Komunikaty PR

Wyjątkowy sernik z przepisu babci

2021-01-20  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania sernik ( 0.23 MB )

„Uważasz, że jesteś sprytny? To przekonaj babcię, że nie jesteś głodny” – ten internetowy żart wkrótce znów stanie się popularny, bo zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka, a więc i czas wyjątkowy dla wszystkich wnucząt i dziadków. A może w tym roku odwrócić role i ukochanym seniorom sprezentować własne wypieki? Podpowiadamy, jak upiec pyszny sernik i zaskoczyć nim najbliższych.

Podstawą pysznego sernika jest oczywiście twaróg – musi być najwyższej jakości, z tzw. czystą etykietą, czyli bez zbędnych dodatków. Nasze babcie najczęściej mieliły trzykrotnie klasyczny biały ser, jednak było to żmudne i czasochłonne zajęcie. Na szczęście obecnie można kupić gotowe do użycia aksamitne twarogi sernikowe w praktycznych wiaderkach 1 kg, np. Mlekpol. Dostępne w dwóch wariantach – 7% i 18% znakomicie sprawdzą się do przeróżnych serników.

Krakowski, nowojorski czy baskijski?

Warto wiedzieć, że rodzajów serników jest co najmniej kilkadziesiąt. Ten najbardziej chyba znany, to sernik krakowski – klasyk gatunku – z rodzynkami, o zwartej konsystencji i mocno twarogowym smaku.

Wielbiciele lżejszych deserów powinni zerknąć za ocean, gdzie w USA ciasta te robi się z serków śmietankowych, którymi my Polacy najczęściej smarujemy kanapki (np. serek śmietankowy Łaciaty naturalny).

Z serka śmietankowego i śmietany kremówki (śmietanka Łaciata 36%) powstaje również sernik baskijski – aksamitny i delikatny. Ciekawostka – w przeciwieństwie do reszty serników, które lubią niższą temperaturę, ten piecze się w 240 stopniach!

Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. Serniki można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną, warstwą bezy lub mlecznej pianki – naprawdę warto poruszyć wyobraźnię i zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Jak upiec perfekcyjny sernik?

Serniki potrafią być też kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby!

Przede wszystkim składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej – 2-3 godziny (latem krócej) przed pieczeniem, należy wyjąć z lodówki produkty potrzebne do wypieku. Dzięki temu sernik będzie miał zwartą konsystencję.

By uniknąć pęknięcia, należy piec sernik w kąpieli wodnej, czyli podnieść wilgotność w piekarniku. Można to zrobić na dwa sposoby: szczelnie owinąć tortownicę/blachę i wstawić ją do większego naczynia napełnionego kostkami lodu lub wodą. Można także głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wstawić na dół i napełnić wodą. Dzięki parze wodnej, która wytwarza się w piekarniku, ciasto piecze się równomiernie.

Eksperci polecają też piec sernik długo w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 150 st. – wówczas nie będzie pękało. I jeszcze jedna rada na koniec: sernik warto studzić przez ok. godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – to ciasto nie lubi nagłych zmian temperatur.

Przed podaniem należy ten wypiek schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Puszysty sernik z bezą

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g masła extra Łaciate
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Ser

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • garść kaszy manny

Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

Przygotowanie sera: Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.

Więcej przepisów na pyszne, domowe ciasta znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.