Komunikaty PR

Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili

2024-06-25  |  01:00
Biuro prasowe

Lato zamknięte w słoiku niekoniecznie musi smakować owocami. Kiedy znudzi nam się już żelowanie truskawek, wiśni czy porzeczek, możemy sięgnąć po warzywa. Wytrawne dżemy to świetny dodatek do dań i nieoczywisty sposób na przetwory, którymi będziemy się zajadać jesienią i zimą. Kluczem do udanych wyrobów jest odpowiedni cukier. Dzięki cukrom żelującym Diamant przygotowanie weków jest intuicyjne, proste i szybkie.

Przetwory domowe to coś więcej niż słodkie dżemy i konfitury, które kojarzą nam się z babciną spiżarnią. To także szeroki wachlarz smaków wytrawnych, które mogą wzbogacić nasze potrawy i nadać im wyjątkowego charakteru. Wbrew pozorom, do przygotowania tych smakołyków także niezbędny jest cukier. Najlepszym wyborem będzie cukier żelujący 2:1 Diamant, który nie zawiera konserwantów. Produkt pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także podkreśla smak i zapewnia dłuższą trwałość przetworów.

Jednym z popularnych wytrawnych przetworów jest chutney, pochodzący z kuchni indyjskiej, który łączy w sobie słodkie i pikantne smaki. Można zrobić go z mango, cebuli i przypraw. Stanowi idealny dodatek do mięs, serów czy kanapek. Dzięki cukrowi żelującemu Diamant 2:1, chutney ma odpowiednią gęstość i dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli jednak zamiast mango, wybierzemy coś bardziej lokalnego, idealną bazą będą pomidory, na które właśnie rozpoczął się sezon. Możemy przygotować z nich pikantny dżem i zamknąć te niezwykle soczyste skarby lata w słoiku. Wytrawny dżem doskonale komponuje się z pieczywem, serami, oraz stanowi dodatek do grillowanych potraw. Pomidory w połączeniu m.in. z chili i cukrem żelującym 2:1 Diamant, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która zachwyci niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów
  • 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.

Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Wytrawne przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i eksperymentowanie z nowymi smakami. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także zastosowanie cukru żelującego Diamant 2:1, lub cukru żelującego 3:1 Diamant, które nie zawierają konserwantów, gwarantują idealną konsystencję i trwałość naszych wytrawnych przysmaków. Warto więc sięgnąć po te niezawodne produkty, zainspirować się kulinarnie i przekonać się, że robienie przetworów jest bardzo proste.

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama

Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.

Handel

Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki

Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.