Wyśmienite desery na bazie lodów Jeżyki, Grześki i Śliwka Nałęczowska
Śliwka Nałęczowska w orzeźwiającym wydaniu to wykwintne lody śliwkowe, bazujące na śmietance i sosie z kandyzowanych śliwek. Pozycją absolutnie obowiązkową dla jej miłośników jest wyborny deser „Jej wysokość ŚLIWKA”. Do pucharka należy wlać odrobinę sosu waniliowego, dodać kilka kawałków świeżej gruszki, dwie gałki familijnych lodów Śliwka Nałęczowska, domową bitą śmietanę, polać sosem czekoladowym, ozdobić wafelkiem lub rurką i…gotowe. Zachwyt domowników - gwarantowany!
„Najeżone” bogactwem składników Jeżyki w zmrożonej formule to zmysłowa rozkosz, której nie sposób się oprzeć. Ciasteczkowe lody w otoczce z sosu karmelowego w towarzystwie orzechów laskowych, chrupek ryżowych i kawałków mlecznej czekolady Goplana stanowią doskonałą bazę deseru „Jeżyki. Eksplozja smaków”. Aby rozsmakować się w totalnej przyjemności i bogactwie połączeń, potrzebne będą dwie gałki rodzinnych lodów Jeżyki, plasterki banana, łyżeczka rodzynek, łyżka suszonych wiśni, sos karmelowy i 2-3 ciasteczka Jeżyki Tyci na wierzch.
Lody Grześki stanowią zmrożony odpowiednik powszechnie uwielbianego wafelka Grześki. Z kakaowymi lodami na bazie prawdziwej śmietanki z czekoladą i kawałkami chrupiących wafelków można przygotować pyszny deser „W Grześkim towarzystwie”. Aby go stworzyć, wystarczą trzy gałki familijnych lodów Grześki, garść świeżych malin oraz kilka miniwafelków Grześki Tyci. Wierzch warto polać sosem malinowym, następnie posypać wiórkami czekolady i… rozpłynąć się w wybitnej kompozycji dla prawdziwych łasuchów. Mniam!
Warto eksperymentować ze smakami. Ograniczeniem w tej deserowej zabawie jest tylko wyobraźnia, a efekty mogą być piorunująco smaczne. Na zdrowie!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.