Wyrazisty smak w Twojej kuchni
Hummus – prosta pasta na bazie ciecierzycy i tahini, nie bez powodu podbił serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Doskonale sprawdza się serwowany na wiele sposobów. Dodatkowo, stanowi dobre źródło białka i innych wartościowych składników. Jest bardzo lubiany przez wegan, wegetarian, fleksitarian, ale też wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo.
Nowy Hummus z papryką na ostro z linii Lovege jest produktem w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia go prosty, dobry skład – bez sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku. Ma wysoką zawartość kwasu foliowego; dostarcza również manganu i błonnika. Jest produktem bezglutenowym. Jego receptura jest inspirowana Filozofią Pięciu Przemian. Dzięki specjalnej kompozycji naturalnych przypraw, z nutą papryki chilli, spełni oczekiwania wszystkich, którzy preferują bardziej wyraziste smaki.
Lovege Hummus z papryką na ostro ma wiele możliwości kulinarnego zastosowania. Najprościej posmarować nim pieczywo lub podać jako przystawkę, z pokrojonymi w słupki warzywami – marchewką, selerem naciowym, kalarepką, ogórkiem, cykorią i innymi ulubionymi. Można go użyć do sałatek, tortilli, ale też na przykład do pieczonej ryby. Będzie nieodzownym dodatkiem do popularnych falafeli. Jednak hummus doda też wyjątkowych walorów smakowych tradycyjnym daniom – takim jak pierogi. Hummus z papryką na ostro, w połączeniu z serkiem ricotta, stworzą oryginalny, znakomity farsz.
Pierogi z farszem z Hummusu z papryką na ostro Lovege
Ok. 50-60 pierogów
Składniki:
500 g mąki pszennej np. typ 500
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
szklanka gorącej wody (250 ml)
Lovege Hummus z papryką na ostro - kilka opakowań
1 opakowanie serka ricotta
Przygotowanie:
Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiamy ciasto. Aby ciasto nam się nie kurczyło podczas wałkowania możemy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut (co jednak nie jest konieczne).
Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie z nich odkładamy na bok, a jedną rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Następnie wycinamy kółka (możemy to zrobić szklanką lub przy pomocy specjalnej wykrawaczki do pierogów). Na środku układamy łyżeczkę hummusu oraz 1/3 łyżeczki serka ricotta. Pierogi układamy z boku na stolnicy/blacie. Następnie każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotująca się wodą. Pierogi powinny gotować się ok. 3 minuty. Pierogi podajemy z masełkiem lub masłem i podsmażoną cebulką.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.