Zdrowie na wynos – na czym polega Meals Prep?
Żyjemy w ciągłym biegu. Często nawet nie zastanawiamy się, co pochłaniamy podczas przerwy w pracy lub w ciągu zajęć szkolnych. Chcemy jak najszybciej zaspokoić głód i ruszyć dalej... Tymczasem własnoręcznie przygotowane posiłki są nie tylko najzdrowszą opcją żywienia, ale także wyrazem głębokiego szacunku dla nas samych i naszych najbliższych. Czasem warto poświęcić kilka chwil przed snem, by następnego dnia rozkoszować się posiłkiem przygotowanym z czułością i uważnością. Na tym właśnie opiera się filozofia Meals Prep - gotowania na zapas.
Meals Prep - posiłek skrojony na miarę
Gotowanie na zapas jest wyrazem troski nie tylko o nasze zdrowie, ale także portfel i środowisko. Samodzielnie przygotowywane posiłki mają tę zaletę, że są idealnie dopasowane do naszych indywidualnych potrzeb i preferencji. Posiłki na wynos zapewniają nam stały dopływ energii, stabilizują poziom cukru i podkręcają metabolizm. Przygotowując większy garnek ulubionej potrawy zapewniamy sobie nie tylko zdrowe i pełnowartościowe posiłki na najbliższych kilka dni, ale także zużywamy mniej składników, czasu i energii w porównaniu z codziennym gotowaniem.
– W ostatnich latach zapanowała prawdziwa moda na wekowanie w słoikach zup i dań jednogarnkowych. Przygotowując posiłki na wynos warto bazować na prostych, sprawdzonych przepisach z użyciem ulubionych składników. Dodatkowe porcje kaszy, ryżu lub makaronu można spokojnie zamknąć w pojemnikach i umieścić w lodówce. Także sos lub warzywa można podzielić na porcje i przechowywać w lodówce w osobnych słoiczkach – radzi Roksana Środa, dietetyczka MajAcademy.
Kluczem do sukcesu w przypadku przygotowywania posiłków na wynos są także odpowiednio dobrane pojemniki. Najbardziej ekologiczne i najłatwiejsze w czyszczeniu są pojemniki szklane. Z kolei pojemniki plastikowe są znacznie lżejsze i bardziej odporne na ewentualne rozbicie. Idealny pojemnik na lunch powinien być szczelny, bezpieczny i stosunkowo lekki. Ważne, by wykonany był z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Warto zwrócić uwagę, by plastikowy pojemnik opatrzony był napisem „BPA Free”, który gwarantuje nam, że materiał, z którego powstał, nie zawiera substancji szkodliwych, mogących przeniknąć do jedzenia, a następnie do naszego organizmu.
Bazuj na tym, co najlepsze
Posiłek na wynos powinien zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczy. Każdy z tych składników jest bowiem źródłem energii, która zasila nasz organizm. Doskonałą bazą są kasze, ryż lub makarony pełnoziarniste, a także kromki pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie oraz ugotowane lub podsmażone warzywa. Z kolei dobre tłuszcze to te pochodzące z ryb morskich, pestek, nasion i orzechów oraz awokado. Z ilością produktów tłuszczowych nie można jednak przesadzać, dlatego czasem warto zrezygnować np. z masła na rzecz kilku plasterków dobrej jakości sera, a zamiast oleju do sałatki, posypać ją pestkami słonecznika lub dyni.
– Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć ani magazynować białek, dlatego musimy dostarczać go sobie stale w ramach wszystkich codziennych posiłków. – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. – Doskonałym dodatkiem do posiłków na zimno lub na ciepło są różnego rodzaju żółte sery, które dostarczają nam nie tylko białka, ale także wapnia oraz innych mikroelementów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – podpowiada.
Jako Meals Prep sprawdzą się także owsianki przygotowywane na słodko z owocami lub na wytrawnie, z serem. Produkty zbożowe można spokojnie przygotować wcześniej – wieczorem ugotować kaszę lub makaron, zalać owsiankę mlekiem roślinnym i wstawić do lodówki, podsmażyć ulubione warzywa. Rano wystarczy wymieszać poszczególne składniki lub zabrać je w drogę w osobnych pojemniczkach i połączyć bezpośrednio przed spożyciem.
Jak oszczędzać na jedzeniu poza domem?
Meals Prep to posiłki przygotowywane z wyprzedzeniem. Gotowane raz na kilka dni, odpowiednio zawekowane lub zamknięte w hermetycznych opakowaniach, nie tracą swoich walorów smakowych i zdrowotnych, a pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze.
Idea Meals Prep zakłada dokonywanie rozsądnych wyborów zakupowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie realnie zaoszczędzić naprawdę sporo pieniędzy. Przed pójściem do sklepu warto najpierw solidnie zaplanować, jakie posiłki zamierzamy przygotować i jakie produkty wybrać, by jak najdłużej zachowały swoją świeżość. Warto wyposażyć się także w samoprzylepne etykiety, na których będziemy mogli dokładnie opisać co i kiedy przygotowaliśmy.
– Planując posiłki na wynos warto postawić na dobrej jakości produkty, które na dłużej zachowają swoją świeżość, smak i konsystencję – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Sery w plasterkach zamykane w hermetycznych opakowaniach typu „otwórz-zamknij” pozwalają nam zaoszczędzić czas, a przy tym mają olbrzymi potencjał kulinarny – zauważa.
Gotowe plastry można umieszczać na kanapkach lub zapiekankach. Podgrzewając wcześniej przygotowany lunch wystarczy położyć na górze plasterek sera, by wyczarować zupełnie inny posiłek pełen nowych smaków i aromatów. Z kolei potrawy z serem żółtym przyrządzane na ciepło, smakują także po wystudzeniu. Na lunch czy drugie śniadanie możemy zabrać np. ślimaczki z ciasta francuskiego, które z apetytem zjemy w obu wersjach.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 200 g szynki parzonej
- 200 g świeżych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 150 g kapusty pekińskiej
- 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
- pieprz do smaku
- 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem, np. czosnkowym.
Smacznego!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.