Komunikaty PR

Zdrowe strączki - roślinne źródła białka

2020-07-15  |  17:00
Biuro prasowe

Białko można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jednym z jego najbardziej wartościowych, roślinnych źródeł są niedoceniane niekiedy strączki – fasola, ciecierzyca, soczewica. To na ich bazie powstają pyszne i pożywne pasztety warzywne Lovege, które nie zawierają konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków.

Proteiny – czyli „pierwsze”

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Nie bez przyczyny jego nazwa wywodzi się od greckiego słowa „protos”, oznaczającego „pierwszy”. Białko pełni wiele ważnych funkcji. Jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, niezbędnym do ich wzrostu, rozwoju i odnowy. Białka znajdują się w przeciwciałach, odpowiedzialnych za odporność. Dostarczają również energii.

Część osób błędnie uważa, że wystarczającą podaż białka zapewnia tylko spożywanie produktów mięsnych. Wbrew tej opinii, dobre i bogate źródła białka można znaleźć w produktach roślinnych. Dieta wegańska, wegetariańska czy fleksitariańskia, o ile jest zróżnicowana i właściwie zbilansowana, również zagwarantować może zatem optymalny poziom białka. Roślinne źródła białka mają też wiele innych zalet. W przeciwieństwie do zwierzęcych, nie dostarczają organizmowi tłuszczy nasyconych. Są za to doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Są też sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, nie mają bowiem tak dużej liczby kalorii.

Strączki – na zdrowie!

Głównym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są rośliny strączkowe, a także ziarna zbóż, pestki, orzechy. Co ważne, dietetycy zalecają różnicowanie źródeł białka – dlatego po te roślinne powinni sięgać regularnie wszyscy, którym zależy na zdrowej diecie. Warto wykorzystywać takie produkty, które dostarczą białka, a przy tym są wygodnym i smacznym elementem codziennej diety.

Na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica, powstają pasztety warzywne z linii Lovege. Dopełnieniem ich smaku są starannie dobrane dodatki.

Pasztet wegański Lovege z żurawiną – na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza nie tylko białka, ale też kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego.
Pasztet wegański Lovege z fasolą i pestkami dyni – na bazie fasoli gotowanej, z dodatkiem pieczarek, pestek dyni i suszonych warzyw. Jego wartościowe składniki odżywcze, to oczywiście białko, a także błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, żelazo.
Pasztet wegański Lovege z soczewicą – na bazie soczewicy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, papryka czerwona, marchew, pietruszka). Stanowi źródło białka, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.
Pasztet wegański Lovege z ciecierzycą – na bazie ciecierzycy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, marchew, pietruszka). Zawiera wartościowe składniki odżywcze – białko, kwas foliowy, mangan, a także błonnik pokarmowy.

Wszystkie pasztety z linii Lovege to produkty w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia je dobry skład, nie zawierają:

  • sztucznych dodatków,
  • konserwantów,
  • ulepszaczy smaku,
  • glutaminianu sodu,
  • glutenu

Produkowane są w oparciu o filozofię pięciu przemian. Świetnie smakują z pieczywem tradycyjnym lub chrupkim bądź z waflami ryżowymi, z dodatkiem świeżych warzyw.

Pamiętając, że wybierając roślinne zamienniki,  dbamy nie tylko o własne zdrowie i dobre samopoczucie, ale też przyczyniamy się do ochrony naszej planety.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.