Komunikaty PR

Wybierz się w kulinarną podróż z liniami Emirates i zasmakuj świata z domu

2020-04-22  |  01:00

Linie Emirates pomagają oderwać się od codzienności i zapraszają w kulinarną podróż dookoła świata, zachęcając do odtworzenia zagranicznych dań we własnej kuchni. Aby przenieść podróżnicze inspiracje do domowych potraw, szefowie kuchni Emirates podzielili się pomysłami na trzydaniowe menu, które może być przedsmakiem przyszłych wakacyjnych wojaży.

Starter: Przyprawy i soczewica ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Na Bliskim Wschodzie soczewica i inne rośliny strączkowe są znane jako popularne źródło składników odżywczych. Dlatego na początku kulinarnej wyprawy szef Emirates, Said El Alam, proponuje tradycyjną arabską zupę z soczewicy. - Dzięki wielu różnym przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów z przyprawami w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said. Prosty przepis na zupę z soczewicy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie kulinarnej podróży dla każdego początkującego szefa kuchni. Przepis, jak również film instruktażowy można obejrzeć tutaj.

Danie główne: Smaki Indii

Na danie główne kucharze Emirates zapraszają do Indii, gdzie można skosztować aromatycznej jagnięciny Biryani. Szef kuchni Emirates, Ravi Nage, przedstawia tradycyjne indyjskie danie jagnięce Biryani z jogurtową raitą. - Używając typowych indyjskich przypraw jak kardamon, przeniesiemy się na jedną z wielu malowniczych plantacji przypraw w tym kraju, jak np. Wzgórza Kardamonowe rozciągające się między Keralą a Tamil Nadu - mówi Ravi. Przepis oraz film na danie krok po kroku można zobaczyć tutaj.

Deser: Słodka pokusa z Europy

Wreszcie przyszła pora na deser, który niektórzy szefowie kuchni uważają za najważniejszą część menu. Udo Leick, niemiecki szef kuchni Emirates, przedstawia przepis na słodkie naleśniki z kompotem jabłkowym. Bardzo popularny przysmak podaje się zarówno jako danie główne, jak i deser. - Pyszne połączenie jabłka, serka śmietankowego i rodzynek przeniesie każdego do przytulnej kawiarni w Paryżu lub domku w górach w południowych Niemczech – zapewnia Udo. Przepis znajduje się tutaj.

Te i wiele innych dań kuchni międzynarodowej, które są zawsze dostosowane w zależności od kraju docelowego i przygotowywane z lokalnych składników, pochodzą z książek kucharskich Emirates. Każdego roku w podniebnej restauracji na pokładach samolotów linii Emirates serwowanych jest ponad 110 milionów posiłków przyrządzonych na podstawie 12 450 różnych przepisów. Każdy z nich jest przygotowywany z taką samą dbałością bez względu na klasę podróży. Szefowie kuchni serwują proste, sprawdzone potrawy, podkreślone świeżymi składnikami najwyższej jakości, a menu zmieniane jest co miesiąc.

Dostępny na YouTube kanał Emirates Food Channel przedstawia zakulisowe spojrzenie na to, jak powstaje pokładowe menu i pokazuje jak przebiega współpraca z globalnymi partnerami oraz skąd dostarczane są składniki do posiłków na pokładzie.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!” Biuro prasowe
2024-10-02 | 10:00

Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!”

Marka Profi, lider* na rynku pasztetów w Polsce, wkracza w jesień z nową kampanią mediową prowadzoną pod hasłem „TO JEST TEN SMAK!”. Celem zaplanowanych działań jest
Żywienie Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce
2024-10-01 | 11:20

Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce

Pizza Hut Polska wprowadza cyfrowe innowacje, które odmienią doświadczenia klientów. Rozmaite technologie, takie jak kody QR pozwalające składać zamówienia online do
Żywienie PFHBiPM podsumowuje projekt
2024-09-30 | 14:00

PFHBiPM podsumowuje projekt

PFHBiPM od niemal 30 lat wspiera hodowców w ich codziennej pracy, realizując szereg przedsięwzięć, których celem jest promocja konsumpcji mleka. Z końcem 2021 roku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Konsument

Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]

Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.

Konsument

Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych

Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.