Wytrawne mini serniczki
Wytrawne babeczki to pyszna kompozycja sera z dodatkami: szynką, suszonymi pomidorami, oliwkami, kukurydzą i aromatyczną bazylią. Zaskakującym i smakowitym zwieńczeniem serniczków jest natomiast przyjemnie chrupiąca kruszonka z krakersów. Do przyrządzenia tego dania warto wykorzystać wysokiej jakości Szynkę sokołowską kruchą – soczystą i aromatyczną, o znakomitym bukiecie smakowym.
Czas przygotowywania: 30 minut (+50 minut pieczenia)
Liczba porcji: 9 sztuk
SKŁADNIKI:
1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej
200 g solonych krakersów
100 g roztopionego masła
1 i 1/4 szklanki sera twarogowego
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 garść tartego sera żółtego
1 szczypta soli, świeżo mielony pieprz
1 garść listków bazylii
20 zielonych oliwek
9 suszonych pomidorów w oleju
2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
Listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię drobno siekamy.
Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.
Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.
Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.