Komunikaty PR

Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili

2024-06-25  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Lato zamknięte w słoiku niekoniecznie musi smakować owocami. Kiedy znudzi nam się już żelowanie truskawek, wiśni czy porzeczek, możemy sięgnąć po warzywa. Wytrawne dżemy to świetny dodatek do dań i nieoczywisty sposób na przetwory, którymi będziemy się zajadać jesienią i zimą. Kluczem do udanych wyrobów jest odpowiedni cukier. Dzięki cukrom żelującym Diamant przygotowanie weków jest intuicyjne, proste i szybkie.

Przetwory domowe to coś więcej niż słodkie dżemy i konfitury, które kojarzą nam się z babciną spiżarnią. To także szeroki wachlarz smaków wytrawnych, które mogą wzbogacić nasze potrawy i nadać im wyjątkowego charakteru. Wbrew pozorom, do przygotowania tych smakołyków także niezbędny jest cukier. Najlepszym wyborem będzie cukier żelujący 2:1 Diamant, który nie zawiera konserwantów. Produkt pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także podkreśla smak i zapewnia dłuższą trwałość przetworów.

Jednym z popularnych wytrawnych przetworów jest chutney, pochodzący z kuchni indyjskiej, który łączy w sobie słodkie i pikantne smaki. Można zrobić go z mango, cebuli i przypraw. Stanowi idealny dodatek do mięs, serów czy kanapek. Dzięki cukrowi żelującemu Diamant 2:1, chutney ma odpowiednią gęstość i dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli jednak zamiast mango, wybierzemy coś bardziej lokalnego, idealną bazą będą pomidory, na które właśnie rozpoczął się sezon. Możemy przygotować z nich pikantny dżem i zamknąć te niezwykle soczyste skarby lata w słoiku. Wytrawny dżem doskonale komponuje się z pieczywem, serami, oraz stanowi dodatek do grillowanych potraw. Pomidory w połączeniu m.in. z chili i cukrem żelującym 2:1 Diamant, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która zachwyci niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów
  • 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.

Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Wytrawne przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i eksperymentowanie z nowymi smakami. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także zastosowanie cukru żelującego Diamant 2:1, lub cukru żelującego 3:1 Diamant, które nie zawierają konserwantów, gwarantują idealną konsystencję i trwałość naszych wytrawnych przysmaków. Warto więc sięgnąć po te niezawodne produkty, zainspirować się kulinarnie i przekonać się, że robienie przetworów jest bardzo proste.

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.