Komunikaty PR

Wyjątkowe wegeburgery na… obiad

2020-05-28  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Prawie wszyscy je uwielbiamy a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zachwycają smakiem a w dodatku nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o dobór składników – możemy całkowicie popuścić wodze fantazji. Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście o burgerach! Danie to ma jeszcze jedną zaletę - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w wersji wegetariańskiej, która będzie równie smaczna, co klasyczna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!

Aby „podkręcić” smak każdego burgera – potrzebujemy wyjątkowego sosu, który stanie się znakiem rozpoznawczym w naszej kuchni. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy co najmniej dwa takie produkty tj. Sos Kielecki czosnkowy oraz Sos Kielecki amerykański. Oba dostępne są w wygodnych plastikowych opakowaniach o pojemności 335 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie ich w burgerach w wersji wegetariańskiej.

Prosto z Cypru

Halloumi to tradycyjny cypryjski ser, najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Bez wahania możemy wykorzystać go do przygotowania domowych wegeburgerów. Zaczynamy od podpieczenia bułek w piekarniku. W tym czasie podsmażamy na maśle ser pokrojony w grube plastry, aż nabierze złocistego koloru. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim czosnkowym, a następnie na jednej z nich układamy rukolę, plasterki pieczonego buraka, krążki czerwonej cebuli oraz halloumi. Dla bardziej wyrafinowanego połączenia smaków możemy dodać kilka listków świeżej mięty, która wspaniale komponuje się z cypryjskim specjałem. Teraz wystarczy złożyć burgera w całość, zamknąć oczy i… przenieść się w śródziemnomorski krajobraz!

Wiosną postaw na warzywa

Jeżeli ograniczamy nabiał, pysznego burgera możemy przyrządzić nie tylko bez mięsa, ale też bez sera – a najlepsze jest to, że wcale nie straci w ten sposób wspaniałego smaku. W pierwszej kolejności kroimy batata w grube plastry, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy wędzoną papryką w proszku. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do miękkości – czas może się różnić w zależności od wielkości słodkiego ziemniaka. Pod koniec w piekarniku umieszczamy przekrojoną na pół bułkę. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Widelcem rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę oraz niewielkiego pomidora, a także pieprz i sól do smaku. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim amerykańskim i układamy kolejno: sałatę lodową, guacamole, 1-2 grube plastry pieczonego batata oraz pomidora i liście kolendry. Składamy w całość i gotowe!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.