Komunikaty PR

Zadbaj o siebie naturalnie

2021-07-16  |  08:00
Biuro prasowe

W czasach, gdy dbanie o zdrowie i odporność nabrało nowego znaczenia, sprawdzamy jak czytać etykiety na sokach, by cieszyć się ich smakiem i wybrać to, co najlepsze dla organizmu. 

Nie kupuj produktów tylko dlatego, że mają atrakcyjną etykietę albo chwytliwą reklamę. Zwróć uwagę na opis, składniki i tabelę wartości odżywczych. Kilka wskazówek sprawi, że Twoje decyzje zakupowe będą bardziej świadome.

Krok 1 – wybierz sok tłoczony

Zacznij od sprawdzenia składu soku. Producenci powinni podawać składniki w kolejności od największej do najmniejszej zawartości. Owoce są naturalnym źródłem słodyczy w sokach. Nie ma więc potrzeby dodawania cukru czy słodzików. 

Zwróć uwagę na zapiski drobnym drukiem. Czasem już nawet sama data ważności mówi nam, jak dużo użyto składników konserwujących. Im krótsza, tym lepiej. Czytanie etykiet oznacza ich porównywanie i mądry wybór produktu o lepszym składzie. Tak będzie np. w przypadku soków tłoczonych jak Fortuna Bio Sok 100% a soków zagęszczonych, czyli z koncentratu.

Te pierwsze powstają dokładnie tak jak domowy sok. Świeże owoce lub warzywa są myte, selekcjonowane i tłoczone. W kolejnym etapie mogą być filtrowane i pasteryzowane, choć nie jest to warunek konieczny. Bywają też naturalnie mętne z przyjemnymi drobinkami owoców. Tłoczone soki są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Mają wysoką wartość odżywczą*. Ponieważ nie są klarowane np. za pomocą żelatyny są też bezpieczne dla wegan.

Krok 2 – sprawdź, skąd pochodzą owoce

Poszukaj na etykiecie słowa BIO oraz certyfikatów potwierdzających pochodzenie owoców i warzyw wyłącznie z ekologicznych upraw. Wyobraź sobie sad z czasów swojego dzieciństwa – taki, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i chemikaliów, a dojrzałe owoce pachną słońcem i latem.

Przyjazne naturze praktyki uprawy sprawiają, że wciąż panuje tu sielski spokój. Właśnie takich miejsc szukają producenci produktów BIO, do których należy Fortuna Bio Sok 100% tłoczony

Metoda pozyskiwania owoców i warzyw do Fortuna Bio Sok 100% oparta jest na wykorzystaniu naturalnych sposobów ich wytwarzania: środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie i bez użycia środków chemicznych. Soki te oznaczone są certyfikatem rolnictwa ekologicznego, dającym gwarancję, że powstały zgodnie z europejskimi zasadami rolnictwa ekologicznego.

Krok 3 – nie zapomnij o warzywach

Kupując sok, zastanów się też nad wyborem smaku. Warto zmienić rutynę i soki owocowe przeplatać jeszcze zdrowszymi sokami warzywnymi, takimi jak np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak albo Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor.

Jeśli jednak smak owoców jest Ci bliższy, podejmij zdrowe wyzwanie i spróbuj soków warzywno-owocowych takich jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłkoFortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka

Brzmi smacznie? A jak zdrowo! Takie soki mają mniej cukru, więcej witamin, a także cenne mikroelementy. Świadome odżywianie jest nie tylko źródłem profitów dla organizmu. 

Podobnie jak aktywność fizyczna może pozytywnie wpływać na nasz nastrój, obniżać poziom stresu i budować odporność na wiele kolejnych sezonów.

 

* Źródło: H. Kunachowicz, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2019.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.