Komunikaty PR

Zdrowe przyjemności - konsumenci chętniej sięgają po zdrowe wypieki

2023-02-27  |  09:40
Biuro prasowe
Kontakt
Barbara Kurzejewska
Made in PR

Ul. Wejnerta 26 lok. 2
02-619 Warszawa
b.kurzejewska|madeinpr.pl| |b.kurzejewska|madeinpr.pl
602 557 755
https://madeinpr.pl/

Badanie firmy Cargill przedstawia czynniki zachęcające do zakupu i potrzeby klientów stwarzające przestrzeń na innowacyjne rozwiązania w zakresie kupowania ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków.

Z okazji Światowego Miesiąca Pieczenia, firma Cargill przeprowadziła badania na temat kupowania ciast i słodkich przekąsek. Wykazały one, że dla kupujących, ważne są dwa aspekty – przyjemność i zdrowie – i są gotowi zapłacić więcej za wypieki, które zaspokajają obie te potrzeby.

Badanie „The Sweet Delight – Decoding Consumer Bakery Decisions” objęło 1200 amerykańskich konsumentów. Celem było rozpoznanie niezaspokojonych potrzeb i motywacji, które kierują klientami przy zakupach słodkich wypieków. Autorzy nie tylko sprawdzili deklaracje konsumentów, ale także wyjaśnili, co stoi za ich decyzjami zakupowymi, w tym ich oczekiwania dotyczące konsystencji, informacji na opakowaniu, składników i wielu innych.

– Wiedza na temat konsumentów pomaga nam dostarczać naszym klientom innowacyjne rozwiązania, które pomagają im utrzymać i przyciągnąć nowych odbiorców na konkurencyjnym rynku – podkreśla Camiel van Beek, bakery category leader for Cargill’s global edible oil solutions group. – Przyjęliśmy ten nowy sposób wprowadzania innowacji we wszystkich naszych podmiotach. Pomagamy naszym klientom produkującym żywność opracowywać artykuły, które zaspokajają wszystkie potrzeby konsumentów.

Badania przeprowadzone przez Cargill potwierdziły, że przyjemność pozostaje najważniejszym czynnikiem skłaniającym do zakupu ciast i ciasteczek, przełamując takie bariery jak przyrost masy ciała, względy zdrowotne lub dietetyczne. Ponad połowa (54%) badanych stwierdziła, że wybiera wypieki, żeby zaspokoić zachcianki, natomiast 44% przyznało, że kupuje je jako nagrodę.

Inne aspekty badania dotyczyły wpływu list składników, informacji o wartościach odżywczych i oświadczeń na opakowaniu na zakup wypieków przez konsumentów. Badanie podkreśliło znaczenie układu informacji na etykietach: konsumenci uważają skład jako czynnik najsilniej wpływający na decyzję o zakupie (42%), przed wartościami odżywczymi (39%) i marketingowymi informacjami o najważniejszych cechach produktu, tzw. claims (28%).

Nie oznacza to jednak, że konsumenci nie są zainteresowani wypiekami o “zdrowych” wartościach odżywczych. Badania wykazały, że aspekty zdrowotne stanowią najbardziej niezaspokojone potrzeby konsumentów. Obejmują one zapotrzebowanie na produkty, które umożliwiają kontrolowanie porcji, równoważą walory smakowe i zdrowotne, dostarczają energii bez “zjazdu cukrowego” oraz zapewniają większą sytość, zwłaszcza w przypadku ciastek i ciast.

W badaniu określono również najciekawsze oczekiwania, które pozwolą zaspokoić wymagania konsumentów i wprowadzić innowacyjne rozwiązania. Analizując zarówno czynniki zachęcające do zakupu, jak i gotowość konsumentów do płacenia więcej, firma Cargill stwierdziła, że znaczna liczba konsumentów wyraziła gotowość do zaakceptowania wyższych cen w zamian za spełnienie ich oczekiwań.

Techniki modelowania pomogły określić kluczowe potrzeby w zakresie konsystencji, informacji i składników, które zmotywowałyby konsumentów do dokonania ostatecznego zakupu. Na przykład, w segmencie ciast, kluczowe stwierdzenia, które konsumenci kojarzą z tymi produktami to „naturalne” i „bez sztucznych składników”. Kluczowe wyrażenia kojarzone z konsystencją to bogata, kremowa i maślana, a główne składniki to kakao w proszku i masło.

– Badanie dostarcza nam bardzo konkretnych spostrzeżeń i pomoże nam sformułować bardziej ukierunkowany harmonogram innowacji dla naszych klientów – dodaje van Beek. – Dzięki niemu możemy pomóc klientom dopasować preferencje konsumentów w zakresie konsystencji, oświadczeń i składników do zastosowań, a nawet pory dnia, a następnie wykorzystać naszą wiedzę do opracowania produktów, które zyskają uznanie na rynku.

Inauguracyjne badanie konsumenckie dotyczące wypieków wzbogaca rosnące portfolio własnych badań rynkowych, które Cargill wykorzystuje do identyfikacji trendów, zachowań, postaw i motywacji kształtujących krajobraz branży żywności i napojów. Następnie firma wykorzystuje te spostrzeżenia, czerpiąc z głębokiej wiedzy na temat zastosowań i składników, aby pomóc klientom w dostosowaniu celów rozwoju produktu, doborze składników i receptur z myślą o wykorzystaniu szans rynkowych i zaspokojeniu potrzeb konsumentów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Made in PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.