Wyjątkowe wegeburgery na… obiad
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Prawie wszyscy je uwielbiamy a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zachwycają smakiem a w dodatku nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o dobór składników – możemy całkowicie popuścić wodze fantazji. Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście o burgerach! Danie to ma jeszcze jedną zaletę - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w wersji wegetariańskiej, która będzie równie smaczna, co klasyczna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Aby „podkręcić” smak każdego burgera – potrzebujemy wyjątkowego sosu, który stanie się znakiem rozpoznawczym w naszej kuchni. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy co najmniej dwa takie produkty tj. Sos Kielecki czosnkowy oraz Sos Kielecki amerykański. Oba dostępne są w wygodnych plastikowych opakowaniach o pojemności 335 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie ich w burgerach w wersji wegetariańskiej.
Prosto z Cypru
Halloumi to tradycyjny cypryjski ser, najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Bez wahania możemy wykorzystać go do przygotowania domowych wegeburgerów. Zaczynamy od podpieczenia bułek w piekarniku. W tym czasie podsmażamy na maśle ser pokrojony w grube plastry, aż nabierze złocistego koloru. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim czosnkowym, a następnie na jednej z nich układamy rukolę, plasterki pieczonego buraka, krążki czerwonej cebuli oraz halloumi. Dla bardziej wyrafinowanego połączenia smaków możemy dodać kilka listków świeżej mięty, która wspaniale komponuje się z cypryjskim specjałem. Teraz wystarczy złożyć burgera w całość, zamknąć oczy i… przenieść się w śródziemnomorski krajobraz!
Wiosną postaw na warzywa
Jeżeli ograniczamy nabiał, pysznego burgera możemy przyrządzić nie tylko bez mięsa, ale też bez sera – a najlepsze jest to, że wcale nie straci w ten sposób wspaniałego smaku. W pierwszej kolejności kroimy batata w grube plastry, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy wędzoną papryką w proszku. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do miękkości – czas może się różnić w zależności od wielkości słodkiego ziemniaka. Pod koniec w piekarniku umieszczamy przekrojoną na pół bułkę. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Widelcem rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę oraz niewielkiego pomidora, a także pieprz i sól do smaku. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim amerykańskim i układamy kolejno: sałatę lodową, guacamole, 1-2 grube plastry pieczonego batata oraz pomidora i liście kolendry. Składamy w całość i gotowe!

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Marta Wierzbicka: Konsultantka scen medycznych na planie serialu uważa, że w realu potrafiłabym już zrobić cesarskie cięcie. To jest bardzo duży komplement
Aktorka przyznaje, że podczas pracy na planie serialu „Szpital św. Anny” przekonała się, że niektóre procedury medyczne nie są tak proste, jak może się wydawać. Ruchy lekarza muszą być bowiem niezwykle precyzyjne i dobrze przemyślane, bo mały błąd może kosztować ludzkie życie. Marta Wierzbicka zaznacza też, że wiele uczy się od obecnego podczas kręcenia zdjęć konsultanta i dzięki roli w tej produkcji potrafi już nie tylko zszyć ranę, ale także mogłaby zrobić cesarskie cięcie.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Konsument
Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek

Coraz więcej osób w Polsce zmaga się z wadami wzroku. Świadczy o tym także rosnąca z roku na rok liczba skierowań do optometrystów, którzy profesjonalnie dobierają okulary lub soczewki korekcyjne. Klienci oczekują od salonów optycznych właściwej opieki konsumenckiej, kompetencji oraz indywidualnego potraktowania. Dlatego, aby wyróżnić się na rynku optycznym, sieć salonów optycznych OKKO, których właścicielem jest Medicover, stawia na połączenie kompleksowej opieki optometrycznej z doradztwem stylistów.