Komunikaty PR

Wytrawne mini serniczki

2023-04-04  |  11:40
Biuro prasowe

Wytrawne babeczki to pyszna kompozycja sera z dodatkami: szynką, suszonymi pomidorami, oliwkami, kukurydzą i aromatyczną bazylią. Zaskakującym i smakowitym zwieńczeniem serniczków jest natomiast przyjemnie chrupiąca kruszonka z krakersów. Do przyrządzenia tego dania warto wykorzystać wysokiej jakości Szynkę sokołowską kruchą – soczystą i aromatyczną, o znakomitym bukiecie smakowym.

 

Czas przygotowywania: 30 minut (+50 minut pieczenia)

Liczba porcji: 9 sztuk

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej

200 g solonych krakersów

100 g roztopionego masła

1 i 1/4 szklanki sera twarogowego

4 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 garść tartego sera żółtego

1 szczypta soli, świeżo mielony pieprz

1 garść listków bazylii

20 zielonych oliwek

9 suszonych pomidorów w oleju

2/3 szklanki kukurydzy konserwowej

Listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy  solą i pieprzem. Bazylię drobno siekamy.

Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.

Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.

Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć