Z miłości do słodkości!
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
Z miłości do słodkości - przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny.
Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje nowe wersje tradycyjnych przepisów, które swoim charakterem skradną niejedno serce.
Różowy sernik z truskawkami
Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.
- Sernik to jeden z tych deserów, który ma szczególne miejsce w moim sercu. Jego różowa odmiana z karmelizowanymi na winie truskawkami to alternatywa dla tradycyjnych przysmaków - mówi Marcin Sikora - Idealnym uzupełnieniem tego deseru będzie lampka białego wina lodowego Winiarni Zamojskiej, która raz przemycona w procesie karmelizacji truskawek, podbije rozkosz jabłkową nutą.
Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą
Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:
- Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości - podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu. A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.