Zdalne lekcje? Przygotuj smaczne przekąski dla ucznia!
Długie godziny spędzane przed komputerem podczas e-lekcji bywają wyczerpujące, dlatego też, aby pilni uczniowie mieli jak najwięcej siły do nauki, warto przygotować im smaczny
i pożywny posiłek. Podczas przerwy między zdalnymi lekcjami dobrze jest zadbać o swoje pociechy i przyrządzić zdrowe, wiosenne przekąski, którym nie oprą się nawet niejadki. Jakie więc smakołyki przygotować dla ucznia? Podpowiadamy.
Szybkie i zdrowe przekąski dla ucznia
Podczas intensywnej pracy umysłowej warto zadbać o prawidłową dietę dziecka. Ważne są przede wszystkim regularne posiłki bogate w odpowiednie wartości odżywcze. Dzieci jednak nie zawsze z chęcią zjadają warzywa, dlatego można je przemycić w postaci niewymagających dużego nakładu pracy przekąsek o zachęcającym wyglądzie. Mile widziane będą urocze zwierzątka czy ulubione postaci z bajek. W taki sposób najmłodsi podczas przerwy w lekcjach zjedzą pyszny posiłek, który zapewni im energię do dalszej nauki.
Sprawdźcie nasze przepisy na zawijasy dla dzieci i biedronki na krakersach.
- Zawijasy dla dzieci
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 serek śmietankowy np. Almette
- 100 g żółtego startego sera
- 2 pokrojone parówki polanki #JBB
- pól łyżeczki czosnku suszonego
- pól łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miseczki włóż serek, czosnek, oregano, żółty ser oraz pokrojoną parówkę, następnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Dopraw solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Z ciasta francuskiego wykrój około 8 trójkątów. Na każdym kawałku od szerszej strony połóż farsz, zawiń w rogaliki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
- Biedronki na krakersach
Składniki:
- krakersy solone
- szynka konserwowa wieprzowa JBB
- czarne oliwki
- serek puszysty
- pomidorki koktajlowe
- sałata
Sposób przygotowania:
Krakersy posmaruj serkiem puszystym. Na wierzch połóż plasterki szynki konserwowej i listki sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, następnie połówkę natnij wzdłuż – tak, żeby powstały skrzydełka biedronki. Czarną oliwkę posiekaj drobno w kostkę. Następnie na pomidorkach koktajlowych ułóż kropki. Pomidorki koktajlowe połóż na szynkę, następnie z mniejszej ćwiartki oliwki zrób główkę. Oczka wykonaj z serka puszystego.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.