Wybierz się w kulinarną podróż z liniami Emirates i zasmakuj świata z domu
Linie Emirates pomagają oderwać się od codzienności i zapraszają w kulinarną podróż dookoła świata, zachęcając do odtworzenia zagranicznych dań we własnej kuchni. Aby przenieść podróżnicze inspiracje do domowych potraw, szefowie kuchni Emirates podzielili się pomysłami na trzydaniowe menu, które może być przedsmakiem przyszłych wakacyjnych wojaży.
Starter: Przyprawy i soczewica ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Na Bliskim Wschodzie soczewica i inne rośliny strączkowe są znane jako popularne źródło składników odżywczych. Dlatego na początku kulinarnej wyprawy szef Emirates, Said El Alam, proponuje tradycyjną arabską zupę z soczewicy. - Dzięki wielu różnym przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów z przyprawami w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said. Prosty przepis na zupę z soczewicy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie kulinarnej podróży dla każdego początkującego szefa kuchni. Przepis, jak również film instruktażowy można obejrzeć tutaj.
Danie główne: Smaki Indii
Na danie główne kucharze Emirates zapraszają do Indii, gdzie można skosztować aromatycznej jagnięciny Biryani. Szef kuchni Emirates, Ravi Nage, przedstawia tradycyjne indyjskie danie jagnięce Biryani z jogurtową raitą. - Używając typowych indyjskich przypraw jak kardamon, przeniesiemy się na jedną z wielu malowniczych plantacji przypraw w tym kraju, jak np. Wzgórza Kardamonowe rozciągające się między Keralą a Tamil Nadu - mówi Ravi. Przepis oraz film na danie krok po kroku można zobaczyć tutaj.
Deser: Słodka pokusa z Europy
Wreszcie przyszła pora na deser, który niektórzy szefowie kuchni uważają za najważniejszą część menu. Udo Leick, niemiecki szef kuchni Emirates, przedstawia przepis na słodkie naleśniki z kompotem jabłkowym. Bardzo popularny przysmak podaje się zarówno jako danie główne, jak i deser. - Pyszne połączenie jabłka, serka śmietankowego i rodzynek przeniesie każdego do przytulnej kawiarni w Paryżu lub domku w górach w południowych Niemczech – zapewnia Udo. Przepis znajduje się tutaj.
Te i wiele innych dań kuchni międzynarodowej, które są zawsze dostosowane w zależności od kraju docelowego i przygotowywane z lokalnych składników, pochodzą z książek kucharskich Emirates. Każdego roku w podniebnej restauracji na pokładach samolotów linii Emirates serwowanych jest ponad 110 milionów posiłków przyrządzonych na podstawie 12 450 różnych przepisów. Każdy z nich jest przygotowywany z taką samą dbałością bez względu na klasę podróży. Szefowie kuchni serwują proste, sprawdzone potrawy, podkreślone świeżymi składnikami najwyższej jakości, a menu zmieniane jest co miesiąc.
Dostępny na YouTube kanał Emirates Food Channel przedstawia zakulisowe spojrzenie na to, jak powstaje pokładowe menu i pokazuje jak przebiega współpraca z globalnymi partnerami oraz skąd dostarczane są składniki do posiłków na pokładzie.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Marta Wierzbicka: Konsultantka scen medycznych na planie serialu uważa, że w realu potrafiłabym już zrobić cesarskie cięcie. To jest bardzo duży komplement
Aktorka przyznaje, że podczas pracy na planie serialu „Szpital św. Anny” przekonała się, że niektóre procedury medyczne nie są tak proste, jak może się wydawać. Ruchy lekarza muszą być bowiem niezwykle precyzyjne i dobrze przemyślane, bo mały błąd może kosztować ludzkie życie. Marta Wierzbicka zaznacza też, że wiele uczy się od obecnego podczas kręcenia zdjęć konsultanta i dzięki roli w tej produkcji potrafi już nie tylko zszyć ranę, ale także mogłaby zrobić cesarskie cięcie.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Konsument
Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek

Coraz więcej osób w Polsce zmaga się z wadami wzroku. Świadczy o tym także rosnąca z roku na rok liczba skierowań do optometrystów, którzy profesjonalnie dobierają okulary lub soczewki korekcyjne. Klienci oczekują od salonów optycznych właściwej opieki konsumenckiej, kompetencji oraz indywidualnego potraktowania. Dlatego, aby wyróżnić się na rynku optycznym, sieć salonów optycznych OKKO, których właścicielem jest Medicover, stawia na połączenie kompleksowej opieki optometrycznej z doradztwem stylistów.