Ze smakiem przez pokolenia
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Przed nami oczekiwany Dzień Babci i Dzień Dziadka. To święto pełne miłości, szacunku, a jednocześnie wyjątkowe ponieważ zbliżające pokolenia. Warto te Dni spędzić razem, serwując coś pysznego - łączącego smaki, znane zarówno Dziadkom, jak i bliskie Wnukom.
Babcia i dziadek są ogniwem łączącym rodzinę jako całość. Są korzeniem rodziny oraz integralnym jej elementem. Dzięki nim kultywujemy rodzinne tradycje. To oni przekazują opowieści o przodkach, są także źródłem inspiracji – nie rzadko kulinarnych. Przy okazji tych wyjątkowych dni sięgamy po przepisy, które spełnią oczekiwania młodszych i starszych członków rodziny.
Słodkie rozpieszczanie
Kto nie lubi bardziej rozpieszczać dzieci słodkościami niż Babcia i Dziadek? Tym razem zamiast kupnych słodyczy proponujemy smaczne, domowe ciasto kakaowe z… majonezem. Ten nieoczywisty dodatek znakomicie wydobywa smak ciasta, dodając mu wyjątkowej aksamitności.
Do wykonania potrzebujemy:
- 100 g mąki
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 130 g cukru
- szczypta startej laski wanilii
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 105 ml wody w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka i cukier, do momentu, kiedy masa zrobi się jasna. Dodajemy startą laskę wanilii i ubijamy jeszcze 5 minut. Teraz łączymy suche i mokre składniki. Na koniec do masy dodajemy majonez oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę ubijajmy. Dolewamy wodę w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.
Wylewamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Ciasto jest dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.
Po ostygnięciu podajemy ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500 ml: 10,96 zł
Nieoczywista wytrawność
Dzieci lubią chipsy, ale przy okazji Dnia Babci i Dziadka warto przypomnieć przekąskę, którą zajadli się wszyscy, w czasach, kiedy nie były one dobrze znane. Mamy tu na myśli, Snack - Przysmak Świętokrzyski czyli chrupki, których przygotowanie zawsze było - i nadal jest - wyjątkowo proste. Wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej (180°C) i poczekać kilka sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Znane od lat 80. XX wieku, smakują wybornie, także i dzisiaj. Można je podawać na kilka sposobów, czasem w sposób nie do końca oczywisty.
- Doskonale sprawdzają się podane wraz z najróżniejszymi dipami/sosami na przykład sosami słodko-kwaśnymi czy pastami z warzyw np. z ciecierzycy, czerwonej fasoli, hummusem.
- Dzieciom można je podać z musami owocowymi, kremem czekoladowym a nawet jogurtami - oczywiście w formach sosu do maczania.
- Najłatwiejsza opcja to obsypanie ich cukrem pudrem! Jest również wariant delikatnego oblania przygotowanych „okienek” miodem.
- Można również posypać je najróżniejszymi przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, czosnek suszony, słodka papryka, gotowe mieszanki przypraw.
Sugerowana cena Snacki – Przysmak Świętokrzyski: 3,83 zł

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.