Wyrazisty i aromatyczny dodatek do dań

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Chłodne wieczory i jesienna aura za oknem to idealny czas na… gotowanie. Wspólne przygotowywanie posiłków i eksperymentowanie w kuchni to na pewno dobrze spędzony czas zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Tak więc, które danie fenomenalnie sprawdzi się na takie okazje?
Późna jesień czy zima to idealny czas, by więcej czasu spędzać w kuchni. Sprzyja temu również rosnąca moda na gotowanie. Co za tym idzie coraz więcej osób stawia na samodzielne przygotowanie posiłków – zarówno tych wywodzących się z tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i inspirowanych przepisami z innych stron świata. Jednak bez względu na preferencje kulinarne przyrządzane dania zyskają pikanterii i rozgrzeją nas w chłodne wieczory, jeśli uzupełnimy je o Chrzan Luksusowy produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. W jego składzie znajdziemy aż 70% świeżego korzenia chrzanu, dzięki czemu wyróżnia się on naturalnym i intensywnym smakiem. Produkt ten doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do wędlin i mięs na zimno, jak i sushi, wyostrzy i uzupełni smak rodzimego żurku, kremu z dyni, klasycznych pasztecików i krokietów. W połączeniu z Majonezem Kieleckim może również służyć jako znakomity, aromatyczny sos. Poniżej kilka propozycji kulinarnych na jesienne wieczory na bazie mocnego, rozgrzewającego chrzanu.
Łosoś z nutą rozgrzewającego chrzanu
Jeśli lubimy poeksperymentować w kuchni i przygotować wyraziste w smaku danie, to warto sięgnąć po przepis na łososia w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to potrawa prosta, delikatna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Składniki do przygotowania:
- duży płat łososia
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
- posiekany koperek
- sól i pieprz do smaku
Na początek łososia oczyszczamy i kroimy go na mniejsze kawałki. Oprószamy rybę solą i skraplamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojone kawałki łososia. Teraz czas na sos – w miseczce mieszamy chrzan, majonez, kwaśną śmietanę i posiekany koperek. Polewamy nim rybę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Niecodzienna sałatka dla każdego
Przygotowanie sałatki nie zabiera zazwyczaj wiele czasu, a możliwości łączenia składników są ograniczone jedynie naszą kreatywnością i… preferencjami smakowymi. Aby przekąska zyskała odrobinę ostrości, do ulubionego sosu proponujemy dodać łyżeczkę Chrzanu Luksusowego. Takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale na przykład w sałatce ziemniaczanej, którą przygotujemy z zaledwie kilku składników:
- cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 5-7 ugotowanych ziemniaków
- mała puszka zielonego groszku
- łyżeczka Chrzanu Luksusowego
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz cebulę. Na koniec do pokrojonych warzyw wkładamy zielony groszek, majonez, Chrzan Luksusowy, sól, pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.