Komunikaty PR

Wyrazisty i aromatyczny dodatek do dań

2021-11-10  |  11:05
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Chłodne wieczory i jesienna aura za oknem to idealny czas na… gotowanie. Wspólne przygotowywanie posiłków i eksperymentowanie w kuchni to na pewno dobrze spędzony czas zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Tak więc, które danie fenomenalnie sprawdzi się na takie okazje?   

Późna jesień czy zima to idealny czas, by więcej czasu spędzać w kuchni. Sprzyja temu również rosnąca moda na gotowanie. Co za tym idzie coraz więcej osób stawia na samodzielne przygotowanie posiłków – zarówno tych wywodzących się z tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i inspirowanych przepisami z innych stron świata. Jednak bez względu na preferencje kulinarne przyrządzane dania zyskają pikanterii i rozgrzeją nas w chłodne wieczory, jeśli uzupełnimy je o Chrzan Luksusowy produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. W jego składzie znajdziemy aż 70% świeżego korzenia chrzanu, dzięki czemu wyróżnia się on naturalnym i intensywnym smakiem. Produkt ten doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do wędlin i mięs na zimno, jak i sushi, wyostrzy i uzupełni smak rodzimego żurku, kremu z dyni, klasycznych pasztecików i krokietów. W połączeniu z Majonezem Kieleckim może również służyć jako znakomity, aromatyczny sos. Poniżej kilka propozycji kulinarnych na jesienne wieczory na bazie mocnego, rozgrzewającego chrzanu.

Łosoś z nutą rozgrzewającego chrzanu

Jeśli lubimy poeksperymentować w kuchni i przygotować wyraziste w smaku danie, to warto sięgnąć po przepis na łososia w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to potrawa prosta, delikatna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Składniki do przygotowania:

  • duży płat łososia
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz do smaku

Na początek łososia oczyszczamy i kroimy go na mniejsze kawałki. Oprószamy rybę solą i skraplamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojone kawałki łososia. Teraz czas na sos – w miseczce mieszamy chrzan, majonez, kwaśną śmietanę i posiekany koperek. Polewamy nim rybę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Niecodzienna sałatka dla każdego

Przygotowanie sałatki nie zabiera zazwyczaj wiele czasu, a możliwości łączenia składników są ograniczone jedynie naszą kreatywnością i… preferencjami smakowymi. Aby przekąska zyskała odrobinę ostrości, do ulubionego sosu proponujemy dodać łyżeczkę Chrzanu Luksusowego. Takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale na przykład w sałatce ziemniaczanej, którą przygotujemy z zaledwie kilku składników:

  • cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 5-7 ugotowanych ziemniaków
  • mała puszka zielonego groszku
  • łyżeczka Chrzanu Luksusowego
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz cebulę. Na koniec do pokrojonych warzyw wkładamy zielony groszek, majonez, Chrzan Luksusowy, sól, pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.