Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!
Z pomocą przychodzi Bonduelle – warzywny ekspert od pokoleń. Już ponad tysiąc pomysłów na dania z wykorzystaniem warzyw i innych składników roślinnych można znaleźć w serwisie Warzywne Inspiracje.
Kulinarnych inspiracji potrzebują nie tylko ci, którzy stawiają „pierwsze kroki” w kuchni, ale też prawdziwi pasjonaci domowego gotowania. Bonduelle ma proste rozwiązanie - to serwis Warzywne Inspiracje, zawierający przepisy i porady, jak przyrządzać dania z wykorzystaniem warzyw, strączków, kasz oraz roślinnych makaronów. Warzywne Inspiracje to szeroki wybór pomysłów na potrawy mięsne, a także wegetariańskie i wegańskie. Niezależnie od kulinarnych upodobań, każdy znajdzie tu coś dla siebie. - Dieta bogata w warzywa i składniki roślinne jest dobra dla nas i dla naszej planety, ale też po prostu wyjątkowo smaczna – mówi Anna Telakowiec, Dyrektor Marketingu z Bonduelle Polska. – Nasze przepisy to najlepszy dowód na to. Chcemy, by każdy się przekonał, że z dobrymi warzywami można przyrządzić niemal wszystko, nawet słodkości.
Warzywne Inspiracje Bonduelle to szeroki zbiór przepisów zgodnych z najnowszymi trendami kulinarnymi, jak również wywodzących się z tradycyjnej kuchni polskiej. W serwisie pojawił się już tysięczny wpis – łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Tutaj znaleźć można także podpowiedzi jak zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw; jak sprawić, aby świąteczne danie było nie tylko smakowite, ale też pięknie podane; co przyrządzić, by wzbogacić swoją dietę w konkretny składnik odżywczy.
To doskonały i praktyczny kulinarny poradnik gotowania dla każdego!
Tysięczny przepis z Warzywnych Inspiracji –
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie Szpinaku 1000 listków Bonduelle 750 g
500 g fileta z łososia bez skóry
500 g gotowego ciasta francuskiego
10 g ostrej musztardy
10 g masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
Kilka listków bazylii
Sól i pieprz
Przygotowanie
Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy. Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób 2 części ryby. Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem. Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temp. 190℃.
Smacznego!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.