Komunikaty PR

Ze smakiem przez pokolenia

2023-01-17  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr@bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Przed nami oczekiwany Dzień Babci i Dzień Dziadka. To święto pełne miłości, szacunku, a jednocześnie wyjątkowe ponieważ zbliżające pokolenia. Warto te Dni spędzić razem, serwując coś pysznego - łączącego smaki, znane zarówno Dziadkom, jak i bliskie Wnukom.

Babcia i dziadek są ogniwem łączącym rodzinę jako całość. Są korzeniem rodziny oraz integralnym jej elementem. Dzięki nim kultywujemy rodzinne tradycje. To oni przekazują opowieści o przodkach, są także źródłem inspiracji – nie rzadko kulinarnych. Przy okazji tych wyjątkowych dni sięgamy  po przepisy, które spełnią oczekiwania młodszych i starszych członków rodziny.

Słodkie rozpieszczanie

Kto nie lubi bardziej rozpieszczać dzieci słodkościami niż Babcia i Dziadek? Tym razem zamiast kupnych słodyczy proponujemy smaczne, domowe ciasto kakaowe z… majonezem. Ten nieoczywisty dodatek znakomicie wydobywa smak ciasta, dodając mu wyjątkowej aksamitności.

Do wykonania potrzebujemy:

  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • szczypta startej laski wanilii
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 105 ml wody w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka i cukier, do momentu, kiedy masa zrobi się jasna. Dodajemy startą laskę wanilii i ubijamy jeszcze 5 minut. Teraz łączymy suche i mokre składniki. Na koniec do masy dodajemy majonez oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę ubijajmy. Dolewamy wodę w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.

Wylewamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Ciasto jest dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.

Po ostygnięciu podajemy ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500 ml: 10,96 zł

Nieoczywista wytrawność

Dzieci lubią chipsy, ale przy okazji Dnia Babci i Dziadka warto przypomnieć przekąskę, którą zajadli się wszyscy, w czasach, kiedy nie były one dobrze znane. Mamy tu na myśli, Snack - Przysmak Świętokrzyski czyli chrupki, których przygotowanie zawsze było - i nadal jest - wyjątkowo proste. Wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej (180°C) i poczekać kilka sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Znane od lat 80. XX wieku, smakują wybornie, także i dzisiaj.  Można je podawać na kilka sposobów, czasem w sposób nie do końca oczywisty.

  • Doskonale sprawdzają się podane wraz z najróżniejszymi dipami/sosami na przykład sosami słodko-kwaśnymi czy pastami z warzyw np. z ciecierzycy, czerwonej fasoli, hummusem.
  • Dzieciom można je podać z musami owocowymi, kremem czekoladowym a nawet jogurtami - oczywiście w formach sosu do maczania.
  • Najłatwiejsza opcja to obsypanie ich cukrem pudrem! Jest również wariant delikatnego oblania przygotowanych „okienek” miodem.
  • Można również posypać je najróżniejszymi przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, czosnek suszony, słodka papryka, gotowe mieszanki przypraw.

Sugerowana cena Snacki – Przysmak Świętokrzyski: 3,83 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć