Zaskakująco smaczne połączenia smaków
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Mango i chili, truskawki i szpinak, a może kurczak i masło orzechowe? Połączenia smaków mogą być zaskakująco smaczne, dlatego warto czasem zaryzykować i dać się ponieść kulinarnemu natchnieniu. Przedstawiamy kilka zaskakujących i super smacznych przepisów.
Frytki z batatów z cytrynowym majonezem
Cytrynowy majonez - brzmi zaskakująco? Może i jest to dość nieoczywiste połączenie, ale dla takiego smaku z pewnością warto zaryzykować! Delikatnie kwaskowy smak sosu doskonale komponuje się z pikantnymi, chrupiącymi frytkami z batatów.
Potrzebne składniki:
- 1 duży batat
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, szczypta cynamonu, pieprz i sól (do smaku)
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- sok i skórka z połowy cytryny
Zaczynamy od obrania batata i pokrojenia w długie słupki. Następnie umieszczamy go w misce z bardzo zimną wodą. Pozwoli to nam wypłukać z batata część skrobi, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Po upływie kilkunastu minut wylewamy wodę, osuszamy słupki ręcznikiem papierowym i dodajemy niewielką ilość oleju - tyle ile potrzeba, żeby każdy słupek został nim pokryty. Następnie dosypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i wszystko dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w miarę możliwości tak, żeby nie stykały się ze sobą. Pieczemy do miękkości i lekkiego przyrumienienia w 220 stopniach Celsjusza (długość pieczenia zależy od grubości frytek). W tym czasie przygotowujemy sos - Majonez Kielecki lekki przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Gotowe frytki wyjmujemy z piekarnika, solimy i podajemy z sosem cytrynowym.
Kurczak po koreańsku z sekretnym składnikiem
Kurczak z tego przepisu długo nie daje o sobie zapomnieć - soczysty, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju, a do tego z sekretnym składnikiem jakim jest… ketchup! Brzmi dziwnie? Ale smakuje wybornie. Zachęcamy do samodzielnego sprawdzenia.
Czego potrzebujemy?
- 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekany kawałek imbiru (2-3 cm)
- 3 łyżki wody
- chili w proszku do smaku
- łyżka sezamu
- 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
Kroimy udka kurczaka na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oleju w woku lub na głębokiej patelni. Smażymy mięso aż będzie dobrze wysmażone przez 7-9 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Kiedy kurczak będzie gotowy, odlewamy nadmiar oleju i dodajemy sos. Smażymy do czasu aż sos całkiem wchłonie się w panierkę i… zdejmujemy z ognia. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,60 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,70 zł brutto / 500 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.