniowe menu, które może być przedsmakiem przyszłych wakacyjnych wojaży.

Starter: Przyprawy i soczewica ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Na Bliskim Wschodzie soczewica i inne rośliny strączkowe są znane jako popularne źródło składników odżywczych. Dlatego na początku kulinarnej wyprawy szef Emirates, Said El Alam, proponuje tradycyjną arabską zupę z soczewicy. - Dzięki wielu różnym przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów z przyprawami w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said. Prosty przepis na zupę z soczewicy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie kulinarnej podróży dla każdego początkującego szefa kuchni. Przepis, jak również film instruktażowy można obejrzeć tutaj.

Danie główne: Smaki Indii

Na danie główne kucharze Emirates zapraszają do Indii, gdzie można skosztować aromatycznej jagnięciny Biryani. Szef kuchni Emirates, Ravi Nage, przedstawia tradycyjne indyjskie danie jagnięce Biryani z jogurtową raitą. - Używając typowych indyjskich przypraw jak kardamon, przeniesiemy się na jedną z wielu malowniczych plantacji przypraw w tym kraju, jak np. Wzgórza Kardamonowe rozciągające się między Keralą a Tamil Nadu - mówi Ravi. Przepis oraz film na danie krok po kroku można zobaczyć tutaj.

Deser: Słodka pokusa z Europy

Wreszcie przyszła pora na deser, który niektórzy szefowie kuchni uważają za najważniejszą część menu. Udo Leick, niemiecki szef kuchni Emirates, przedstawia przepis na słodkie naleśniki z kompotem jabłkowym. Bardzo popularny przysmak podaje się zarówno jako danie główne, jak i deser. - Pyszne połączenie jabłka, serka śmietankowego i rodzynek przeniesie każdego do przytulnej kawiarni w Paryżu lub domku w górach w południowych Niemczech – zapewnia Udo. Przepis znajduje się tutaj.

Te i wiele innych dań kuchni międzynarodowej, które są zawsze dostosowane w zależności od kraju docelowego i przygotowywane z lokalnych składników, pochodzą z książek kucharskich Emirates. Każdego roku w podniebnej restauracji na pokładach samolotów linii Emirates serwowanych jest ponad 110 milionów posiłków przyrządzonych na podstawie 12 450 różnych przepisów. Każdy z nich jest przygotowywany z taką samą dbałością bez względu na klasę podróży. Szefowie kuchni serwują proste, sprawdzone potrawy, podkreślone świeżymi składnikami najwyższej jakości, a menu zmieniane jest co miesiąc.

Dostępny na YouTube kanał Emirates Food Channel przedstawia zakulisowe spojrzenie na to, jak powstaje pokładowe menu i pokazuje jak przebiega współpraca z globalnymi partnerami oraz skąd dostarczane są składniki do posiłków na pokładzie.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.