Z dietą pudełkową przy świątecznym stole
Nice To Fit You
MARSZAŁKOWSKA
00-545 WARSZAWA
weronika.rudecka|ntfy.pl| |weronika.rudecka|ntfy.pl
662945578
https://ntfy.pl/
Według badań Kantar Polska co trzeci Polak uważa wolny czas za dobro, na które coraz ciężej sobie pozwolić. W kuchni spędzamy nawet 10 godzin tygodniowo. A przy specjalnych okazjach jeszcze więcej. Dlatego jeśli w świętach cenimy zwłaszcza chwilę oddechu od codzienności, możliwość relaksu i spędzenia czasu z najbliższymi, to warto korzystać z rozwiązań, które mogą pomóc ten czas zaoszczędzić, takich jak dieta pudełkowa. Zwłaszcza że oszczędność czasu to nie jedyna jej zaleta.
Więcej czasu i mniej stresu idą w parze
Psychologowie od dawna tłumaczą, jak dużym źródłem stresu mogą być święta. Warto wiedzieć, że jednym z powodów wyjątkowych napięć, jakie powodują, jest duża inwestycja - środków, czasu, zaangażowania - z jaką zazwyczaj się wiążą. Wraz z nakładami rosną nasze oczekiwania, a za nimi także stres, że coś pójdzie nie tak. Według wyników badania, na jakie powołuje się portal Psychnews Daily, 72% mieszkających ze sobą par nie zgadza się co do sprawiedliwego podziału obowiązków domowych. Badanie wykazało również, że według deklaracji spędzają 75 minut miesięcznie na kłótniach o obowiązki związane ze sprzątaniem. Ankietowani czuli, że spędzają średnio o 2,6 godziny więcej niż ich partner każdego miesiąca na wykonywanie prac domowych. Kobiety o 45% częściej niż mężczyźni zgłaszały niezadowolenie z wkładu partnera na gospodarstwo domowe. Część obowiązków, takich jak gotowanie, potrzebne do niego zakupy czy zmywanie, można więc zastąpić zdrową dietą pudełkową i przyjemniej zainwestować swój czas w święta, oszczędzając sobie jednocześnie napięć związanych z dodatkowymi obowiązkami domowymi.
A może by tak wegańskie święta?
Z ankiety przeprowadzonej w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!” wśród najczęściej wymienianych powodów jedzenia poza domem znalazła się odmiana od tego, co je się na co dzień (39%), a także możliwość spróbowania dań z innej kuchni, których sami nie potrafimy przygotować (30%). Tradycyjne przepisy w nowej odsłonie to ciekawa propozycja na święta, a dzięki cateringowi dietetycznemu nawet ci, którzy nie czują się mocni w kuchni, mogą spróbować nowych smaków. - Polacy, zgodnie ze światowymi trendami, coraz częściej rezygnują z produktów odzwierzęcych i mięsa. Zainteresowanie roślinnymi posiłkami cały czas wyraźnie rośnie. Święta to dla wielu osób dobra okazja do tego, żeby zapoznać rodzinę z wegańskimi przepisami i przekonać ich o tym, jak smaczna i urozmaicona może to być dieta - mówi dietetyczka Nice To Fit You, Anna Szufnik-Ambroziak. - Pamiętajmy, aby zawsze zwracać uwagę na jakość wybieranych posiłków. Uznane certyfikaty, takie jak Viva! czy V-Label, podpowiedzą, czy dany produkt faktycznie przestrzega najwyższych norm jakości.
Nie tylko pysznie, ale też zdrowo!
Święta kojarzą się wielu z nas nie tylko z przyjemnym folgowaniem sobie przy stole, ale także z przejedzeniem, a w efekcie uczuciem ciężkości, a nawet niestrawnością. Tymczasem z dietą pudełkową możemy zjeść nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Nad każdym posiłkiem czuwają bowiem eksperci i za nas dbają o to, aby na talerzu znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych proporcjach. - Każde przygotowywane przez nas danie jest starannie opracowywane przez cały zespół dietetyczek i dietetyków. Prawidłowe zbilansowanie jest podstawowym kryterium, jakim się kierujemy. To bardzo wygodne rozwiązanie, kiedy na przykład lubimy smaki “fast foodowe”, takie jak pizze, czy przepadamy za słodkościami. Przy odpowiednim zbilansowaniu i dobrych składnikach wcale nie musimy z nich rezygnować, aby być na zdrowej diecie. Tak samo w święta - odpowiednia ilość, kaloryczność i zrównoważenie są kluczem do uczucia lekkości i dobrego samopoczucia przy świątecznym stole - tłumaczy Anna Szufnik-Ambroziak.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.