Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!
SERNIK Z ROSĄ
Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g masła z Piątnicy
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
- 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotuj ciasto:
- Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
- Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Przygotuj masę serową:
- Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
- Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
- Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
- Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.
SERNIK PISTACJOWY
Składniki na spód:
- 100 g Masła z Piątnicy
- 130 g herbatników
- 7 g soli w płatkach
- 50 g pistacji
Składniki na masę serową:
- 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
- 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 8 jaj
- 100 g cukru
- 300 g pasty pistacjowej
- 50 g pistacji prażonych
- 4 łyżki wody różanej
Składniki na polewę:
- 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 100 g białej czekolady
Składniki dekoracyjne:
- 10 g pistacji
- 5 g kwiatu róży
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
- Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
- Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
- Spód schłódź w lodówce.
Przygotuj masę serową:
- Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
- Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
- Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
Przygotuj polewę:
- Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
- Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.
SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Składniki na spód:
- 120 g Masła z Piątnicy
- 240 g ciasteczek korzennych
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 200 g białej czekolady
- 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
- 80 g miodu lipowego
- 15 g żelatyny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- zimna woda – do namoczenia żelatyny
- pół szklanki wrzącej wody
Składniki dekoracyjne:
- cynamon
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
- Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
- Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
Przygotuj masę serową:
- Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
- W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
- Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
- Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
- Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
- Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
- Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
- Przed podaniem posyp obficie cynamonem.
Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!
Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica
Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
Śmietanka 30% OSM Piątnica
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.
Śmietanka 36% OSM Piątnica
Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.
Śmietana 18% OSM Piątnica
Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy.
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.
Ser Mascarpone z Piątnicy
Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.
Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy
Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.