Komunikaty PR

Ziemniaki to nie tylko frytki

2021-06-30  |  13:36
Biuro prasowe

W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i  chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić. Zdaniem Agnieszki Piskały-Topczewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertki IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, traci nam tym wizerunek ziemniaka, który może być idealnym przysmakiem młodego pokolenia, promującym zdrowe odżywianie w nowoczesnej formie.

 

- Wiele osób, zwłaszcza w młodym wieku, rezygnuje z delikatnego smaku ziemniaka zamieniając go na kaloryczne, przetworzone produkty – frytki, chipsy. Wcale nie trzeba rezygnować z tych przysmaków – wystarczy samodzielnie przygotować je w domu za pomocą odpowiedniej techniki. W ten sposób można wykorzystać cenne właściwości ziemniaka, a jednocześnie przekonać się, jak wyjątkowy smak może mieć to warzywo bez kalorycznych dodatkówpodkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

 

Zamiast frytek

Ziemniaki to popularne warzywo w polskiej kuchni i powszechnie lubiane pod postacią klasycznych frytek. Jeśli przygotowujemy je sami w domu np. smażymy na oleju tylko raz bądź pieczemy je w piekarniku z  niewielką ilością tłuszczu i soli, mogą gościć na naszych stołach znacznie częściej. Jednak potraw z  ziemniaków jest bardzo wiele i warto przekonywać do nich młodsze pokolenie. Na szczęście polska kuchnia może być dużą inspiracją do różnych wariacji na temat kartofla.

 

- Zwykłe kopytka można zrobić w innej, równie atrakcyjnej nie tylko smakowo wersji, przygotowując z  nich tzw. kolorowe kluski, które swoim wyglądem zachęcą do jedzenia każdego fana dobrego jedzenia. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy sporządzoną masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich dodać inny sok (marchewkowy, sok z buraków i sok ze szpinaku). Kopytka po ugotowaniu będą miały intensywny kolor pomarańczowy, czerwony i zielony. Taka forma dań pomaga w smaczny i zdrowy sposób przemycić w diecie domowników inne wartościowe posiłki - mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.

 

 

 

Małe co nieco z ziemniaków

Osobom lubiącym charakterystyczny smak przypieczonych ziemniaków zasmakuje fritatta, czyli hiszpański omlet w polskim wydaniu. Głównym jego składnikiem są ziemniaki, a także wartościowe jajka oraz kolorowe warzywa. Pożywny omlet z pewnością doda każdemu energii do działania. W rodzimej kuchni znajduje się także wiele receptur na pierogi z nadzieniem przygotowywanym na bazie ziemniaków, np. ruskie (z gotowanych ziemniaków połączonych z serem białym) czy szlacheckie (nadzienie z boczku i przesmażonych na patelni startych surowych ziemniaków). Takie pierogi będą rozkoszą dla podniebienia.

 

Ziemniaki – jedz na zdrowie!

Istnieje mnóstwo przepisów na domowe, zdrowe przekąski z ziemniaków – gofry, chipsy, mini pizzerinki czy kruche paluszki, które każdego zadowolą. Można poszukać ciekawych przepisów kulinarnych i wspólnie z domownikami przygotować posiłki z kartofli, wzbogacając je sezonowymi przyprawami i ziołami. Warto zachęcać młode pokolenie do zgłębiania historii potraw i poznawania różnych ciekawostek, np. dlaczego w niektórych częściach Polski kluski z surowych ziemniaków nazywają się kładzione, w innej części – żelazne, a gdzie indziej… szare.

 

- Kuchnia to strefa spotkań wielu pokoleń i doskonałe miejsce do przygotowywania wspólnych posiłków oraz poznawania i fascynowania się kulinarnym światem smaków oraz zapachów. Bywanie w kuchni wzmacnia więź z najbliższymi oraz rodzi u osób wkraczających w dorosłe życie, pasję do gotowania i otwartość na kulinarne eksperymentowanie - dodaje ekspertka.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.