Komunikaty PR

Z dietą pudełkową przy świątecznym stole

2022-04-07  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Weronika Rudecka
Nice To Fit You

MARSZAŁKOWSKA
00-545 WARSZAWA
weronika.rudecka|ntfy.pl| |weronika.rudecka|ntfy.pl
662945578
https://ntfy.pl/
Do pobrania IP ( 0.01 MB )

Według badań Kantar Polska co trzeci Polak uważa wolny czas za dobro, na które coraz ciężej sobie pozwolić. W kuchni spędzamy nawet 10 godzin tygodniowo. A przy specjalnych okazjach jeszcze więcej. Dlatego jeśli w świętach cenimy zwłaszcza chwilę oddechu od codzienności, możliwość relaksu i spędzenia czasu z najbliższymi, to warto korzystać z rozwiązań, które mogą pomóc ten czas zaoszczędzić, takich jak dieta pudełkowa. Zwłaszcza że oszczędność czasu to nie jedyna jej zaleta.

Więcej czasu i mniej stresu idą w parze

Psychologowie od dawna tłumaczą, jak dużym źródłem stresu mogą być święta. Warto wiedzieć, że jednym z powodów wyjątkowych napięć, jakie powodują, jest duża inwestycja - środków, czasu, zaangażowania - z jaką zazwyczaj się wiążą. Wraz z nakładami rosną nasze oczekiwania, a za nimi także stres, że coś pójdzie nie tak. Według wyników badania, na jakie powołuje się portal Psychnews Daily, 72% mieszkających ze sobą par nie zgadza się co do sprawiedliwego podziału obowiązków domowych. Badanie wykazało również, że według deklaracji spędzają 75 minut miesięcznie na kłótniach o obowiązki związane ze sprzątaniem. Ankietowani czuli, że spędzają średnio o 2,6 godziny więcej niż ich partner każdego miesiąca na wykonywanie prac domowych. Kobiety o 45% częściej niż mężczyźni zgłaszały niezadowolenie z wkładu partnera na gospodarstwo domowe. Część obowiązków, takich jak gotowanie, potrzebne do niego zakupy czy zmywanie, można więc zastąpić zdrową dietą pudełkową i przyjemniej zainwestować swój czas w święta, oszczędzając sobie jednocześnie napięć związanych z dodatkowymi obowiązkami domowymi.

A może by tak wegańskie święta?

Z ankiety przeprowadzonej w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!” wśród najczęściej wymienianych powodów jedzenia poza domem znalazła się odmiana od tego, co je się na co dzień (39%), a także możliwość  spróbowania dań z innej kuchni, których sami nie potrafimy przygotować (30%). Tradycyjne przepisy w nowej odsłonie to ciekawa propozycja na święta, a dzięki cateringowi dietetycznemu nawet ci, którzy nie czują się mocni w kuchni, mogą spróbować nowych smaków. - Polacy, zgodnie ze światowymi trendami, coraz częściej rezygnują z produktów odzwierzęcych i mięsa. Zainteresowanie roślinnymi posiłkami cały czas wyraźnie rośnie. Święta to dla wielu osób dobra okazja do tego, żeby zapoznać rodzinę z wegańskimi przepisami i przekonać ich o tym, jak smaczna i urozmaicona może to być dieta - mówi dietetyczka Nice To Fit You, Anna Szufnik-Ambroziak. - Pamiętajmy, aby zawsze zwracać uwagę na jakość wybieranych posiłków. Uznane certyfikaty, takie jak Viva! czy V-Label, podpowiedzą, czy dany produkt faktycznie przestrzega najwyższych norm jakości.

Nie tylko pysznie, ale też zdrowo!

Święta kojarzą się wielu z nas nie tylko z przyjemnym folgowaniem sobie przy stole, ale także z przejedzeniem, a w efekcie uczuciem ciężkości, a nawet niestrawnością. Tymczasem z dietą pudełkową możemy zjeść nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Nad każdym posiłkiem czuwają bowiem eksperci i za nas dbają o to, aby na talerzu znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych proporcjach. - Każde przygotowywane przez nas danie jest starannie opracowywane przez cały zespół dietetyczek i dietetyków. Prawidłowe zbilansowanie jest podstawowym kryterium, jakim się kierujemy. To bardzo wygodne rozwiązanie, kiedy na przykład lubimy smaki “fast foodowe”, takie jak pizze, czy przepadamy za słodkościami. Przy odpowiednim zbilansowaniu i dobrych składnikach wcale nie musimy z nich rezygnować, aby być na zdrowej diecie. Tak samo w święta - odpowiednia ilość, kaloryczność i zrównoważenie są kluczem do uczucia lekkości i dobrego samopoczucia przy świątecznym stole - tłumaczy Anna Szufnik-Ambroziak.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe? Biuro prasowe
2023-09-25 | 12:00

Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe?

Głód to uczucie, które pojawia się, gdy mamy ochotę na jedzenie. To mechanizm fizjologiczny, który ma nam powiedzieć, kiedy potrzebujemy pożywienia. Jednak w obecnym
Żywienie Najstarszy jarmark z żywnością w stolicy. Odbywa się od 16 lat
2023-09-22 | 14:00

Najstarszy jarmark z żywnością w stolicy. Odbywa się od 16 lat

Jeszcze do soboty 23 września w Blue City trwa Jarmark Produktów Regionalnych. Myliłby się jednak ten, kto uznałby, że spodziewać można się tu wyłącznie oscypków z
Żywienie Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®
2023-09-22 | 08:00

Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®

Balisto® to pełnoziarniste ciasteczko połączone z mlecznym kremem i pokryte rozpływającą się w ustach czekoladą. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych przekąsek, dostępna w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce

Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.

Handel

E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce

Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.

Media

Sylwia Gliwa: Kocham kino, szczególnie filmy dokumentalne. A telewizję oglądam maksymalnie raz w miesiącu

Aktorka podkreśla, że jest prawdziwą kinomaniaczką, a na wielkim ekranie najbardziej lubi oglądać dramaty i biografie. Jest też wielką fanką dobrych dokumentów, które ukazują realia otaczającego nas świata i problemy ludzi z różnych grup społecznych, przez co uczą widzów empatii, wyrozumiałości i spojrzenia na daną sprawę z zupełnie innej perspektywy. Takie filmy często są szokujące i bezkompromisowe, ale dzięki temu jeszcze bardziej wciągają.