Komunikaty PR

Zacznij dzień od jajecznicy!

2023-11-15  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Trudno wyobrazić sobie bez niej śniadanie hotelowe, gości też na większości stołów w polskich domach. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego kojarzona bywa z daniem kawalerskim. Tak naprawdę każdy z nas ma swoją ulubioną wersję jajecznicy – począwszy od stopnia wysmażenia po różne dodatki. Możliwości jest wiele!  

Jajko to doskonały produkt do przygotowania zdrowego i pożywnego śniadania. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Białko jaja kurzego zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za wzorcowe.    

Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem.

 

Danie z długą tradycją

Jajko na śniadanie można podać na wiele sposobów, m.in. na miękko, po wiedeńsku, na twardo, sadzone. Do porannych potraw cieszących się największą popularnością niewątpliwie należy jajecznica. W polskiej kuchni ma ona długą tradycję. Należała do bardzo cenionych dań kuchni staropolskiej. Już wówczas oprócz wersji podstawowej, podawano jajecznicę z różnymi dodatkami, np. z winem i cynamonem lub słodką śmietaną.

 

Klasyka gatunku

Wielu zagorzałych zwolenników ma najbardziej podstawowa wersja jajecznicy, której przygotowanie ogranicza się do podsmażenia na patelni wymieszanych i przyprawionych jaj. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil i jest naprawdę banalnie proste. Okazuje się jednak, że i tu pojawiają się różnice w sposobie przyrządzania.

Istnieją różne metody przygotowania jajecznicy, bo też różni ludzie lubią różne jej konsystencje. Jedną z podstawowych kwestii jest tu stopień wysmażenia. Powinniśmy długość smażenia dostosować do własnych preferencji. Znaczenie ma jednak także sposób dodawania jaj na patelnię.

Niektórzy wbijają je do miski i roztrzepują na gładką masę, inni wbijają jajka bezpośrednio na patelnię i po prostu całość mieszają – mówi Tomasz Jokiel. – Jeśli zależy nam na tym, aby jajecznica miała zróżnicowaną teksturę z wyraźnie odcinającymi się fragmentami żółtka i białka polecam jeszcze inny sposób. Jaja wbijamy do miski, ale ich w niej nie mieszamy. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Na patelni, przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy w pierwszej kolejności białka, żółtka pozostawiając nienaruszone. Mieszamy je dopiero w drugiej kolejności, już po ścięciu białka.

Co więcej, warto wyłączyć patelnię z jajecznicą chwilę wcześniej, zanim uzyskamy pożądany stopień wysmażenia. Pozostawiamy ją jeszcze na gorącej patelni, mieszając do momentu aż będzie odpowiednio usmażona.

Jajecznica klasyczna jest pyszna i ma wielu miłośników, ale można to danie urozmaicić na wiele sposobów. Bardziej aksamitną konsystencję uzyskamy dodając do jajecznicy mleka lub śmietany. Wyrazistości nada jej podsmażona cebula lub papryka. Dużą popularnością cieszy się też jajecznica z dodatkiem mięsa, np. boczku, kiełbasy lub szynki. My proponujemy dwa przepisy na wyjątkowo aromatyczne jajecznice – z pomidorami i kurkami.

 

Jajecznica z pomidorami

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego

5 jaj rozmiar L (Fermy Drobiu Jokiel)

2 duże lub 3 średnie pomidory

1 cebula

1 łyżka śmietany kremówki 30% (opcjonalnie)

sól, pieprz

natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle. Pomidory obrać ze skórki (najprościej oblewając je wcześniej wrzątkiem) i pokroić i na kawałki. Dodać na patelnię do smażącej się cebuli. Podsmażać, od czasu do czasu mieszając. Jaja wbić do miski, roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej, a następnie przelać na patelnię. Drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać. Dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, regularnie mieszając. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Serwować bezpośrednio po usmażeniu ze świeżym pieczywem.

 

Jajecznica z kurkami

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego

6 jaj rozmiar L (Fermy Drobiu Jokiel)

300 g kurek

1 cebula czerwona

1 łyżka śmietany kremówki 30% (opcjonalnie)

sól, pieprz

natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Kurki oczyścić i opłukać, nie pozostawiając w wodzie zbyt długo. Osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię do smażącej się cebuli. Podsmażać do miękkości grzybów (ok. 5 – 7 minut), od czasu do czasu mieszając. Jaja wbić do miski, a następnie przelać na patelnię, nie uszkadzając żółtek. Drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać białka, pozostawiając na początku żółtka w całości. Po ścięciu białek wymieszać również żółtka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać łyżkę śmietany. Smażyć, regularnie mieszając. Tuż przed uzyskaniem pożądanego stopnia wysmażenia wyłączyć palnik i pozostawić na gorącej patelni, nie przerywając mieszania. Posypać świeżą natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z pieczywem.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski Biuro prasowe
2024-11-05 | 12:00

Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski

Poczuj smak prawdziwych włoskich specjałów w Atrium Biała! Od 12 aż do 23 listopada zapraszamy na Jarmark Włoski, który przeniesie was prosto do słonecznej Italii. W sercu
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.